Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RZ

Radek Zeman

26. 7. 2010 22:04
Myslím, že Winston Churchil řekl...

Demokracie je nejhorší způsob vlády, mimo těch ostatních způsobů.

0 0
možnosti
JJ

tosemztohojelen

16. 7. 2010 0:35
V něčem máte pravdu.

"Moderní demokracie si v sobě nese svou vlastní největší slabinu" - "Každý občan státu má svůj hlas, který má stejnou váhu jako hlas každého jiného spoluobčana ve státě."  Když to takhle zkrátíte nelze namítnout nic. Trvalá a přirozená nerovnost mezi lidmi není něco co je třeba obhajovat, je to prostě fakt. A jestli máte návod jak ji odstranit tak zasluhujete minimálně Nobelovu cenu.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

16. 7. 2010 22:12
Re: V něčem máte pravdu.

Žádná nerovnost neexistuje. Je to naprosto nepřirozený stav. Naopak přirozený a univerzální je princip rovnosti všech lidských bytostí sobě navzájem a to bez rozdílu. Pokud někdo cítí potřebu povyšovat se nad ostatní je to bláhové. Neexistuje žádný důkaz o nerovností lidských bytosti sobě navzájem. Jedním z důkazů rovností je vzájemná zaměnitelnost dvou náhodně vybraných osob. Ona privilegovanost je otázka pouze dlouhodobého zvyku. Ve skutečnosti je nepřirozená a má ve své podstatě jepičí trvanlivost. Důkazem je pomíjívost aristokracie. Nebýt tradice nemá existence aristokratických rodů pro vývoj lidské společnosti žádný praktický význam. Představitelé průměrných plebejců mají stejné nadání řídit a vládnout jako každý průměrný aristokrat. A to platí od nepaměti.

0 0
možnosti
K

kaktusak

15. 7. 2010 23:59
Každý stát je kombinací diktatury a demokracie

Mění se jen podíl. I dnes vládne privilegovaná menšina nad okrádanou většinou pomocí diktatury i demokracie zároveň.

0 0
možnosti
V

VyMeTaky,2

24. 7. 2010 21:55
Re: Každý stát je kombinací diktatury a demokracie

A tebe prostě sejří, že holt tvoje famílie už nepatří k těm privilegovaným, že?;-D

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

15. 7. 2010 18:36
Francouzká revoluce

Hlavním přínosem Francouzské revoluce věci demokracie bylo zavedení gilotiny a vznik nacionalismu, který vedl ke vzniku tzv. národních států, hlavně Německa a Itálie ale i dalších, což již byla přímá cesta k WWI a WWII. Současná EU je zoufalým pokusem zatlačit džina nacionalismu zpět do flašky, z které by francouzskou revoucí vypuštěn. Velká říjnová a Velká francouzká zplundrovaly Evropu jako máloco.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

15. 7. 2010 19:06
Re: Francouzká revoluce

V případě Velké francouzské revoluce mne zajímá spíše listina lidských a občanských práv. Praktický užitek z tohoto období Velkého teroru nebyl téměř žádný. Přesto to bylo poprvé(tedy po ustanovení v americké deklaraci nezávislosti)kdy byla myšlenka univerzální lidské rovnosti uvedena ve všeobecnou známost. Říjnový bolševický převrat v Rusku není nijak důležitým mezníkem v dějinách lidstva. Marginální záležitost.

