Zamyšlení nad čtvrt kilem šunkovýho salámu

Výlet do Berlína, který jsem absolvoval tenhle týden, ve mně zanechal opravdu hluboké dojmy, teda aspoň v některých ohledech. Zahrál dokonce i na vlasteneckou strunu mého nitra, bohužel dost falešně, ale o to hlasitěji.

Nenarážím na svoji fascinací monumentálností Berlínského dómu, wow-efekem Potsdamer Platze(berlínský Times Square:) ani truchlivou prázdnotu památníku zavražděných Židů. Můj možná nejsilnější zážitek z tohoto výletu byl daaaaaaaaleko přízemnější a skrz naskrz materiální, a odehrál se v supermarketu....v oddělení uzenin a masných výrobků.

Když jsme vybírali, co si dáme do sendvičů na další den toulek braniborskou a německou metropolí, dostali jsme se až k šunkám apod. Já, jakožto malý škudlivý Čech, jsem se okamžitě podíval i do spodních poliček, jestli bych nemohl uspořit nějaký ten centík, nedejbože i ojro. A vida, něco tam bylo - 250g něčeho, co vypadalo jako šunkový salám(na názvu opravdu nesejde) - 79 centů. "Hah, to bude nějaký šméčko, na to mě nenachytaj." a hned jsem po balíčku sáhl, abych provedl konfrontaci se složením. Nic, žádné škandální odhalení, žádný investigativní zářez - 84% vepřového masa a zbytek tak celkem v pořádku. Hmm. Zbytek regálu dopadl stejně. U toho prvního salámu, ale nebyla žádná ceulka hlásající "super slevu," "extra kvalitu," nebo podobné zhovadilosti, na které jsme z našich obchodů zvyklí. Milý šunkáč tam skromně seděl, jakoby říkal: "Hej, kámo, je to tvoje volba, vím, že nejsem žádnej epes, jak ty šunky o dvě patra výš, co maj mezi každým plátkem kousek papíru, aby se k sobě nelepily, ale za tu cenu..."

Co se tím snažím naznačit není nic světoborného, objevného a dokonce ani nejsem první, kdo si toho všiml. Prostě je to jen takovej blbej status quo, který ale trvá už bratru čtvrt století. My Češi prostě pořád jíme Scheiss-dreck. Nedovedu si představit, že by podobný produkt nebyl v česku inzerován minimálně v letáku toho daného řetězce jako "řemeslná kvalita," "extra cena," případně by před název produktu šoupli "královský," "domácí," nebo třeba "babiččin." My Češi totiž jaksi nejsme zvyklí na to, že masné výrobky mají být z valné většiny z masa(!). Dokonce se u nás vyvinul jistý druh smutně směšného snobismu, kdy se někteří lidé prezentují v tom smyslu, že uzeniny s menším procentem masa než třeba 80% vůbec nekupují a rádi si připlatí za "kvalitu." Právě toto smýšlení, plus ještě postkomunistické myšlení typu "kup, co ti nabízí, koukej dvě kačky sleva na kile, tak šup, sklapni a papej levnou obarvenou soju s kuřecíma pařátkama," nahrává řetězcům, které z nás udělaly popelnici Evropy. My jsme totiž tak, blbí, že jsme ochotní platit víc za to, co jinde je, a u nás by taky měl být, standard! Proč by sakra šunka neměla být z masa? Proč by párek neměl být z masa? Proč ne salám?

Pro lepší ilustraci, jak pitomě zní tato uzeninová prodejní strategie, uvedu pár příkladů z jiných oddělení vašeho supermarketu: "Královská paprika - až 75% zeleniny!" "Královský chleba - až 80% mouky!!" "Poctivá kojenecká voda - až 85% H2O!!"

Tohle bychom asi netolerovali, co? Tak proč tolerujeme podobný prasečiny u uzenin? Nikdo nás to nenutí kupovat, ale máme sakra na výběr z kvalitných a pravých výrobků. Nezaklínejme se Evropskou unií, vládou, zlodějema v Parlamentu nebo Babišem, chyba je jen v našich hlavách, pusách a žaludcích.

Takže jestli vás to taky štve, tak se vykašlete na nadávání v diskuzích a hospodách, ale udělejte to, co dělám dneska já - píšu na českou centrálu našeho supermarketu a dožaduju se masných výrobků z masa.

 

Hezkej večer a dobrou chuť! 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | neděle 30.10.2016 16:55 | karma článku: 27,32 | přečteno: 1133x