Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Souhlasím s Vaším blogem. Jedinou cestou je změna systému. Přímá demokracie s obecným referendem. Pokud tady vznikne  taková strana mnoho občanů osloví. Musíme ovšem začít od začátku a to novou ústavou a zákony. ¨Ještě bych dodala, že tato přímá demokracie se osvědčuje právě ve Švýcarsku, kde je již nejméně 700 let. Tam zákony fungují, jak mají. Konečně se ve Švýcarech došetřila  a má být dokončena do dvou měsíců kauza MUS, což u nás by bylo  nemožné. Veškeré zákony u nás byly dělány na míru nepoctivcům. Vyhlášená amnestie Klaousem rovněž šitá na míru nepoctivcům divoké privatizace.

3 1
možnosti
Foto

A To je přesně to před čím jsem varoval. Je pravda, že ve Švýcarsku se koná i 200 referend ročně. Prakticky všechny tyto referenda jsou referenda místní, týkající se úzkého kruhu voličů. Celostátní referendum, se ve Švýcarsku koná tak jednou za dva roky. Témata celostátních referend jsou určena a omezena ústavou. Odvolat poslance referendem je vyloučeno. Volby jsou tajné. Jak chcete zařídit, aby o poslanci rozhodovali právě jeho voliči a ne voliči jeho soupeřů ve volbách? To prostě nelze. Ani švýcarská demokracie není přímá. Ale zastupitelská. Navíc rozhodování v referendech nahrává především těm, kteří mají konzervativní názory. Z toho důvodů také ženy ve Švýcarsku získaly volební právo a tedy i právo hlasovat v referendu až v roce 1968! Místo toho, abychom vynalezli další české slepé uličky vývoje měli bychom přejít k tomu co ve většině civilizovaných zemích dobře funguje. Standardní zastupitelská demokracie!

1 0
možnosti
KB

A jak chcete korupci v parlamentě a tím pádem maření voleb zabránit? Dokud budou pravicové strany (ODS, TOP09, Lidem...) bohatší než "zástupce chudých socek" ČSSS, vždy si mohou koupit některé vybrané, předem vytypované poslance z ČSSD a budou tak vládnout na věčné časy. Tehdy v roce 2006 si toto počínání pochvaloval i bývalý prezident Havel. Mluvil o "svobodě svědomí". Vůbec Havel tehdy vychvaloval Topolánka oproti Klausovi coby velký pokrok.

Svým způsobem Melčáka, Pohanku, Snítilého a uprchlého trestance Wolfa (rozhodující hlas pro ODS v minulém parlamentu) napodobila paní Peake s několika podobnými týpky. Ta předtím sama iniciativně sepsala prohlášení, že kdo opustí stranu VV, tak zaplatí astronomickou pokutu. To proto, že před volbami se potencionální voliči VV báli, že by poslanci VV mohli spojit s Nečasem a Kalouskem. Když se Peake rozhodla zradit své voliče, zjistila s úlevou, že to, co sama navrhovala, nemůže být v českém právním řádu platné. No mě ta naše "demokracie" dalíkovsko-peakovského typu připadá horší než v Bělorusku, ale elita našeho národa si jí pochvaluje.

2 1
možnosti
Foto

Přestupy poslanců ohrožují a poškozují všechny strany. Nelze spoléhat na to, že pokaždé na přestupech vydělá zrovna moje strana. Největší problém je v tom, že to vypadá, že současná poslanecká fraška vyhovuje některým voličům.

1 0
možnosti
Foto

Obávám se, že slovní spojení osvícený diktátor se dá použít  pouze při návštěvě onoho diktátora v atomové elektrárně v době nehody a úniku radiace. Navíc diktatury jsou většinou dočasné jako okupace Československa Rudou armádou. Dočasnost v délce 23 let mi příliš nevoní. I špatná demokracie je lepší než osvícená diktatura. Diktátoři na vůli lidu kašlou mnohem více. A nechce se mi už držet hubu a krok! Už jsem si užil.

1 0
možnosti
Foto

To je klíčové: "Co budeme dělat s poslanci, kteří kašlou na voliče stran."

2 2
možnosti
Foto

A možná "osvícený diktátor" je dnes docela rozumným řešením. Pinochet na několik let, než jej budou mít lidé plné zuby.

Ona totiž ta naše demokratura brání všem změnám.

Nejsem vyznavačem diktatury, ale přes dvacet let můžeme vnímat, že demokracie tohoto typu nereflektuje vůli lidu.

2 3
možnosti