Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrozba není islám, ale evropská ideologie nenávisti

Zavraždili britskou poslankyni. Jo Cox hájila demokracii, lidská práva a svobody. Hájila sjednocenou Evropu postavenou na základech tradičního humanismu. 

Nevraždil žádný náhodný šílenec. Vrah byl produktem největší hrozby, které musí tento kontinent a jeho obyvatelé v současnosti čelit. Strašné ideologii nenávisti. A právě Evropa má s touto ideologií až příliš bohaté, historické zkušenosti. Nenávist je v myslích obyvatel Evropy skryta patrně od nepaměti a vypadá to, že trvale. I v krátkých obdobích míru jen spí kdesi hluboko v kolektivním podvědomí těch, kteří žijí na území tohoto kontinentu. A běda, když se tato nenávist a zloba dostane na povrch a začne sílit. Šíří se potom jako požár a ohrožuje celou tuto planetu. Evropané dali světu náboženskou, rasovou a národnostní nenávist. Věnovali této planetě hodnoty jako genocidu, holocaust a totalitu. Z evropské nenávisti vzešlo vraždění ve jménu boha a víry. Hodnoty jako nadřazenost rasy či národa. Dvě světové války a totalitní společnosti založené na absolutní nenávisti. Nenávisti vůči všem, kteří si dovolili vyslovit jiný než oficiálně povolený názor. A fyzická likvidace těchto neposlušných. Nenávist zrodila svatou inkvizici a její zvrácené metody likvidace těch s jinými názory. A zrodila i její moderní pokračovatele ve 20.století. Ať už to byl bolševismus, fašismus či nacismus.  

 

Všechny tyto evropské, totalitní systémy byl založeny na brutálním, fyzickém násilí a úplné likvidaci svých odpůrců. Byly založeny na vyvolávání strachu, zloby a nenávisti proti označenému nepříteli. To, že se tyto diktatury podobaly jedna druhé jako vejce vejci není rozhodně žádná obyčejná náhoda.Slovy Brendana Coxe, manžela zavražděné poslankyně totiž nenávist nemá žádné náboženství, rasu ani víru. Je to jed. Nelze než souhlasit. Je to čiré zlo. A je opravdu snadné se tímto zlem nakazit. Jako morem. Stačí přijmout mentalitu davu. Obětovat svoji racionalitu, individualitu, humanitu a kritické myšlení na oltář boje za absolutní bezpečnost, proti jasně onálepkovanému nepříteli. Zkrátka těm druhým, které je třeba izolovat, vyhnat či přímo zlikvidovat v zájmu konečného řešení problému. A potom nastane kýžený ráj na zemi, monokulturní, jednobarevná a jednonázorová společnost a absolutní svoboda ovšem pouze jako ta poznaná nutnost. Jedna říše, jeden národ a jeden vůdce. Nic mezi tím, nic nad tím a nic vedle toho. A vždycky se najde dost lidí, kteří těmto jednoduchým řešením věří a odmítají si přiznat, že to nikdy nefungovalo a fungovat ani nemůže. Je to proti lidské přirozenosti. Touha po svobodě, toleranci a nenásilí je každému člověku vrozená. Všichni lidé jsou rovni ve svých základních lidských právech. Nikdo nemůže být skutečně svobodný aniž by uznával a respektovatl stejnou svobodu svého bližního. Svoboda jednoho na úkor svobody těch ostatních, zkrátka není  žádná svoboda.  

 

Jo zemřela. Po zbabělém útoku bojovníka za Británii. Ovšem za tu jeho, za nacistickou Británii. Její vrah zaútočil s obvyklou mírou brutality a nenávisti. A také s obvyklou zbabělostí. Tak příznačnou pro všechny nacisty. Vybral si za svůj cíl drobnou, bezbranou ženu. Jeho norský kolega a bratr v nenávisti vraždil na jednom norském ostrově mladé lidi a dokonce ještě nedospělé děti. S bezcitností, bezohledností a brutalitou tak vlastní všem nenávistným zbabělcům. To není nic proti několika českým vlastencům, kteří v městečku Vítkov kdysi uctili narozeniny velkého vůdce německého národa žhářským útokem na romskou holčičku. A představitelé jedné české, politické strany těmto zbabělým zločincům vyjádřili veřejně svou morální podporu. Může snad slušný člověk k těmto reprezentantům lidského odpadu cítit něco více než opovržení a pohrdání? 

 

Ale není třeba ztrácet víru v člověka a lidstvo. Jo Cox to nikdy neudělala. Přijala svou společenskou odpovědnost za ten malý kousek světa kolem sebe a všechny své síly věnovala tomu, aby jej změnila k lepšímu. Žádný jednotlivec nedokáže změnit k lepšímu celý svět, ale měl by se snažit změnit alespoň právě ten malý kousek světa kolem sebe. Když to udělá každý slušný člověk, svět se jednou změní na příjemné místo k životu. Ona viděla v lidech jen to dobré. Měla v ně důvěru a většina z nich jí tu důvěru oplácela stejnou mincí. A proto skončím jejími slovy: 

 Zemřela mimořádná žena, dobrý a slušný člověk. A bude nám tady všem hodně chybět. 

Autor: Jaroslav Janota | neděle 19.6.2016 9:09 | karma článku: 32,29 | přečteno: 7791x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Vzpomínáte na sektu Repelent 21?

Před čtyřmi lety vešla ve všeobecnou známost ve Zlínském kraji podivuhodná organizace zvaná Repelent 21. Rozhodla se tak nějak po bolševicku, že vítězi voleb vysvětlí s kým má jít do koalice.

30.8.2016 v 6:57 | Karma: 18,38 | Přečteno: 536x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Janota

Newspeak politicky nekorektních

Všimli jste si zvláštního jazyka těch takzvaně politicky nekorektních? Na některé výrazy jejich zvláštního newspeaku, aby měl člověk po ruce dobrý slovník. Dovolil jsem si přeložit několik nejpoužívanějších výrazů do češtiny.

28.8.2016 v 18:48 | Karma: 17,57 | Přečteno: 874x | Hyde park

Jaroslav Janota

Jan Haluza, atlet, křesťan a slušný člověk

Je to už více než pět let, kdy zemřel Jan Haluza. Dožil se požehnaného věku 97 let. Jeho život nebyl rozhodně lehký. Narodil se v chudé rodině a měl šest sourozenců.

28.8.2016 v 0:14 | Karma: 18,24 | Přečteno: 334x | Diskuse| Sport

Jaroslav Janota

Bohuslav Sobotka, povolání žonglér

Pan Bohuslav má smysl pro humor a tak se na mne za ten titulek jistě nebude zlobit. Posledních pár let, když sleduji působení Bohuslava Sobotky mám neodbytný pocit, že se předseda ČSSD začíná podobat cirkusovému žonglérovi.

27.8.2016 v 13:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 985x | Politika

Jaroslav Janota

Jak se čeští odmítači islámu totálně zbláznili

To co se odehrálo na Staroměstském náměstí v den dnešního výročí okupace Československa je definitivním důkazem, že někteří čeští odmítači islámu už definitivně ztratili poslední zbytky soudnosti a zdravého rozumu.

21.8.2016 v 18:49 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1630x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.