Diskuse

V okovech EU

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

raz

9. 9. 2012 14:28
Můj řecký kamarád mi sdělil zajimavou myšlenku:

Euro už chce v Řecku zachovat jen pár politiků a zbytek z těch, kteří ještě nestačili svoje úspory v eurech vyvést do daňových rájů, popřípadě je vyměnit za zlato, či dolary. Jinak každý rozumně uvažující Řek ví, že jedinou možnou záchranou z jejich marasmu je opuštění eurozóny, zavedení drachmy a vytvoření reálného kurzu k EURU. Ví však, že to zejména Německo nedovolí, dokud needostanou záruky, že  investice německých bank a penzijních fondů v Řecku, zejména uložené v dluhopisech, budou splaceny v Eurech a ne v devalvované  Drachmě. Říká, že jakmile jim tuto záruku řecká vláda dá, nechajíŘekyx z eurozóny odejít a všem se uleví. Budou sice nějaký čas  dole, stejně jako byla Argentina a další země, které prošly státním bankrotem, ale budou mít naději, že jejich děti nebudou žít  pod diktátem MMF a ECB.  Ví, že jedině odchodem z eurozóny budou Řekové opět svobodni.

Z hovorů s Řeky jsem nabyl dojmu, že si stále víc a víc z nich uvědomuje, že národní svoboda je víc než dočasný blahobyt.

0 0
možnosti

certik_bertik

8. 9. 2012 21:39
hmm

čekalo by je období kdy spadnou na úroveň Makedonie a Bosny a Hercegoviny, je to dobrý nápad?

0 0
možnosti

Amoniak II

8. 9. 2012 21:50
Re: hmm

Vždyť jo, to je asi tak ta výška, do které si můžou vyskakovat.

0 0
možnosti

KarelSind

8. 9. 2012 21:38
Karma

Chtít prodlužovat pracovní dobu v zemi, v níž je vysoká nezaměstnanost, je směšné. Pokud by na to tlačili podnikatelé, protože by nestíhali uspokojovat požadavky klientů, potom by to bylo OK (proto si myslím, že by to mělo zůstat mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem). Ale v tomto případě je to směšné, produktivita se tím nezvýší, cena práce nesníží... Za kratší dobu se toho dá stihnout často více, než za delší, s níž ale většinu člověk stráví surfováním na internetu a popíjením kávy:-)

1 0
možnosti

Amoniak II

8. 9. 2012 21:48
Re: Karma

Ovšem prodloužit pracovní dobu a zásadně snížit mzdu není zas až tak špatný nápad.

0 0
možnosti

Amoniak II

8. 9. 2012 21:24
Kde je problém?

Ať Řekové zaplatí sami, bez žebrání, SVÉ dluhy a mohou se vykašlat na německé rady.

Že na to nemají a stále natahují ruce? Tak jim nezbývá než držet hubu.

2 0
možnosti

Jana S.

8. 9. 2012 21:19
Problém Řecka je v tom

že německé banky poskytovaly Řecku úvěry na nákup německého zboží. Bylo to výhodné pro Německo a Řekové tudíž neměli důvod rozvíjet svůj průmysl.

Něco podobného je možné vidět i dnes, byť na jiném základu, kdy se zboží vyrábí v Číně a dováží se sem za ceny, které jsou nižší než výrobní náklady zde.

Ani v jednom, ani v druhém případě nikdo nechce vidět důsledky a hlavně si je nechce přiznat. Nízko úročená půjčka z Německa vedla k tomu, že pro Řeky bylo výhodné kupovat německé zboží (nejen německé, stejným způsobem postupovala Francie) , takže neměli důvod toto zboží vyrábět doma.

Druhý příklad je obdobný, jen tam nejde o nízké úvěrové sazby, ale o to, že v Číně dělají lidé za mzdu, jejíž měsíční hodnota by neuživila u nás jednoho člověka ani na týden.

2 0
možnosti

NTPT_POTRETI_ZAKAZANY

8. 9. 2012 21:07
jak mohou být řeci OBETNIMI BERANKY

kdy přeci museli LETA  na národní úrovni utrácet VIC NEZ SI VYDELALI  ????  8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1087x
Hroch je při vyrušení skoro stejně nebezpečnej jako já. Proto mám rád hrochy..

Seznam rubrik