Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CAS

cara al sol

7. 6. 2011 22:12
Nějak se nemůžu dopočítat

Podle Wikipedie byl celkový počet obětí cca 100000 (nepočítám s tím, že by tam to číslo bylo podhodnocené) - z toho cca 40000 civilistů, nevím, co znamená "valná většina", ale pokud je to kolem 65%, vychází mi to na Bosnu tak 150000, takže nevím, kde se vzalo těch dalších "střídmých" 100000 obětí. Těžko lze ze všech obětí vinit Mladiče. Jenom válka v Iráku (projekt administrativy G. W. Bushe) přinesla podle nejnižších odhadů kolem 100000 civilních obětí. Kdo je tady potom troškař?

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

7. 6. 2011 22:13
Re: Nějak se nemůžu dopočítat

Upřesnění: 100000 v Bosně, podle "valné většiny" 150000 v celé Jugoslávii.

0 0
možnosti
LD

Libcin

7. 6. 2011 19:12
Válka

Ještě něco, deset let a jeden den před vypuknutím války, došlo v Bosně, kde žijí Chorvaté k zjevení( Medžugorje). Já bych to nazval spíše psychologickou projekcí, je to schůdnější výraz pro ateisty. První slova prý byla "Mír, nemyslete na válku"! Bohužel to ustašovci, kteří se tam posléze chodili modlit, nemohli nějak pochopit.    

0 0
možnosti
JP

Jan Polanecky

7. 6. 2011 23:13
Re: Válka

Zdravím,

kvůli Vám doufám, že postavení Vás do řady s takovými výtečníky, jako je Mladić či Doleček berete s nadsázkou, protože by to jinak bylo pro Vás smutné. Já bych se za to, zejména v prvním případě styděl. O zjevení v Medžugorje si myslím své, ale opravdu se nehodlám dohadovat o tom, "co byla prý slova...". No přeji Vám to zaujetí, osobně němám vůči většině bojujících v tomto konfliktu žádné iluze. Sám jsem např. našel autentickou fotku vojáka HVO s nacistickými symboly na čepici. Valná většina byla právě takových, na všech stranách. Nemůžu se ovšem stále ubránit jednoznačnému přesvědčení, že ony excesy, ačkoliv se děly, se udávaly ze strany muslimské armády BiH poněkud v menší intenzitě a většinou jako vendety. Samozřejmě se to nedá paušalizovat. Všem diskutujcím, bohužel i Vám bych pak doporučil trochu kritického nadhledu nad srbským etnikem a jeho rolí v konfliktu. Kde byly kořeny konfliktu, jak píšete, se dá hodiny diskutovat a jistě najdeme oprávněných a racionálních 

0 0
možnosti
LD

Libcin

7. 6. 2011 19:07
Článek

Tak předem děkuji, že už jsem tak "slavný", že jsem po boku pánů jako Doleček či Mladić. Válka v Bosně začala v roce 1992 a vyzbrojování Muslimů začalo v roce 1991 v oblasti Zvornik vznikem Vlastenecké ligy. V té době byli Srbové zformováni pouze v armádě JNA, ale tam v té době byly ještě i jiné národnosti. Ještě jsem zapoměl, že kromě mě a již zmiňovaných pánů chybí jméno p.Václava Dvořáka, který má v současnosti nejčtenější článech na Blistech. Já v blogu uvedl názory Mladiće proto, že prostě pohled druhé strany chybí. Těch 30000 Srbů v Bosně musel někdo zabít. To, co je na fotkách mého blogu, je 28.muslimská divize vedená Nasirem Oričem, který ji nakonec nechal na holinkách. A nepřirovnávejte Mladiće s U.B.Ládinem, stáli totiž v balkánském konfliktu proti sobě! Tak před rokem vyšel článek na Novinkách, že je stíhán bývalý prezident Carlos Menem, za nelegální obchod se zbraněmi, které mimo jiné putovaly do Chorvatska. Z toho vyplývá, že se Chorvaté připravovali na válku delší dobu. 

