Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bofums

26. 1. 2012 9:48
Janota nebo Kaktusák ?

Pane J., máte asi pravdu a já jsem se mýlil, když jsem psal o zmizení " zloby, záště", atd. Svědčí o tom

Vaše spory s hlavním oponentem. Oba totiž máte pravdu- tu svou! A přitom je to jednoduché- korupci

berte jako holý fakt , bojujme proti ní, ale to je asi tak všechno- byla už v Pompéjích, táhla se celou

historií lidstva. Byla za 1.rep., nabyla hrozivých rozměrů za Prot., katastrofálních za " soc." a je i dnes!

0 0
možnosti
B

bofums

26. 1. 2012 9:58
Re: Janota nebo Kaktusák ?

pokr.:nepolemizuji o kom. různých zemí, dostatečně ukázali, čeho jsou schopní, u nás. Vy, pokud

píšete, že " politika není svinstvo "se zřejmě mýlíte. Bavíte-li se o kom. v různých str., máte pravdu,

ale je věcí členstva se s tímto stavem vypořádat. K Vám, pane Janoto, pouze tolik: soc.dem. kdysi

měli v úctě stát a jeho symboly- rozhodně se neuchylovali k pomlouvání na př. TGM, to byla pochy-

bná " výsada" K.G. a jeho party- budu pokr.

0 0
možnosti
PP

echo.3.

26. 1. 2012 9:38
Chtěl jsem ji dát celou

ale bohužel,  dám karmy jen napůl.

          :o)

Závěr článku mi přijde těžce defenzivní.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

26. 1. 2012 15:11
Re: Chtěl jsem ji dát celou

Opravdu je defenzívní. Nějak neznám recept na ofenzívu proti moru korupce. Když je prolezlá do všech složek života a je jí zasažená dokonce i generace, která se narodila po roce 1989.

0 0
možnosti
L

laduk

25. 1. 2012 23:26
hm..

My jsme zdědili velmi nízkou míru korupce a označovat dnešní stav jako něco zděděného by moc vyhovovalo všem politikům. Kdyby nás v 89 korupce tak pálila, tak by se o ní jistě mluvilo, asi jako dneska. Bohužel ještě není to nejhorší za námi, protože tu stále zůstává ODS a ČSSD

2 0
možnosti
JJ

Jay6

25. 1. 2012 23:34
Re: hm..

Nízkou míru korupce? Vždyť v minulém režimu uplácel každý každého. Proto se tento jev stal společenskou normou. Nikdo se za něj nestydí a veřejné mínění u nás, korupci vždy považovalo za něco běžného a normálního. Vždyť to přece dělají všichni. Tedy u nás. V civilizovaných zemích je to nemorální a nepřípustné. Proč asi?

0 0
možnosti
K

kaktusak

25. 1. 2012 20:18
Co to zase plácáte?

Korupcí byla pověstná už první republika a trh nijak nepomáhal, spíš naopak. Sociální demokrati rozhodně nestáli mimo. (tedy se vlastně nic nezměnilo)

Další prostor pro černý trh a úplatky nabídla okupace a poválečná bída, tak jako v celé Evropě.

Peněz nazbyt pochopitelně neměli ti, kdo každému dávali úplatky a tedy nakupovali předraženě, místo aby věc oznámili VB. Ale když někdo se sebou nechá zametat, dobře mu tak.

Pokud nejste dostatečně inteligentní, aby vás vzali na VŠ, měl jste to zkusit přes píli a vyšší úsilí, ne někoho podplácet.

Dnešní morální marasmus je důsledkem zlodějské privatizace, na které se ovšem zase podílela sociální demokracie. Pokrytecký je dnešní režim, který např. vojenské agrese označuje jako boj za lidská práva. I tady socdem nese spoluvinu. Mrtvých je mnohonásobně víc, než kolik bylo obětí politických procesů v 50. letech.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

25. 1. 2012 22:42
Re: Co to zase plácáte?

Je hezké vidět jak někteří lidé reagují na to, když projevíte svobodně svůj vlastní názor. V tomto státě je zkažený vzduch. Ale jak by mohl nebýt. V Německu proběhla po válce denacifikace. Možná nebyla až tak důsledná co se týkalo některých případů. Ale norimberký soud vrátil morálku a mravnost tam kam patří. Zpět do právního systému a z něj do hlav obyčejných lidí. Právě Norimberský proces je to co tu po roce 1989 chybělo. Nejen u nás, ale ve všech státech sovětského bloku. Jak mají mít lidé v sobě zakódovánu úctu k zákonům, když vrazi a zločinci chodili a chodí po desítky let mezi námi. Nepotrestáni. Po zločinu musí následovat trest. Jinak veškerá civilizovaná, morální pravidla ztrácejí svůj smysl. Proto jsme tam kde jsme. A proto jsou naší sousedé z Rakouska a Německa tam, kde jsou. Protože se dokázali vyrovnat se svou minulostí a vrátit smysl pojmům morálka a mravnost. To se u nás nikdy nepodaří. Prošvihli jsme posledních 20let. Pro ostatní budeme parta zlodějů co nezná stud.

0 0
možnosti
B

bofums

25. 1. 2012 19:19
Co se to děje ?

