Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jste nevděčník, pane. Bez dekretů prezidenta Beneše by dnes žádné Česko neexistovalo Rv

0 0
možnosti

Odsun Němců nebyl nápad Čechů, ale vítězných mocností a to jako následek dvou hrůzných světových válek. Do r.1914 probíhaly lokální války, které do té doby nikdy nezasáhly tak obrovská území. Mnichovskou dohodou se pokusily mocnosti zamezit další válce. Taktně a politicky korektně se mlčí o vyhnání Čechů ze sudet po podpisu Mnichovské dohody. Odsun Němců nebyl proveden jen v Čechách, ale ve všech zemích. Jen v Čechách to vadí. Dost to připomíná dobu před rokem 1938. Můžeme očekávat další "Mnichovskou dohodu", tentokrát s jiným názvem a v jiném městě s podobnými dopady?

3 0
možnosti
Foto

Podle všech dostupných pramenů byl to nápad Beneše, který o  nutnosti vysídlit Němce přesvědčil spojence, kteří možná ani netušili jakého množství obyvatel se to týká. Nikde po válce odsun Němců  nebyl proveden.  Z Pruska odešli Němci dobrovolně, utíkali před Rudou armádou.

Rodina mého táty byla po podpisu Mnichovské dohody odsunuta. Z místa odkud odešela,  odešli tři rodiny, jedna tam zůstala. Mohli si sebou vzít vše, co uvezli. Jenom dům a pole zůstala. Po válce z toho místa odešlo 90  německých rodin s 50 kg. To ještě po válce stačili naši vojáci vyvraždit jednu německou rodinu, kterou ta rodina, která tam zůstala označila za SS.Přitom se podle táty jednalo o Němce, kteří tam utekli po bombardování Hamburku a ten sedlák, u kterého byli neměl nic společného s SS a patřil mezi ty Němce,kteří odpočátku s Hitlerem nesouhlasili

3 1
možnosti
FK

"Český národ se drží Benešových dekretů jak ... košile"  Český národ se drží Benešových dekretů jak ... košile" ;  vždyť jo! I díky jim máme v Evropě mír. A to vám zřejmě vadí,

6 1
možnosti
Foto

asi nebudete mít úplně v pořádku logiku....těžko někomu vadí mír, ale využívání starých ran a rozdmýchávání nacionalismu pro získání politických bodů už třeba ano...je tak těžké to pochopit?

2 2
možnosti
MS

Víceméně souhlas, jen nelze hodnotit historii dnešní optikou. Tehdy se bral princip kolektivní viny ve značném rozsahu jako oprávněný.

3 0
možnosti
Foto

konečně slušný a věcný článek na toto téma.R^

6 4
možnosti
JH

J89a12n 29H18l38e20d71í48k

19. 1. 2013 23:50

do nepoškozených domků včetně domácího zvířectva, peřin, nádobí, obrazů, fungujících dílen, fabrik byli nastěhováni většinou chudí Valaši, moře Slováků, haličských a podkarptských Rusínů, nebo jugoslávských Čechů,, takže jejich potomci mají obavy, že by se měli vrátit do původní bídy. Asi 60%  přistěhovalců uteklo do vnitrozemí a na jejich místa se nastěhovali slovenští cigáni. Kdysi po staletí kvetoucí a vysoce kulturní krajina se změnila v sutiny, pole zarostla křovím, rybníky se ucpaly náplavou z JZDáckých lánů, lesy se trvale plundrují a vykrádají, kostely, divadla, výrobny se rozpadly,, přesto se Němci X-krát omluvili, mnohým i zcela neprávem vyplatili odškodnění a přesto existují nestvůry, které skoro 70 roků účelově a zkresleně bodují tak zvanými Sudety, které byly nejméně 2 tisíce let německé. Omluvit by se měli Češi.

7 8
možnosti
Foto

to mínus je moje...překlep;-)R^

0 3
možnosti
PK

P70a93v41e94l 23K86u85r60a34l

19. 1. 2013 23:40

Drahý pane... odsunutí Němeců bylo výsledkem Postupimské konference která dospěla k tomu že státní hranice mají odpovídat etnickým hranicím.

Což byla jedna (nikoli jedinná) příčina druhé světové války- etnické spory uvnitř států. A já s tímto hodnocením souhlasím- státní a správní hranice mají odpovídat etnicitě a zvykům obyvatelstva.

Jsou 2 možnosti, buď změnit státní hranice a nebo odsunout obyvatelstvo. Změnění hranic se vyzkoušelo... před 2. světovou. Po druhé světové byla zvolen opačný postup. Který se osvědčil absencí války po mnohem delší dobu mnohem lépe.

Z hlediska úspěšnosti to bylo vynikající rozhodnutí z kterého by si naopak současné vlády měli brát příklad.

5 2
možnosti
JH

J97a65n 85H11l55e32d81í63k

19. 1. 2013 23:54

Pavle, odsun začal v květnu 1945 a velmoci v Postupimi podepsali ==nuceni českou realitou==  DODATEČNĚ AŽ POČÁTKEM SRPNA 1945 odsun, ale ne takový partyzánský=šmahem, ale ROZHODNUTÍM SOUDŮ== což se v ČSR nikde nezrealizovalo !!!

4 1
možnosti
PV

A proč by se jich český národ nedržel, když sudeťáci čekají na svou chvilku a na naše zaváhání? Jak si vysvětlit, že jich drží oni, jak košile? Jejich emisar se naštěstí vybarvil včas.

6 6
možnosti

Nedržte se novodobého kroucení dějin, ale faktů a reality!

Tady byla okupace, německý protektorát, tady se zabíjeli a popravovali naši lidé, tady byla gestapem prosazována německá arijská rasová nadřazenost. Tady tekla krev našich lidí a to těch z nejlepších Čechů. Tady umírali lidé na barikádách. Rasově vhodní Češi měli být poněmčeni a ostatní odsunuti na východ. 

Sudetští Němci oslavovali Hitlera a hromadně přijímali Říšskou německou příslušnost.

Ta okupace udělala i z těch slušných Němců nadřazené okupanty a okupanti si tady dělali, co chtěli.

Opravdu si němečtí okupanti mysleli, že ta okupace skončí bez bolesti a msty postižených?  

Dekrety presidenta Dr. Edvarda Beneše zabránili dalšímu divokému vyhánění, zajistili v možných podmínkách řízený odsun a poskytovali právo zůstat Němcům, kteří prokázali, že nekolaborovali s Německými okupanty. Neproběhlo to bez excesů jedinců, ale Němci se vrátili domů, do Německé říše, ke které se hlásili.  Ta nenávist k Němcům po okupaci byla tak silná, že ani Němci, kteří zde zůstali, to po válce neměli lehké.  Pokud sudetští Němci chtějí odškodnění, tak by si ho měli uplatňovat u Německého státu za okupaci Československa, která z nich udělala okupanty.  Schwarzenberg pouze prezentoval ve svém vyjádření stejný názor, jako sudetský landsmanšaft, který prosazuje územní a majetkové nároky vůči České republice.  To je u ministra zahraničí a kandidáta na presidenta nepřijatelné!!![>-]!!

7 11
možnosti

19. 1. 2013 23:38

Vsichni sudetsti Nemci oslavovali Hitlera?

8 2
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy