Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KML

Královna Medvědice LXXXVIII

31. 8. 2010 1:05
bezejmenné ruce národa mají velkou úlohu

úloha panovníka či architekta je však rovněž nezastupitelná. Rozdíl je v tom, že manuelní práce může vykonávat téměř každý, zatímco architektem může být jeden ze sta, špičkovým architektem pak jeden několika tisíc.

Samozřejmě je třeba docenit všechny, kdo se na stavbě podíleli. V širším slova smyslu jsou to i např. manželky dělníků, které jim vařili, nebo královský lékař.

řekla bych, že velkolepé stavby patří celému národu s tím, že se právem uvádějí jména panovníků, či architektů, protože ti mají na stvbě nejzásadnější podíl. (měřeno na osobu)

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

30. 8. 2010 15:33
Historie, na kterou se odkazujete, Vás...

...sama usvědčuje z omylu (co se vlastnictví velkých staveb týká). Monumenty stavěly tisíce rukou, ale každý tento jednotlivý pár na ní vykonal příspěvek malý, nahraditelný, snadno vykonatelný někým jiným. To co je opravdu vzácné a těžko nahraditelné je prvotní vize a získání podpory (či moci) k jejímu uskutečnění. Tyto vize obvykle nemívají tisíce bezejmených rukou (jinak bychom již znali jejich jména), ale mimořádní jedinci, kterým se stavby poté (poprávu) připisují. Proto katedrála nepatří tisícům bezejmených nádeníků (jejichž vizí byla spíše než katedrála jejich denní odměna, kterou také dostali), ale zadavateli stavby, který vizi měl a přes nepřízeň osudu dokázal k jejímu uskutečnění shromáždit moc a prostředky.

Je typické všem socialistům, že tento přirozený řád světa zpochybňují.

Jinak osobní pasáži o díle Vašeho otce rozumím. Jistě by byl hrdý, že jeho syn ani po 20. letech na jeho dílo nezapoměl...

0 0
možnosti
K

kaktusak

30. 8. 2010 20:01
Re: Historie, na kterou se odkazujete, Vás...

Co je přirozeného na tom, že si nějaký vládce na lidech násilím vynutí prostředky? Přirozené je takového vládce svrhnout a zavést socialistický systém.

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.