Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konspirační teorie

Konspiračními teoriemi je dnešní virtuální svět oblepen podobně jako byly za normalizace polepeny všelijaké plochy socialistickými hesly nebo komunistickými symboly a hlavami. Zřejmě tyto teorie provázejí společnost od nepaměti,

v naší paměti ovšem může stále ještě být uložena dnes již téměř zapomenutá teorie o mandelinkách bramborových z USA, které nám měly zničit úrodu brambor, teorie dosti připitomělá. Můžeme si však pamatovat jiné teorie, např. tu o nepřátelích socialismu, zaprodaných prohnilému Západu, které postihovaly lidi nepohodlné tehdejšímu normalizačnímu režimu. Šlo o poměrně primitivní výklady, kterým snad nikdo nevěřil, tehdejší režim totiž hrál se společností hru, které říkají psychologové koluze, při níž se obě strany vzájemně obelhávají a žádná z nich to druhému nepřizná. Dnes v čase překotného víru událostí je svět zahlcen různými konspiračními teoriemi, které se množí geometrickou řadou. Každá taková teorie má své původce, a sice nevěřící, kteří zaujímají k oficiálně potvrzeným zprávám stanovisko stejné jako ateisté k víře, a zároveň věřící, že to muselo být jinak. Rozvíjejí pak tvrzení nebo jim věří, těm, která často nejdou potvrdit ani vyvrátit, ale která se údajně mohla stát. Věří v myšlenku, že za vším stojí nějaká skrytá skupina zloduchů, kteří chtějí ovládnout svět a podrobit si lidstvo, věří ve zlé úmysly těchto neviditelných aktérů.

Dnes jsme svědky hromadného exodu uprchlíků ze zemí Blízkého východu a ani tento jev není prost konspiračních teorií. Jedna z nich praví, že tato migrace je řízena kýmsi vlivným a ukrytým za účelem oslabení Evropy a jejího ovládnutí islámem. Ve stínu tohoto tvrzení ovšem číhá někde za bukem prohnilý Západ ztělesněný strašidlem USA. Oficiální verze vysvětluje uprchlickou krizi válkou odehrávající se na území Sýrie a Iráku a dalšími doprovodnými jevy. Pro dnešního člověka, zahlceného informacemi protichůdnými, mimoběžnými i fantastickými, je dost obtížné se v této směsici zpráv orientovat, rozhodně obtížnější než v době normalizační před čtvrt stoletím, kdy jsme věděli, že co hlásá tehdejší strana a vláda, je zpravidla lež. Je proto důležité zachovat chladnou hlavu, nepodlehnout hysterii a zaměřit se na objektivní fakta, která jsou ověřitelná a zodpovědět si otázky, které se v dané situaci nabízejí.

Máme-li trochu povědomí o válce na území Sýrie a Iráku, víme, že zde v bojují různorodé skupiny mezi sebou. Tzv. Islámský stát, syrská opozice, vojsko režimu presidenta Asada, Kurdové, Jezídové a kdoví kdo ještě, že bojují mezi sebou zejména muslimové různých směrů. Víme, že na tomto území operují Rusové, Američané, zájmy zde má Turecko, Saúdská Arábie a další. Víme, že toto válečné území je totálně rozvrácené a nakonec víme, že odtud utíkají lidé, kteří jsou ohroženi na životech. Má někdo zapotřebí konstruovat ještě konspirační teorii o tom, že exodus je řízený? Šel by někdo z našich lidí bojovat v takovém chaosu, kdy není jasné, s kým nebo proti komu bojovat, jak různé chytré hlavy nabádají mladé uprchlické muže? Nevyplývá z těchto faktů, že se tam nedá normálně žít? Jistě není od věci konstatovat, že uprchlická vlna může být pro někoho v jeho geopolitických zájmech příznivá, tomu, kdo má např. zájem na slabé Evropě, kdo chce zvrátit situaci o dvacet pět let tomu nazad. Ale to neznamená, že exodus je z této strany řízen. Zároveň v úvahu přicházejí různé doprovodné jevy, kterými je propaganda islamistů s cílem co nejvíce vystrašit evropské obyvatelstvo, přehnaná vstřícnost Evropy k uprchlické vlně, kriminální činnost převaděčských gangů, problematika přeplněných uprchlických táborů, problematika zvládnutí zatím nekončící vlny, problematika účinné pomoci a zároveň nutnosti zastavit tento příval a skutečnost nezvládání situace ze strany evropských politiků. Těch důležitých věci, které jsou v pořadí, je příliš mnoho na to, abychom se soustřeďovali na pofidérní teorie. A pofidérní je i ta proiislámská vlna, která hrozí, že se za chvíli zvrhne k podobným zvrácenostem, které se odehrávaly v ne tak dávné minulosti proti Židům.

A na závěr otázka: Koho můžeme dnes považovat za elitu národa? Pro mě jsou to všichni dobrovolníci, jejichž jména sice neznáme, ale kteří nezištně pomáhají uprchlíkům ať v krizových místech nebo jiným způsobem. Ti asi na konspirační teorie nemají čas, jelikož ho využívají dost pozitivním způsobem.

Autor: Jan Pavlík | pátek 11.12.2015 0:28 | karma článku: 10,99 | přečteno: 479x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Jak z toho ven padesát let po okupaci

Myslím, že kdo to zažil, potvrdí. V roce 1968 stejně jako v roce 1989 převládla u většiny lidí v naší zemi skvělá nálada. Hýřilo se úsměvy, každý měl potřebu mluvit o tom, co se děje i s neznámými lidmi a s nadšením.

20.8.2018 v 19:56 | Karma: 11,44 | Přečteno: 267x | Diskuse| Politika

Jan Pavlík

Taky nepíšu s encyklopedií v ruce

Poslanec za SPD Václav Klaus mladší vyjádřil ve svém článku své neporozumění. jaký smysl má vojenská mise Armády ČR v Afghanistánu. Je poněkud překvapující, že než se s tímto nedostatkem svěřil veřejnosti, nezeptal se svého otce,

15.8.2018 v 18:16 | Karma: 22,38 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Jan Pavlík

Vláda lokajů a kolaborantů

Karikatura na prezidenta republiky Miloš Zeman jmenoval dnes hybridní vládu oligarchy Andreje Babiše, vybaveného zejména odborností koňského handlíře, bolševického papaláše a podrazáckého fízla.

27.6.2018 v 18:42 | Karma: 29,09 | Přečteno: 811x | Diskuse| Politika

Jan Pavlík

Pro vyhnání Němců neexistuje morální ani politické ospravedlnění

Výrok stejného vyznění pronesla před pár dny v Berlíně Angela Merklová při vzpomínce na vysídlence u příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků. Výrok, který působí jak rudé trenýrky na našeho prezidenta,

21.6.2018 v 21:14 | Karma: 34,15 | Přečteno: 4211x | Diskuse| Politika

Jan Pavlík

Mezi koly aneb Drahošovská euforie

Po výsledcích prvního kola prezidentských voleb zavládla v jedné části české společnosti euforie, podnícená skutečností, že prezident Zeman je nevyhrál již v prvním kole a dokonce, že v prvním kole jeho zisk nepřesáhl 40 % hlasů,

14.1.2018 v 13:52 | Karma: 20,14 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy