Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

PavelHor

8. 8. 2010 0:26
Skvělý text.

Je tam řečeno všechno důležité a podstatné. Nikdo nemůže udělat z hrdinů vrahy i když se o to mermomocí snaží. Skuteční vrahové, zloději a zločinci stáli proti ním. A k tomu mlčící většina, která se nechala bez odporu zbavit svobody a utrhnout do otroctví. A jak řekl Seneca: Nejponižujícím druhém otroctví je otroctví dobrovolné!

0 0
možnosti
PZZ

Petr ze Zlína

9. 8. 2010 15:30
Re: Skvělý text.

Jen s pojmem "otroci" se tu zachází jako na tržišti. A stejně tak s pojmem "svoboda".

S podobnou argumentací se snadno spojí nacismus jak ho u nás poznali lidé za války, a poté politický systém, který se vyvíjel od doslova kruté podoby vůči nepřátelům, což je ale v revolucích běžný jev, až po systém, který byl zrušen cinkotem

klíčů. Ale už od 60. let jsme zde měli režim, který sice nebyl dokonalý, byl limitován

zejména existencí dvou bloků...nicméně měl podporu většiny národa, viz události

Pražského jara. Kde jinde by tzv. diktatura nalezla tolik příznivců?

0 0
možnosti
K

kaktusak

6. 8. 2010 19:43
Za svobodu bojovali komunisté,

protože svoboda opravdu patří mezi nejdůležitější hodnoty a je jedním ze základních kamenů komunistické ideologie.

Tzv. "demokratický", tedy buržoazně demokratický stát ještě není zárukou svobody. Za první republiky se vládnoucí vrstva cpala a hlasitě při tom mlaskala, udržovala ale většinu pracujících v bídě, často o hladu. Prolezlost korupcí byla pověstná. Do demonstrantů se střílelo (mnoho desítek mrtvých), opoziční poslanci byli za své projevy zavíráni, Rudé právo trpělo cenzurou. Nakonec vrchnost zradila republiku a vydala svůj národ Hitlerovi. Tedy to byla svoboda nejdřív jen na papíře a pak už žádná. "Demokratický" kapitalismus tady zkrachoval po všech stránkách.

Komunisté tedy nebyli těmi, kdo vyhlásil válku, byli její obětí. Měli proto plné právo za svobodu bojovat a uspěli. Také měli plné právo bránit se těm, kdo chtěli návrat starého utlačovatelského režimu a také uspěli. Uspěli proto, že za nimi stála většina národa. K těm několika vrahům a lupičům se nikdo nepřidal.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

7. 8. 2010 0:59
Re: Za svobodu bojovali komunisté,

Demokracie je vláda práva. Lidská práva jsou nezpochybnitelná. Stejně jako lidské svobody. Jen zastupitelská demokracie je skutečnou vládou většiny. Ale i tato vláda většiny musí prostřednictvím nezávisle justice a právního řádu zajistit rovnost všech občanů státu před zákonem a respektovat tak stejná práva i pro příslušníky všech menšin(národnostních,náboženských, politických a dalších). Nechápu absolutně vaše argumenty. Mluvíte o meziválečné demokratické Československé republice jako o diktatuře. Všichni občané tohoto státu měli hlasovací právo. Všichni ti tzv.představitelé vládnoucí vrstvy byli zvolení ve svobodných a demokratických volbách. Nikdo se nedosadil do vlády svépomocí a svévolí. Většina těch pracujících, která byla podle vás udržována v bídě a hladu si svobodně zvolila své tzv.utlačovatele. Pokud je mi známo tak komunistická strana nikdy nezískala ve svobodných volbách 1.republiky nějak významný počet hlasů. Neúspěch v soutěži nedává právo vyhlásit diktaturu!

0 0
možnosti
B

bofums

6. 8. 2010 18:59
Sociálnímu demokratovi.

Vážený pane! S Vaším článkem musí ten, do onu dobu prožil ne na straně režimu, naprosto souhlasit. Víte- soc. dem. byla dvojí : Fierlingerovská podlých zrádců,

kteří po t.zv. Únoru kolaborovali a ta druhá, která byla v rudých žalářích. Mrzí mě, že

mnozí dnešní socdemáci toto snad ani nevědí a klidně by s potomky těch, kteří

hnali slušné lidi / i soc. dem. / na smrt do Leopoldova !

Nemáte pravdu, že kom.nejsou nebezpeční ! Číhají na příležitost !

0 0
možnosti
B

bofums

6. 8. 2010 19:02
Re: Sociálnímu demokratovi.

...a klidně by se spojili s potomky těch....promiňte !

0 0
možnosti
H

hafusak2

6. 8. 2010 17:20
Nejsem už nejmladší,

padesátá léta pamatuji, v osmdesátých letech jsem za politiku i seděl, ale těm Mašínům nějak fandit nemohu. Kdyby to dneska provedli znovu /a je jedno v jakém státě/, byly by označeni buď jen jako obyčejní loupežní vrazi nebo jako teroristé - a nikdo by se s nimi nebavil. Čím vlastně poškodili režim? Zapálením pár vcelku pro režim bezcenných stohů? Zavražděním tří lidí jen proto, aby sehnali zbraně a peníze, které stejně nejvíc použili jen pro vlastní potřebu? Vždyť to s těmi stohy spíše vypadá jako alibi, aby se mohli za skutečné odbojáře vydávat. Stejně jako kdejaký Rom, kterému tu hrozí basa za vykradenou trafiku v Kanadě vypravuje, jak je zde rasově utiskován jen proto, aby dostal asyl. Skutečný odboj, totiž musí stát opravdu pocítit a musí ho to zatraceně bolet, jako  např. sabotáže proti rozvodům energií, železniční dopravě a pod., kde škody se počítají v desítkách milionů a prakticky všichni obyvatelé o tom ví. Viz knihu Der totale Widerstand/Hans von Dach/.

0 0
možnosti
PH

PavelHor

8. 8. 2010 0:20
Re: Nejsem už nejmladší,

Vážně byste chtěl po skupině pěti mladíků, aby zvrátili vojenský puč celé komunistické mašinérie? Vážně byste chtěl proti zločincům v komunistických uniformách postupovat humánně a v rukavičkách. Bratři Mašínové jsou samozřejmě nevíní. Rozsudek zločinecké justice, která sama páchala vraždy nevinych obyvatel státu nemá žádný význam. A ani americký ani německý soud neshledal bratry Mašínovy a pana Paumera vinnými ze zločinů z kterých jsou nařčení. Stejně jako autor dávám přednost rozsudku nezávislé justice svobodného a demokratického státu. Rovněž USA nenabízí místo ve své armádě a svoje občanství zločincům. Takže kecy těch ovlivněných komunistickou propagandou jsou leda tak k smíchu. Či k pláčí?

0 0
možnosti
JV

MerylZ

6. 8. 2010 16:33
Kdo si na tu dobu opravdu pamatuje?

Vyrojilo se zde spousta obdivovatelů bratrů Mašínových a mnoho antikomunistů. Možná by bylo zajímavé, kdyby tito znalci historie uváděli vedle svých příspěvků také svůj věk. Jsem přesvědčen, že řada z těchto lidí vychází při hodnocení historie jen z blábolů našich současných médií, které nemají s objektivním hodnocením historie pranic společného. Mimochodem, za totalitního komunistického režimu tu byla asi tak stokrát nižší kriminalita, než za současného demokratického.

0 0
možnosti
PH

PavelHor

8. 8. 2010 0:38
Re: Kdo si na tu dobu opravdu pamatuje?

To napsal autor také dobře. V diktatuře je vždy nižší míra kriminality. Tedy té oficiální. Protože v diktatuře je pachatelem zločinů právě ta instituce, která má proti zločinnosti bojovat. Policie a justice. Proto je také například v Íránu, Číně nebo Kubě nižší kriminalita než třeba v USA či jiných svobodných a demokratických státech. Protože zločiny policie se do statistik nepočítají. Skvělý autorův postřeh. Jistě i v Hitlerovském Německu byla oficiální kriminalita nižší než u nás za posledních dejme tomu 10 let.

0 0
možnosti
V

varsolim

6. 8. 2010 15:52
Skvele

Skvele vysvetleno a pojato.A tech kritiku si netreba vsimat.Je to zumpa ceskeho lidu. Vas clanek pane Janoto,jsem rad preposlal Ctiradivi Masinovi.

