Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Všichni jsou z Jordánska nadšení - ale já mám pochybnosti.

Vnímám to spíš jako demonstraci síly vůči Israeli, pro niž bylo upálení pilota jen záminka (myslím ale, že nevítaná - rozhořčení je opravdové). Likvidace neposlušných splašených islámistů, odmítajících uznat tradiční autority (královské rody), je jim jistě vítaná. Ale ten hlavní efekt je demonstrace síly vůči sousedícímu Israeli a výcvik pilotů ohněm, aby byli schopni v případě královského rozhodnutí zaútočit i na Israel.

0 0
možnosti
Foto

J92a19n 21P50e26c91h52a

9. 2. 2015 21:20

Vaše obavy chápu, ale přece jen si myslím, že v posledních desítkách let Izraeli ze strany Jordánska nebezpečí nehrozí. Je to tak od roku 1970, kdy Izrael pomohl Jordánsku odrazit útok Sýrie. V rámci objektivity uznávám, že v tomhle regionu není nic 100% jisté, ale to by se v Jordánsku musel odehrát nějaký státní převrat. Pokud ne, mělo by to být v tomto směru v klidu.

0 0
možnosti
BO

"Takové muslimy vítám..." 

Ono nic proti tomu, takovými muslimy je velká část nově příchozích. Ovšem, co potom s jejich dětmi, které už nemají tu potřebu se začlenit jako první generace? Najednou už nepatří ani na Blízký Východ, ale ani nejsou Čechy(Angličany,...). Jediné, co jim nakonec zbývá je islám. Vytvoří si své ghetto, kde platí napůl české zákony napůl šaría. A nově příchozí do takového ghetta už nemusí ani předstírat snahu se začlenit, natož to myslet upřímně. Co na tom, že jejich maminka/babička nosila minisukni.

0 0
možnosti
JM

Vy jste pane Pecha v podstatě obrátil odůvodnění rozsudku Islámského státu nad tím pilotem. Oni tomu říkali zub za zub, vy "jak se do Jodránska volá, tak se z Jordánska ozývá. Jaký je mezi vámi rozdíl?

Je fajn, že alespoň nejste žádný rasista, jste ochoten muslimy akceptovat, jen se musí oblékat přesně jak my, chovat se k nerozeznání od nás a být hezkou ženou, ošklivky ať zůstanou sedět v poušti:)))

0 4
možnosti
JR

J28a81r49a 49R42a60n44k

9. 2. 2015 3:24

Proboha, cemu jste v clanku nerozumel?Jste zde jen na provokaci, jako pani Maruskinova? Kanada je urcite zarny priklad multikulturni zeme, zadny hon na nikoho se zde nekona, naopak, CBC nam oznamilo, ze jdou v slepejich BBC.....musi se vyvarovat slova terorismus (nekterym teroristum to vadi), takze 92 novinaru v poslednich par leterch bylo brutalne teroristy/muslimy zavrazdeno pro nic?Ale zakony se musi prizpusobit, takze i za slovni propagandu a verbovani k "svatemu boji" se bude zavirat - az 5 let, nechodte na mne se svobodou slovaRv

1 0
možnosti
FP

vida, staci aby jordansko zaclo bombardovat islamsky stat a hned se tu z nich dela basta demokracie.  

jordansko je sice jedna z demokratictejsich zemich sveta, ale stale je to nesvobodna zeme. jeji demokraticky index je na urovni nekde mezi cinou a ruskem.

v zemi vladne saria, cenzura, zakon o rouhani dela z ateistu nepratele statu. kdyz muslim opusti islam, prijde o majetek, manzelku a deti (zivot mu zustane, takze fakt jde na pomery muslimu celkem o demokratickou zemi..)

takze jestli pan autor chce zit v jordansku, ja teda ne. 

http://www.hrw.org/news/2013/09/21/jordan-journalists-jailed-website-posting

http://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy_in_Islam#Jordan

http://en.wikipedia.org/wiki/Blasphemy_law_in_Jordan

1 1
možnosti
Foto

J65a68n 85P37e16c17h85a

8. 2. 2015 23:32

Pane Popluhare, ani slovem jsem se nezmínil o tom, že by Jordánsko byla bašta demokracie. Ostatně, který stát je baštou demokracie? Asi žádný, ale to by bylo na jinou debatu. Jen jsem upozornil na to, že podle mně existují i tzv. rozumní muslimové, kteří mohou být kompatibilní s evropskou kulturou. A také na to, že by tito rozumní muslimové (včetně těch českých) měli velice aktivně vystupovat proti extrémistům, kteří z jejich náboženství, tedy islámu, dělají dílo ďáblovo. Sám jsem aktivním příznivcem hnutí IVČRN. Ale mám smysl pro detail.

4 0
možnosti
JK

To se dalo čekat. IS si nepřátele dělá ve velkým a pokud s tím nepřestane, tak překoná naše zábrany použít jaderné zbraně proti lidem.

0 0
možnosti
DK

Tak ono uz to, jak Jordansko vychazi s Izraelem o mnohem svedci.

5 1
možnosti
SS

Vzdyt jim take Izrael pommel, kdyz je Syrie kvoli Arafatovym teroristum napadla.

3 1
možnosti
MR

To aby bylo videt ze to jde, ani NATO neni potreba, oni to umi lepe, nemusi to delat s ohledy na lidska prava teroristu, kdyby take chteli treba Saudove, nebo Turci,tak je davno klid, ale v tom je prave, ten problem, ostatni muslimske staty je podporuji.

1 0
možnosti
KC

O Jordánsku je jejich vztah k islámu znám, je to ovšem čestná výjimka, snad ještě Turecko je částečně sekulárním státem od Atatürkových časů. O přítrž islamistickým avantýrám se snaží i Egypt a Tunisko, ale to je asi všechno. I když například Saúdská Arábie je v koalici proti IS, udržuje tvrdou vahhábovskou verzi islámu atd. Je toho ještě mnoho, co musí muslimský svět udělat, aby byl pokládán za přijatelného partnera.

8 0
možnosti
PK

"takovéto muslimy, které reprezentuje tamější panovnická rodina, rád přivítám i v Evropě" prohlašuje autor v článku. V zásadě s článkem i citovanou větou souhlasím, jenom s jednou výhradou: já osobně nijak rád nebudu v Evropě vítat žádné muslimy, ale takoví by mi nijak nevadili. Bohužel je takových méně než těch, kteří do Evropy přinášejí to nejhorší, co se dá v islámu nalézt.

3 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1644x
Jeden z mnoha obyvatel naší země. Živím se režírováním a psaním... a někdy mám chuť něco napsat jenom tak...

Seznam rubrik