Jedinou věc umí politici dokonale: kouřové clony a krycí kampaně

Nenechme se zblbnout! Podle projevů politiků i pozornosti médií to vypadá, že nejdůležitější pro budoucnost naší země je to, zda získá Rusnokova vláda důvěru sněmovny. Zda má být vyhozen ředitel Národního divadla nebo ministr kultury. A kolik berou zaměstnanci úřadu vlády.  To vše jsou naprosté prkotiny. 

Důvod, proč je politici "upečou" a pak je propírají týdny v médiích, je prostý - chtějí odvrátit pozornost od skutečných problémů. Od skutečných témat, od skutečných selhání.

Největší přítel politika je naše krátká paměť! A pak také média, která píší o hloupostech a omílají plky politiků, místo aby je tlačily k odpovědím na skutečně závažné otázky - stále dokola, i po měsíci, po roce, po pěti letech...

Pro politika je snadné pindat o tom, zda tady někdo znásilňuje ducha ústavy. Je ale potřeba se jich na to přestat ptát a začít se ptát na skutečné problémy. Na postoje, kde jde o peníze, o budoucnost. Které budeme všichni cítit v peněženkách.

Chcete příklady témat, která se jim úspěšně podařilo v poslední době zamlžit, odsunout stranou?

Tady jsou:

Kam se nám z médií v poslední době vytratila s-Karta? Kdo a jak ji tedy nakonec zruší? A kolik stovek milionů či miliard celá tato slepá ulička stála?

Co registr vozidel? Už registruje? A kdo jej teď spravuje? Kolik milionů či stamilionů si jeho nový správce vydělal? A kdo další se na něm ještě přiživí?

IZIP - jaký je osud celého projektu, za který VZP dala miliardy? Kdo za to půjde sedět?

Systém na vyplácení sociálních dávek. Už funguje, jak má? A kdo a jak byl potrestán za problémy při jeho rozjezdu? Kdo a jak jeho dodavatele vysoutěžil?

Dostavba Temelína, jejíž součástí má být garantovaná cena energie pro ČEZ na třicet let. Kolik stamiliard nám tohle vytáhne z kapes? A kdo na tom s jistotou vydělá? (Věřte mi, spotřebitel/odběratel to nebude a Česká republika také ne). Kde je seriozní diskuze o skutečné potřebě takového zdroje, vývoji spotřeby, světových trendech a návratnosti investice?

Podpora solárních elektráren - další desítky miliard v háji. A bylo by opravdu dobré si pořád pamatovat, kdo a jak pro ten tunel hlasoval: přehled najdete zde. Ptete se stále dokola všech těch poslanců a politiků, proč něco takového dopustili.

Nenechme politiky vypouštět dále své kouřové clony. Neskákejme jim dále na špek.

Pamatujme si. Ptejme se. Na skutečné problémy. Na skutečná témata.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan NovákJan | sobota 3.8.2013 15:51 | karma článku: 31,28 | přečteno: 1069x