TAXI v Budějicích*

Jeden zajímavý poddruh převážně nočního živočicha bojuje o přežití, jde však o to zdali si přežití zaslouží, nebo bude-li lepší prohlížet si vycpané exempláře v muzeu. Teprve čas ukáže.....      

Bez komentářeLukáš

Byly časy kdy se Budějicemi proháněl KIWI. KIWI pomáhal lidem dostat se za každé situace domů. Myslím, že spousta lidí byla ráda, ovšem jedna skupina ráda nebyla. Myslím tím gangy místních taxíkářů. Ono pokud s nimi netáhnete za jeden provaz a ještě si dáte cenu někam trochu jinam, řekněme tam, kde si odvoz může dovolit i člověk s českým platem nebo i student, není se čemu divit.

 

Taxíkáři v Praze, vyhlášení svým zápisem v nejednom turistickém průvodci se totiž mají od jižanů z Budějic co učit. Magistrát v Praze má vyhláškou nastavenou nejvyšší cenu za kilometr. Netvrdím, že je to stav ideální, ani to že v Praze taxíkáři neloupí. Loupí se totiž všude, záleží na osobnosti řidiče a jeho fantazii. Vyhláška ho při předražení nebo nezapnutí taxametru pod krkem nechytí a člověk, který se vrací domů také ne. Pak se stane, že postupně upadá noční život, bary se vylidňují s odjezdem posledních spojů. Najednou už se nevyplatí bary otevírat přes týden a o odvoz stojí stále méně lidí. Na to gangsteři z taxíků musí odpovědět zvýšením ceny, protože by se prostě jinak neuživili. A samozřejmě lidí opět ubude, jak v barech, vinárnách, tak  v taxících.

 

Větev, si sami ruku v ruce podřezávají. Roste agresivita a ti slušnější raději přes noc pověsí klíčky na hřebík a chodí třeba na bylinky.

 

Byl jsem teď v Mělníku a rád bych se s Budějičáky podělil o zajímavý obrázek. Tuto samolepku jsem vyfotil právě tam. Je zajímavé, že v Budějicích byl KIWI s 25 kačkama na kilometr bezkonkurenčně nejlevnější a taxíkáři nejnenáviděnější osobou.  Jak si asi stojí ten kdo v Mělníku nechal vylepit tuto samolepku? Nesedí už náhodou v ponorce na dně Orlíku?

 

Abych situaci trochu osvětlil srovnejme si ceny taxi za kilometr v Praze a Budějicích:

 

Praha max 28Kč/km

Budějice     40Kč/km Zájemcům naskenuji i pokladní bloček, neboť to opravdu není překlep

 

A srovnání platu Praha  X  Budějice? Přímo ze stránek Českého statistického úřadu http://www.czso.cz/xa/redakce.nsf/i/home

 

 

Myslím že se jedná o jistý nepoměr. Ovšem dokud se to Budějičáci nechají líbit, a nezatlačí na radnici která podle zákona může upravit nejvyšší cenu vyhláškou, nic se nezmění. Radnice by pro své občany mohla dělat více než jen rozdávat botičky a kasírovat pokuty.

 

Obzvlášť na náměstí před kasínem, stojí skutečná Budějická elita, před kterou není žádná peněženka v bezpečí. Přímo před radnicí, která má  pro jistotu zavřené oči, neboť si nemůže být jistá komu by se mohla znelíbit zátahem na tyto „poctivce“.

 

Tací provozovatelé taxislužby jako Petr a Zdeněk Pečmanové, Michal Jaroš, Andrej Rataj nebo Rostislav Stráský to je skutečně budějický výkvět. A pokud nevíte co s penězi, mohu jen doporučit, peněžence jistě značně ulehčíte.  

 

Rada na závěr? Najděte si jednoho dva řidiče, kteří jezdí za dobrou cenu a volejte jim, pokud s nimi budete jezdit často bude to dobré pro obě strany. Řidič si vydělá, a vy víte s kým jedete. Může být, že pokud v autě něco zapomente řidič se ozve a vrátí vám to. Tím si vás získá jako svého věrného a vděčného zákazníka.

 

 

* tvar Budějce nepoužívám

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Janouš | pátek 8.11.2013 11:00 | karma článku: 11,55 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Lukáš Janouš

Stojím za Andrejem Babišem

10.6.2019 v 12:00 | Karma: 28,53

Lukáš Janouš

Letenka pro Miloše

7.4.2015 v 14:00 | Karma: 19,78

Lukáš Janouš

Nikdo

4.4.2015 v 20:02 | Karma: 17,91

Lukáš Janouš

Ten nás zase vypek!

19.3.2015 v 14:00 | Karma: 7,11