0 0
možnosti
B

Bucharovic

6. 8. 2010 15:55
Re: Skvele

Ano? Tak mu klidně přepošlete i ten můj. Aby viděl, že ne všichni u nás mají z jeho vražd zadek místo tváře... V.Kroupa

0 0
možnosti
B

Bucharovic

6. 8. 2010 15:38
.

KECY!!! Kdyby jste stál v jejich cestě vy, vaše máma, vaše děti, tak vás podřežou jako podsvinčata taky. Ale vy byste s tím souhlasil - přeci když se kácí les, tak létají třísky, že ano... Je mi z vás na zvracení. V.Kroupa

0 0
možnosti
PH

PavelHor

8. 8. 2010 0:09
Re: .

Paní Mašínová byla těmi rudými humanisty zatčena a uvězněna. Zemřela v komunistickém kriminále. Byla pohřbena do hromadného hrobu. Když později hledali její ostatky tak v hromadném hrobě našli kosterní pozůstatky 34 kojenců! Tito byli držení ve vězení komunisty a zemřeli tam. Kojenci! Nepřátele komunistického režimu! Zatýkány, vězněny, mučeny byly také ženy a dokonce i ženy těhotné! Milada Horáková byla matkou dvou dětí. Přesto byla oběšena jako poslední vrah. Proti lidem této morální a mravní úrovně stáli členové skupiny bratři Mašinů. Aspoň jejich oběti byli muži a to ozbrojení muži. A že zabili příslušníka komunistické policie i když byl svázán. No komunisté také nebrali žádné zajatce, jak se přesvědčil pan Švéda a Janata. Nebo strýc Mašinů pan Ctibor Novák, který byl popraven. A za co? Že neudal své příbuzné? Partyzáni své zajatce popravovali běžné. I ti komunističtí. Živý svědek mohl ohrozit existenci celé skupiny. Na zvracení je mi z vás a vaší pokrytecké morálky!

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 8. 2010 15:22
to se pořád točíme na kolečku

A zastánci Mašínů to pořád nechtějí pochopit. Neboť diskuze se nevede o tom, zda boj za svobodu je legitimní a ospravedlnitelný. I ta diskuze by byla obtížná a dlouhá (kupříkladu tuhle otázku si položili a zodpověděli husité než zahájili svůj boj)

Ale o tom zda v podstatě teroristická  eskapáda Mašínů lze označit za boj za svobodu.

0 0
možnosti
PH

PavelHor

8. 8. 2010 0:46
Re: to se pořád točíme na kolečku

Dokud si lidé neudělali jasno v základních kategoriích tak je takováto debata k ničemu. Komunistický režim byl zločinecký a terorizoval nevinné občany tohoto státu. Dokonce je vraždil. Takže ti teroristé byli komunisté a jejich přísluhovači. Nikoliv Mašínové. Ti se naopak vzepřeli útlaku a bojovali za svobodu a demokracii. A proti tomu nezmůže nic ani skoro 60 let komunistické propagandy.

0 0
možnosti
D

dampfer

6. 8. 2010 15:09
Samozřejmě

děkuji za pravdivý článek, ale mladší zhýčkaná a tzv. přejezená generace to z větší části nepochopí, protože nedokáže se vžít do rudé diktatury a asi také nehodlá těm bolševickým zrůdám uvěřit, že to fakt tady mezi námi žilo a žije stále. Většina se nevzdělává a utrácí svůj život u PC, hracích automatech, u píva či sexu. Tak asi i skončila Velká Římská Říše, už byli tak líní, že jim otroci museli přinést mobilní klozet. Jsem asi někdy velmi zlomyslný, a proto bych se chtěl  dožít toho, až KSČSSD vyhraje a zavede svůj lidově demokratický či socialistický režim !!! Jsme charakterově národ podivínů--- nikde na světě nedosahují bolševické strany tolik % voličů- jak u nás ((nepočítaje země s rudou diktatúrou)).

0 0
možnosti
E

escapada

6. 8. 2010 14:57
A to , co je u nás dnes

to je ta svoboda ? Děkuji pěkně .

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.