Když záchrana znamená zničení. Orwell v EU bohužel zvítězil...

Situace na Kypru odhalila orwellovskou podstatu EU. Nejde jen o peníze. Jde o myšlení - a používaný slovník. Politici a bankéři eurozóny nazývají přijaté řešení "záchranou Kypru". Ve skutečnosti je to jeho zničení - respektive zničení jeho finančního sektoru a trest za to, že byl nenáviděným daňovým rájem. 

Nemá smysl zkoušet popsat něco, co již geniálně napsal někdo před vámi. Proto mi neprve dovolte následující citát:

"Newspeak (česky: novořeč) měl sloužit totalitně vládnoucí Straně k tomu, aby občané neměli ani výrazy k vyjádření nesouhlasu s politikou Strany. Autor doplnil román doslovem, kde se věnuje problematice Newspeaku a vysvětluje jeho základní principy. Odtud i následující citace:

„Newspeak nebyl vytvořen pouze k vyjadřování světonázorových myšlenkových postupů vlastních oddaným stoupencům Angsocu, nýbrž proto, aby znemožnil všechny jiné způsoby myšlení. Záměr byl ten, že až si newspeak všichni jednou provždy osvojí a oldspeak bude zapomenut, stane se kacířské myšlení – to jest myšlení, které se odchyluje od zásad Angsocu – doslova nemyslitelné, aspoň v té míře, v níž je myšlení závislé na slovech.“

Zdroj: Wikipedie

Stačí nahradit pojmy "Strana" a "Angsoc" v citátu pojmem Evropská unie - a náhle jej vidíte v jeho aktuální, mrazivě skutečné síle!

Média jsou dnes plná titulků o tom, že Eurozóna schválila záchranu Kypru. Tato záchrana přitom znamená trest a zničení. Stejně jako "kvantitativní uvolňování" znamená tisknutí nekrytých peněz. Každý jistě znáte spoustu příkladů současného politického newspeaku.

Je smutné vidět, jak v roce 1949 (!) dokázal George Orwell přesně vystihnout podstatu uvažování a fungování současných politických a bankovních elit EU.

A je ještě smutnější, že jsme se nepoučili. (Zejména my - lidé ze zemí, kde jiné Strany a socialisté/komunisté newspeak používali denně). Nebo snad ano...?

 

PS: Kypřanům už to také došlo. Zcela přesně to vyjádřil jeden z nich:  "Až Rusové odjedou, kdo bude bydlet ve Four Seasons za 500 dolarů za noc? Angela Merkelová?" Počet místních, kteří si uvědomují, jak nedozírné následky bude mít masová emigrace movitých byznysmenů, zjevně roste. (více zde)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan NovákJan | pondělí 25.3.2013 17:07 | karma článku: 27,58 | přečteno: 967x