0 0
možnosti
PS

Pavel Skeptik1

15. 7. 2010 17:54
Asi

Vás na stranickém školení školil nějaký idiot! Nebo neumíte číst! Americká válka za nezávislost skončila cca 10 let před francouzskou /buržoazní/ revolucí! Jeden z jejích hrdinů byl Lafayette, jinak markýz! Takže, soudruhu, přestaňte tady ťápat nesmysly ze stranických školení Rv

0 0
možnosti
JJ

Jay6

15. 7. 2010 19:17
Re: Asi

K čemu ta zloba? Neobratně jsem se vyjádřil. Samozřejmě, že deklarace nezávislosti byla podepsána už 4.července 1776 a válka o nezávislost trvala ještě téměř 7 let. Velká francouzská revoluce v podstatě začala dobytím Bastily 14.července 1789. Myslím, že každý zná datum státního svátku USA a Francie. Šlo mi o teoretické východiska francouzské revoluce, které vyústily k sepsání listiny lidských a občanských práv. Tomu předcházely myšlenky francouzských osvícenců. Encyklopedisté, Diderot, Voltaire či Russeau. To byla inspirace i pro americké tvůrce deklarace nezávislosti.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

15. 7. 2010 16:15
Máte v tom trošku hokej

Kolébkou moderní zastupitelské demokracie je Británie, která se na ostrovech vyvinula (nebyla ustavena, proto také Británie nemá psanou ústavu) z Magny Charty (1215) po tzv. Slavou revoluci (1688), kdy jsou demokratické principy již zcela zřetelné a funkční. Byly to právě tyto prvky britské parlamentní demoracie spolu s britskými principy právního státu, co stálo u kolébky americké demokracie, která musela vyřešit v podstatě pouze dva hlavní úkoly: nepřítomnost krále a federální uspořádání státu. Netvrdím, že by americká demokracie nepřebírala podněty také odjinut - antika, francouzští filosfové atd., ale nevidět, že americká demokracie je dítěmem demokracie britské, to je docela kumšt. Američané šli do povstání proti Británii s heslem No Taxation Without Representation - tj. Pokud nebudou americké osady zastoupeny v britském parlamentu, nebudou patit daně, vypisované tímto parlamentem.  

0 0
možnosti
PS

Pavel Skeptik1

15. 7. 2010 17:55
Re: Máte v tom trošku hokej

On v tom nemá hokej! On soutěží o cenu absolutního  Roberta Pocha;-D

0 0
možnosti
JP

manacz

15. 7. 2010 14:45
Úhel pohledu

Všechno záleží na úhlu pohledu a nic není tak jednoduché. Kdybych se na to díval vaším pohledem, tak většina diktátorských režimů obsahovala v rozhodování prvky demokracie (minimálně na nižších stupních řízení) a naopak i demokracie dnešního typu obsahuje prvky diktátorské. Nemusí se jednat ani o amerického prezidenta. V našich podmínkách jsou typickým příkladem papaláši v čele velkých stran, jejichž slovo je zákon a kdo nesouhlasí, bude "odejit" dřív, než jeho názor nabyde na síle. Demokracie není vláda většiny. Demokracie je o svobodě, o nalezení kompromisu vyhovujícímu největší skupině lidí s volebním právem.

A ještě jedna poznámka - asi jen omylem jste specifikoval diktaturu jako vládu menšiny nad většinou. Tady stačí říct jediné číslo ... 1948 Rv

0 0
možnosti
JJ

Jay6

15. 7. 2010 16:10
Re: Úhel pohledu

Opovážím se oponovat. Nemyslím si, že komunisický převrat v roce 1948 byl prací většiny. A už vůbec nešlo o jakousi spontánní akci organizovanou zezdola. Nazval bych to nastolením diktatury menšinou přes lhostejný postoj neinformované mlčící většiny. Navíc tu byla nemalá pomoc a zasahování ze zahraničí, konkrétně z Moskvy. Rovněž tak moc ve státě byla centralizovaná do rukou menšiny a to především úzkého kruhu stranické nomenklatury jako privilegované vrstvy.

0 0
možnosti
P

peena1

15. 7. 2010 14:41
možná by bylo zajímavé pokračovat

a popsat moderní populistický způsob demokracie, kdy se některé strany předhánějí, aby naslibovaly nemožné a tím pádem začíná docházet k enormním zadlužováním států ...