0 0
možnosti
JP

Jan Polanecky

7. 6. 2011 23:23
Re: Článek

...argumentů, o které se můžeme opřít. Na oplátku můžeme uvést, že již v roce 1986 byly nacionalistické tendence srbského národa, reagujícího na pokračující snahy o opětovnou autonomii Kosova tak vyhrocené, že se dalo jednoznačně toto "zformování", o kterém píšete, již vystopovat. Včetně paravojenských jednotek. Vzpomenňte jen na memorandum SANU, což bylo memorandum vysoce sofistikovaných intelektuálů - ale s jakým obsahem! Nechce se handrkovat o tom,kdo co resp. jak rozpoutal, protože jedna skupina ovlivňovala druhou a ta zase třetí. To je podle mého názoru jednznačně i případ Vlastenecké ligy. Tak trochu hledáme, zda bylo první vejce nebo slepice. Pohled z druhé strany myslím příliš nechybí, neberte ale v potaz oficiální polopropagandistická média, které nám prezentují lecos "velmi nestraně". Ovšem na druhé straně to, co prezentuje Mladić je mnohdy ignorantská a lživá - sebepřesvědčující - manipulace, která má být jasně odfiltrována.

0 0
možnosti
K

kevinbb

7. 6. 2011 0:14
Vite,

chtel jsem vam napsat opacne argumenty, ale pak jsem si precetl prispevky a zjistil jsem, ze je to ztrata casu s vami argumentovat.

Podle mne by jste si ty prispevky mel velmi pomalu precist a zacit naslouchat a opravdu zacit studovat a to je jen par argumentu, ale mozna kdyby jste si je bez jakekoliv zaujatosti opravdu prostudoval, tak mozna, ze by jste zjistil, ze vase prace byla jen hloupou slataninou.

Verim, ze jste dostal za svoji zaverecnou praci ve skole pochvalu, proc, no protoze pisete presne podle "sablony" vysperkovane vasi kvalifikovanosti a v dnesni dobe neni mozne publikovat opacne nazory i kdyz jsou podlozene fakty..

Pokud se nic noveho nenaucite, tak vam predpovidam slibnou karieru, EU potrebuje presne takoveto lidi jako jste vy.

Rv

0 0
možnosti
JP

Jan Polanecky

7. 6. 2011 12:37
Re: Vite,

Vážený pane,

já jsem příspěvky velmi pozorně přečetl, bohužel z nich většinou čpí pouze ideologická zaujatost a zaslepenost, kterou sám kritizujete. Omlouvám se, ale Vaše podezření z mé zaujatosti je naprosto chybné. To, že reaguji na podle mého názoru nevyvážený ba silně tendenční článek o srbském elementu na Balkáně neznamená, že nejsem stejně kritický k ostatním entitám, zejména té chorvatské. Je absolutní drzost, pravděpodobně Vám vlastní, že hodnotíte práci, kterou jste vůbec ani neviděl jako "slátaninu". Troufám si říci, že mám načteno a zjištěno o tomto tématu více než většina zde diskutujících dohromady, ale takto nesmyslně kritizovat jen proto, že jsem se skepticky vyjádřil o srbském etniku je prostá ignorace. Mám mnoho známých Srbů, Chorvatů i tzv. jugoslávců (etnicky namíchaní), paradoxně žádné "čistokrevné" muslimy. V zemích bývalé Jugoslávie trávím nemalou část roku. Mám opravdu minimální motivaci nadržovat jedné, druhé či třetí straně, Vaše nařčení jsou směšná. Rozebrat toto téma

0 0
možnosti
P

pyuiot

6. 6. 2011 23:37
hloupe blaboly

Rv

0 0
možnosti
BTV

Bc. Tomáš Vandas

6. 6. 2011 21:50
politolog a manažer

tak ty chápavý důvtipný politologický manažere - hodně študuj a po x letech něco zase napiš! Ale ať to nejsou stejné bláboly jako tento článek! Já o tom sice pochybuji, ale může se stát zázrak, a i u tebe bude jakýsi vývoj (doufat v to můžeme, i když pravděpodobně marně)!

