Proč půjdu volit, i když nemám koho...

Myslím, že v podobné situaci je dnes spousta lidí. Proto je třeba si uvědomit, že i když nemůžete volit PRO někoho (stranu), můžete aspoň volit PROTI někomu (straně). A to jsou dvě různé věci.

Nevidím na dnešní politické scéně partaj, které bych rád dal hlas. (Dříve jsem říkal, že jsem volič pravicový - ale z toho slova udělali politici a média fašírku, která zcela pozbyla svůj skutečný význam.)

Nemám koho volit. Ale ještě víc se mi nelíbí představa, jak si po volbách "kačer" Sobotka s bolševikem Filipem notují, jak silný jim dali voliči mandát.

Takže je potřeba zapojit mozek, odolat pokušení "volit nejdu, když nemám koho" a aspoň volit proti tomu, co nechci.

Je to jednoduché, je to matika: K volbám přijde určité procento voličů. Z nich jich zase určité procento odevzdá svůj hlas socdem a komunistům, případně ještě zemanovcům. Tyhle tři levicové party mají své voliče v tuto chvíli mnohem jistější a mohou na ně relativně spoléhat. Podle toho, jaký poměr ze všech hlasů voličů získají tyhle partaje, tak dostanou křesla ve Sněmovně - brousí si zuby i na ústavní většinu.

Dovedeno ad-absurdum: kdyby k volbám přišli pouze jejich voliči a ostatní se na volby vykašlali, tak by získali 100% hlasů - i kdyby jich celkově bylo třeba jen ca 30% ze všech oprávněných voličů. Takže by je sice volila jen třetina republiky - ale vládli by neomezeně i zbylým dvěma třetinám...

Cílem nás, kterým se nelíbí představa oranžovorudozemanovské politiky, je "naředit" procento jejich hlasů. Považujeme-li partu jejich voličů za relativně stabilní a s jistou danou velikostí, pak změna poměru ve volbách je na druhé straně rovnice - na straně jejich nevoličů.

Musíme prostě jít vollit. Někoho jiného, než tyhle tři levicové strany. Matematicky tak zvýšíme počet celkově odevzdaných hlasů voličů - a tím snížíme procentuální poměr hlasů, které získají socdemokomunistozemanovci.

Ano, křesla ve sněmovně se počítají jen z hlasů partají, které se dostaly přes 5%. Samozřejmě by bylo lepší, aby náš hlas dostala partaj, která se do sněmovny dostane. Ale i když si takovou nevyberete - je pořád lepší dát hlas straně, kerá se do sněmovny ani nedostane, než nejít volit vůbec. Je přeci rozdíl, jestli vítěz voleb může říkat, že má silný mandát, protože dostal 50% hlasů od 100% voličů - a nebo když získal 22% hlasů od 60% voličů...

V minulých volbách (2010) vyhrála sociální demokracie. Získala 22,1% hlasů, k volbám přitom přišlo 62,6% voličů. Socdem tak volilo 13,8% voličů. To nevypadá jako ohromující mandát pro vedení země... Neposilujme jim ho letos naší neúčastí...

Takže vzhůru do voleb! Když nemáte komu dát hlas PRO, tak aspoň volte PROTI! I to je volba!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan NovákJan | neděle 25.8.2013 13:51 | karma článku: 24,17 | přečteno: 1130x