Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chtěl jsem jen vysvětlit, že reálné příjmy nemají nic společného s průměrnou mzdou, že komunistický manifest vzniknul jako reakce na třídní boj a třídní nenávist ze strany buržoazie, že bolševická diktatura neměla nikdy nic společného s komunismem, že pokud se výrobní prostředky ocitly místo v rukou jednotlivců-majitelů po nastolení bolševické diktatury v rukou úzké skupiny bolševické nomenklatury, fakt nešlo o zespolečenštění výrobních prostředků, že když se špička jedné politické strany bez ohledu na její název zmocní absolutní moci ve státě, opravdu nejde o diktaturu proletariátu, že tzv.reálný socialismus nemá nic společného s demokratickým socialismem, třebaže název je podobný, že stalinisté či bolševici nemají nic společného s komunismem i když si říkají komunisté a jsou členy politické strany, která má slovo komunistická v názvu, ale vzhledem k úrovni vzdělání některých diskutujících mám pocit že marnost nad marnost a vše je marnost!

0 0
možnosti
Foto

Dost logických úvah...a dost mylných...ale asi více těch imho logických :)

1 0
možnosti
ŠŠ

Pokud se svět bude řídit -izmom, pravicí, levicí a jinými dogmaty, do té doby bude rozdělen na znepřátelené tábory. Když však občané si vezmou moc do svých rukou, pak se svět bude řídit podle myšlenek, které svět sjednotí a naplní se požadavek k čemu byl člověk stvořen. Tak jako pták je k létání stvořen tak člověk je ke štěstí stvořený. http://stefanides.blog.idnes.cz/c/404527/Navrat-zneuzite-moci-do-rukou-obcanu.html

0 0
možnosti
MK

Včera jsem na ST1 viděl film o Janu Pavlovi II. Nejenže jsem ten reálný socialismus poznal na vlastní kůži, ale atentát na papeže zosnovaný KGB, teror v Polsku proti Solidaritě, ti mrtví, včetně kněze Jerzyho  Popieluszka, nebo pronásledování Stefana kardinála Wyszyńského, mi opět připomnělo, proč je nutné proti ideji komunismu bojovat a nedopustit, aby se komunisté opět dostali k moci.

0 1
možnosti
MK

A to nemluvím o tom, že u nás poslední oběť komunismu není z padesátých let, ale z období osmdesátých let, kdy dnes mnozí říkají, že to byla idylka. Pro Pavla Wonku, umučeného komunisty v roce 1988

0 2
možnosti
PK

Panu Vodvářkovi - s životní úrovní dnešek proti r.89 je to na knihu.A je to otázka i víry a preferencí. Jen nemám rád ty argumenty o plných vozících u Globusu, protože třeba zmizelo x-obchodů kolem mne. Ale to je vývoj, na Západě i tady. Pan Janota se mýlí, že statistici (ti serioznější) vykazují pokles. Z čísel vyplývá, že do r.2000 k velkému nárůstu nedošlo, jen pár procent. Samozřejmě bankovnictví, IT a manažeři všeobecně vylétly nahoru. Růst byl po r.2000 až do "krize", potom to už šlo z kopce. Navíc "masy" s nižšími platy více postihuje jednotný výpočet inflace, viz dnešní nárůst zbytných potravin. Další hledisko - musel jsem investovat cca 20 tis.Kč do zabezpečení bytových dveří abych měl jakous takous ochranu (možná je to jen pocit), před r.89 nic takového nebylo a ani jsem to nepotřeboval.  Před r.89 bych se vracet nechtěl, nic lepšího než Sozialmarktwirtschaft lidé nevymysleli, ale mám rád takový reálnější pohled než Vy nebo paní Šporková.

1 0
možnosti
PK

opravuji - zbytných na nezbytných.

0 0
možnosti
JN

On si ten komunismus představuje každý jinak. Jakýkoliv ismus je hloupost. Je lepší vybrat to funkční a to následně použít. Z komunismu bych vzal ten zákaz vykořisťování, ale už nic jiného. Nacismu bych vzal vlastenectví a soudržnost, ale už nic jinýho... atd...

1 0
možnosti
PK

Docela by mne zajím ten zákaz vykořisťování. Je to hezká zásada, jako - Bez práce nejsou koláče, Kdo nepracuje ať nejí nebo Ani muže ze závodu ani haléř ze mzdy ... Ale kde to vykořisťování začíná, kdy ještě není a kdy už ano. V poválečném úspěšném kapitalismu se tomu pomáhalo vysokým zdaněním vysokých příjmů, třeba ...

0 0
možnosti
DK

D96a72v71i15d 84K38h87o66l

20. 4. 2014 19:38

Vážený autore. Srovnávání komunistické ideologie a křesťanství je nesmysl. V komunistické ideologii jako takové je přeci jedním ze základních bodů třídní nenávist a třídní boj. Je vcelku pochopitelné, že výsledkem nenávisti a boje jsou miliony mrtvých.

Oproti tomu v křesťanské ideologii, vyznání víry atd. není žádný negativní prvek, naopak je poselství lásky. Takže chyba nebyla v ideologii, ale jen ve fanatismu stoupenců

7 3
možnosti
Foto

Třídní nenávist a třídní boj nejsou výchozími principy komunistické ideologie. Právě naopak. Třídní boj a třídní nenávist je příčinou vzniku komunistické ideologie. Tyto skutečnosti existují nezávisle na existenci komunistické ideologie. Ta tyto skutečnosti popisuje a reaguje na ně. Nevytváří je. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ve Vašem článku by toho bylo více, ale opravdu /OPRAVDU/ se domníváte, že současná životní úroveň je nižší, než byla třeba na jaře 1989?

Máte opravdu pocit, že u nás nyní jezdí méně aut, v obchodech je méně zboží, lidé trpí nouzí ve větším procentu než dříve? 

Mne vždy překvapí, že na Václaváku vyřvávají různé skupiny odborářů, jak jsou zbídačeni, jak je u nás ekonomická mizérie a přítom dovolenou v zahraničí tráví výrazné procento Čechů /tedy ne jen těch 5% vyvolených/.

Srovnávat italskou komunistickou stranu s naší je opravdu nesmyslem. Italové ani Francouzi nikdy nezažili komunistickou ideologii na vlastní kůži. Proto o této ideologii jen vedou odborné disputace. Kdyby jim někdo obehnal hranice ostnatým drátem, asi by změnili názor.

6 4
možnosti
Foto

Reálné příjmy v roce 2013 poprvé klesly pod úroveň reálných příjmů v roce 1989! Francouzská a italská komunistická strana vyznávají stejnou komunistickou ideologii jako kterákoliv jiná komunistická strana. Bolševická totalita nemá s touto ideologií nic společného. V Maďarsku se tomuto režimu říkalo velmi správně státní kapitalismus.

3 5
možnosti

Většina demokratického světa uznává a jak podobnost, tak i stejnou škodlivost nacismu a komunismu. A stejně jako je potřeba bojovat proti neustálým snahám o návrat nácků, je potřeba dělat totéž i u komoušů

8 2
možnosti
Foto

Zvláštní. Proč tedy takové množství demokratických francouzských voličů dalo Komunistické straně Francie tolik hlasů, že jako třetí nejsilnější strana se stala součástí Francouzské vlády v 80,letech minulého století. A proč je KSČM třetí nejsilnější strana v českém politickém spektru? A jak to, že počet jejich voličů v demokratických volbách stále stoupá? Že by k volbám chodilo tolik zločinců, půl milionu voličů KSČM je určitě vizitka. Hlavně politiky tzv.české pravicové vlády v posledních sedmi letech!

3 4
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.