0 0
možnosti
JP

Jan Polanecky

7. 6. 2011 12:49
Re: politolog a manažer

Vážený pane,

Vy máte opravdu vysokou úroveň vystupování... Vaše klapky na očích Vám opravdu nezávidím...

JP

0 0
možnosti
BTV

Bc. Tomáš Vandas

6. 6. 2011 21:33
politolog a manažer

tak ty chápavý důvtipný politologický manažere - hodně študuj a po x letech něco zase napiš! Ale ať to nejsou stejné bláboly jako tento článek! Já o tom sice pochybuji, ale může se stát zázrak, a i u tebe bude jakýsi vývoj (doufat v to můžeme, i když pravděpodobně marně)!

0 0
možnosti
JP

Jan Polanecky

6. 6. 2011 21:25
reakce na některé diskutéry

- mnozí "důvtipní" zjevně nepochopili, že srovnání Bin Ladina a Mladiće je nutné brát s rezervou, jen jako "novinářskou" metaforu s malou podobností (re: lrkfa a oloko). Mladićovi rozhodně nedávám vinu za všechny oběti války v BiH(re: Edmund Černá Zmije)

- často zaznívá hloupé klišé, že se Jugoslávci mohli rozejít tak pokojně jako Čechoslováci, jenomže mají horkou krev. To je čiré ignoranství, popírající např. 10 let intenzivních protichůdných mediálních kampaní jednotlivých národů (re: Edmund Černá Zmije)

- "rezjir rezjir" a "Eglund" zcela nechápou souvislosti - Srbové neměli zájem na zachování Jugoslávie, ale na hegemonií nad YUG. To je zásadní rozdíl, podobný projevy navenek. 

- ignoranti "viet", "strýček-Joe spol. s r.o." a "jendazmoravy": hloupé osočení kvůli mé profesi či překlepům nebud komentovat-bez jakékoliv racionální argumentace.Viet kritizuje za překlepy a dělá je sám.

Na závěr bych rád zopakoval: chtělo by to méně hospodského paušalizování a více nadhledu a nestrannosti.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

6. 6. 2011 21:36
Re: reakce na některé diskutéry

Jak víte, že Srbové měli zájem na hegemonii? Pokud si vzpomínám, ta armáda byla federální a sadím, že měla v popisu práce zachování územní celistvosti. Ti vojáci přísahali zcela určitě věrnost Jugoslávii.

A i kdyby měli Srbové toliko zájem na hegemonii, tak právě proto  neměli a nemohli mít zájem na vyhlubování příkopů.

0 0
možnosti
K

kaktusak

6. 6. 2011 21:12
Války v Jugoslávii vyvolal Západ

podporou nacionalistů, ustašovců a islamistů, s cílem zlikvidovat fungující tržní socialismus a rozbít federaci podle zásady "rozděl a panuj". Obojí se bohužel podařilo, za cenu sta tisíc mrtvých, společenského i ekonomického rozvratu.

Odtržení Chorvatska i Bosny proběhlo v rozporu s platnými zákony. V obou zemích platila totiž zásada, že o důležitých otázkách rozhodují všechny zúčastněné národy konsenzuálně. Ne tedy, že se dva národy spojí proti třetímu, jak tomu bylo při tzv. referendu v Bosně. Odtržení se proto týkalo jen Chorvatů a Muslimů, Srbové bránili své právo zůstat ve federaci.

Samozřejmě že pak docházelo k násilí, to je prostě válka. Skutečné zločince je ale potřeba hledat v hlavních městech USA, Německa, Británie, Francie...

0 0
možnosti
L

lrkfa

6. 6. 2011 20:11
No jo modrý manažér.

Tomu je vše jasné. A říká mu vůbec něco jméno Orič? To Mladič byl ještě v bosenských lesích na houbách.

0 0
možnosti
  • Počet článků 153
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3635x
Prosazuji svobodu, kapitalismus a minimální vměšování státu do života jednotlivců. Bez politické příslušnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy