Otevřený dopis panu Singerovi a ČNB

Když se do destrukce země a důvery lidí v její instituce zapojí i Česká národní banka a stane se z ní plánovací komise sociálních inženýrů, kteří si se sebevědomým úsměvem hrají na pány kosmíru, musí se člověk ozvat. Aspoň pro začátek - dál se uvidí...

Vážený pane Singře i ostatní centrální bankéři.

Rozhodli jste se konat dobro, pomoci české ekonomice - devalvací koruny.

Pořád nechápu, jaký pozitivní dopad na českou ekonomiku bude mít zdražení benzinu. Také nechápu, proč by mělo zdražení zboží vyburcovat české spotřebitele ke zvýšení ochoty utrácet za nákupy v obchodech.

Českým exportérům se v historii nikdy nevedlo lépe, saldo zahraničního obchodu je 350 mld. Kč a nikdy nebylo větší. Tento přebytek nenaznačuje, že by naši exportéři byli ve špatné ekonomické kondici a potřebovali pomoci.

Nejsem ekonom, třeba na to máte nějakou sofistikovanou teorii, proč a jak umělá devalvace koruny pomůže. Jsem na ni zvědav. A protože jste bankéři (dokonce centrální), tak jste zvyklí pracovat s čísly. Plánovat, hodnotit výsledky. Takže by mě tedy zajímalo:

  • Jaké jste si stanovili konkrétní cíle pro toto opatření - o kolik lépe a kde se nám díky tomu má dařit, jak to změříme?
  • Máte někde spočítáno, jak dopadne toto opatření na populaci v ČR z hlediska příjmových skupin - to jest, kolik procent lidí na tom "vydělá" a kolik "prodělá"? Jistě se mnou budete souhlasit, že spotřební koše každé skupiny se liší a vaše opatření dopadne různě na různé skupiny.
  • Jakému procentu firem toto opatření prospěje a jak? Jaký je podíl exportních firem na českém hospodářství, jaký je naopak podíl importérů, kteří prodělají (a kolik)?
  • O kolik procent se má díky vašemu opatření zvýšit export, spotřeba domácností, zaměstnanost, HDP...?
  • Jak jste přišli na cílový kurz koruny 27Kč za jedno Euro - proč ne 28, nebo 26,50...? Jaký na to máte výpočetní model?
  • Za jak dlouho poznáme, že to funguje (nebo naopak nefunguje)?
  • Jak dlouho to hodláte zkoušet (uměle snižovat kurz koruny) a kolik to bude stát - jakou ztrátu ČNB a inflaci v budoucnu tím vyrobíte?
  • Co se stane, když se vám cíle splnit nepodaří - odstoupíte ze svých funkcí?

Předem děkuji za dopovědi.

Jan Novák

PS: A ještě jedna poznámka k politikům: handrkujete se teď o vládní křesílka, parlamenní funkce a veledůležitosti typu lustračních osvědčení. Od nikoho z vás - Babiš, Sobotka, Bělobrádek, atd. - jsem nezaznamenal jasný a srozumitelný postoj k tomuto tématu. Ostatně, vůbec žádný srozumitelný postoj k žádnému skutečnému tématu z oblasti ekonomie. Věřte mi, majetková přiznání a registrační pokladny opravdu nejsou ekonomický trhák, který nakopne republiku. Co kdybyste se vykašlali na kraviny a začali se věnovat skutečným problémům...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan NovákJan | středa 13.11.2013 9:34 | karma článku: 40,50 | přečteno: 2897x