Skoro zázrak ! Zdá se mi, že blogy plné nenávisti, zloby, závisti a zášti odvál svěží vítr, každý z nás

se ujistil o své " pravdě " a uvědomil si, že v opravdové demokracii rozhoduje většina, a ne " ulice".

Z Vašeho blogu cítím, že cítíte to, co já- že lumpárny procházejí jako mor CELÝM " politickým spek-

trem"  a měla by se jako takové řešit. Bez rozdílu - " padni komu padni " a ne podle momentální

politické konstelace! Pokud se Vaše názory prosadí  ve Vaší straně- bude jen dobře!R^[>-]

0 0
možnosti
B

bofums

25. 1. 2012 19:30
Re: Co se to děje ?

Cítím potřebu Vám poděkovat, protože prosazení takovéto politiky je cestou k tomu, aby se do

soc.dem. navrátila slušnost, která tuto stranu  charakterizovala / co bylo jiné, to samo odpadalo/.

Píši Vám to i proto, že jsem jednoho velmi starého SD  v mládí znal a jeho zásluhou jsem  se sna-

žil celý život žít podle jeho vzoru- hájit svůj názor. On za něj byl vězněn v KT Buchenwaldu a později

ve vysokém stáří zemřel jako  vězeň v KT Leopoldov. Přeji Vám vše dobréR^

0 0
možnosti
JK

Josef Kobylka

25. 1. 2012 16:27
Výborně jste nechtěné dědictví popsal

Já pouze dodávám, že tehdy sdělovací prostředky informovaly lidi především o plnění plánu a brigádách socialistické práce, zatímco dnes je tomu naopak. Proto se lidé diví, kde se tu ta korupce, klientelismus a nepotismus vzaly. A ono to není vůbec nic nového pod sluncem. Děkuji a dávám karmu. R^

0 0
možnosti
JJ

Jay6

25. 1. 2012 23:05
Re: Výborně jste nechtěné dědictví popsal

Je to tak. Tyto negativní společenské jevy tu byly vždy. A v minulém režimu byly skutečnou nezbytnosti života. Je smutné, že se staly kvůli té nezbytnosti společenskou normou chování. Neříkám, že neexistují i v normálních civilizovaných státech. Nicméně v těchto státech se stávají odsouzeníhodnou anomálií. Hodnou opovržení a veřejného odsouzení. Civilizovaní politici se za korupci, klientelismus či nepotismus stydí. Protože ví, že jde o něco ilegálního a nemorálního. A když ne, donutí je odstoupit ze svých funkcí tlak veřejného mínění. U nás se to stalo normální součástí života. A to je ta největší hrůza národa. Jenže pokud se veřejně nevyrovnáme se svou odpornou minulostí, tak se prostě nedostaneme dále. A nikdy se nepostavíme po bok skutečným civilizovaným národům.

0 0
možnosti
MN

lunak

25. 1. 2012 15:38
Dávám Vám karmu!

Ten článek vystihl přesně onu "blbou" náladu ve společnosti i její podhoubí! Jen mi není jasné, co děláte u ČSSD - ta z téhle líhně vyrostla! Věřte mi, vím o čem mluvím - byl to jeden z důvodů, proč jsem ji (jako zakládající člen v prosinci 1989) zavrhl!

1 0
možnosti
JJ

Jay6

25. 1. 2012 23:15
Re: Dávám Vám karmu!

Myslím, že skutečná moderní levicová politika se dá dělat i u nás. Přes to hrozivé a nechtěné dědictví minulého režimu. A cítím, že v ČSSD se věci mění k lepšímu. Dá to ještě hodně práce, ale věřím tomu, že politika se stane tím, čím je v civilizovaných státech. Tedy věcí veřejnou a politické strany se stanou znovu běžnou součástí společenského života i v malých městech a obcích. Jenže to bude trvat možná celá desetiletí. ČSSD má v současné době asi 25 tisíc členů. Sociální demokracie v Rakousku, kde má demokracie 40 let náskoku, má 300 tisíc členů. To je zásadní rozdíl ve stylu politiky. Politika není žádné svinstvo. Je to uplatňování a rozumné dělení moci a bude tu pořád. A dokud si lidé neuvědomí, že politiku tvoří oni sami, stejně jako tvoří politické strany a nezačnou jednat a volit skutečně odpovědně, potom se nikam nedostaneme.

0 0
možnosti
VT

vatty

25. 1. 2012 15:30
Tedy mile jste mě překvapil.

Až dosud jsem s Vašimi levicovými názory nemohl souhlasit, ale tohle bych Vám podepsal.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

25. 1. 2012 23:23
Re: Tedy mile jste mě překvapil.

Moje levicové názory se nijak nezměnily. Jsem stále zastáncem demokratického socialismu jak byl definován počátkem 50.let minulého století na zasedání Socialistické Internacionály. Toto pojetí moderní levicové politiky se opírá o demokracii a dodržování základních lidských práv a svobod. A samozřejmě nemá nic společného s bolševickou diktaturou a bolševickou parodií na tzv.reálný socialismus či dokonce komunismus. Ostatně upřímně pochybuji, že tento extrémní politický směr, tedy bolševismus má vůbec něco společného s levicí. Spíše se podobá jiným diktaturám z pravé části politického spektra. Jak ukazuje třeba čínský příklad.

0 0
možnosti