0 0
možnosti
JJ

Jay6

21. 7. 2010 11:53
Re: možná by bylo zajímavé pokračovat

Dědičný římský císař Caligula jako typicky aristokratický diktátor přivedl na mizinu největší impérium té doby Řím. Jeho systém 100 procentní dědičné daně zatím nemá obdoby. Koncem 18.století byla Francie vedená rodem Bourbonů před státním bankrotem. O bolševických diktátorech, kteří přivedli na mizinu své státy nebudu ani mluvit. Mimochodem řecké Atény byly před bankrotem už ve starověku za doby vlády tzv.demokracie a Solóna. V těchto letech dosáhly Atény největšího rozkvětu. Ovšem za cenu obrovského zadlužení. V historii je toto období nazýváno zlatý věk! O současných diktátorech nebudu ani mluvit. Diktátor Mugabe přivedl za pár let na mizinu Zimbabwe. Ještě před 15 lety nejbohatší africkou zemi. A tak dále.

0 0
možnosti
I

Imperator.Caligula

15. 7. 2010 14:26
S řadou obecně vyslovených tezí lze souhlasit,

naopak některé mohou být předmětem sporu, ale budiž...

Co mi ale extrémně vadí: AUTOR BY MĚL PŘED ZASEDNUTÍM DO ŠKOLNÍCH LAVIC NA KATEDŘE POLITOLOGIE ZASEDNOUT DO LAVIC NA KATEDŘE HISTORIE.

1, První odstavec je v podstatě nesmyslný, autor nejspíše nic netuší o demokracii antické (Athény, Řím) či vojenské (barbaři). Je mi jasné, že má na mysli demokracii zastupitelskou - je ovšem dobré uvést tu předchozí, přímou (to by ovšem o její existenci musel vědět, že :-)). Jásání nad tím, jak všeobecné hlasovací právo přineslo naprostou změnu principu vlády je nesmysl, který zapomíná na miliardy v Číně, Asii, Blízkém Východě či Africe.

2, nevolnictví není typicky středověkým jevem, náleží ranému středověku a potom pozdnímu až začátku novověku, kdy jsou svobodní sedláci opět znevolňováni - viz tzv. druhé nevolnictví.

3, ovšem NA PĚST MEZI OČI JE ŽVÁST, ŽE: "Na myšlenky francouzské revoluce navázala americká válka za nezávislost." Může mi někdo vysvětlit, jak je možné, aby se událost uzavřená

0 0
možnosti
I

Imperator.Caligula

15. 7. 2010 14:31
Re: S řadou obecně vyslovených tezí lze souhlasit,

mírem v roce 1783 inspirovala událostí, začínající v roce 1789? A prosím: K VYSVĚTLENÍ NEPOUŽÍVEJTE STROJ ČASU;-D.

Pan autor nám nejspíše chtěl sdělit, že americká válka za nezávislost se inspirovala mj. v dílech francouzských volnomyšlenkářských filosofů. Zdroj inspirace mají tedy obě události stejný, a skutečně se inspirovaly navzájem: jenom to bylo přesně naopak!

Např. zná autor markýze La Fayette? Tento pán bojoval NEJPRVE v americké občanské válce a POSLÉZE své zkušenosti rebela využil ve francouzské revoluci.

0 0
možnosti
VT

Betio

15. 7. 2010 14:19
Autor mne rozesmál...

... tak prý máme;-D cituji: potvrzení rovnosti všech obyvatel státu bez vyjímky před zákonem! Autor ale asi nežije v ČR. Naši komunističtí a postkomunističní soudciRv jsou samozřejně cnost sama...

0 0
možnosti
JJ

Jay6

15. 7. 2010 19:33
Re: Autor mne rozesmál...

Popisoval jsem ideální předpoklady pro existenci skutečně demokratického státu. A protože Česká republika má k tomuto ideálu hodně daleko tak jsem ji raději vůbec nezmiňoval.

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.