Kafka byl žabař. V Říčanech vám to "euroúředníci" dokáží.

Pro marný boj s nesmyslnou byrokracií se v Čechách vžilo označení "kafkárna". Ale něco tak obludného, jako systém úřadování eurodotací, si nedokázal ani Kafka představit.

Jestli chcete vidět, jak armády úředníků tři roky dohledávají čtyřicet haléřů ve vyúčtování evropské dotace, tak si přečtěte tento článek: zde

To není vtip, článek nevyšel na apríla. To je prostě realita dotačního evropského molochu. Můžete tvrdit, že je to výjimka, že to je ojedinělá situace, že to úředníci mohli vyřešit snadněji a rychleji.

Bohužel, není to výjimka. Z vlastní zkušenosti znám spoustu podobných situací - a je jedno, jestli se dohledává čtyřicetník, nebo jiná prkotina.

Celý model evropských dotací je zcestný. Politici nám tvrdí, jak je Česká republika tzv. "čistý příjemce" - to jest, že nám Unie pošle více peněz, než kolik jí odevzdáme. Ale opravdu do této rovnice započetli všechny náklady?

Kolik stojí celý ten byrokratický aparát, který dotace rozděluje, počítá - a dohledává ztracené haléře? Kolik úřadů vzniklo jen kvůli dotacím? Kolik právních a účetních služeb konzumuje stát i příjemci dotací navíc jen proto, aby rozuměli úřednickému dotačnímu ptydepe a dohledali ztracené čtyřicetníky?

Kolik peněz se "ztratí" v nesmyslných projektech, které by nikdy nevznikly, nebýt právě dotací?

Korupce, pokřivený trh - to je také cena za dotace.

Až jednou někdo férově spočítá "cenu" za dotace, zjistíme, že jsme opravdu nevydělali.

Kdy to bude? Kdy to skončí...?

Zatím si jdu přečíst znovu kousek Zámku...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan NovákJan | pondělí 18.2.2013 10:54 | karma článku: 24,28 | přečteno: 1045x