Romové vyhoštění z Francie najdou domov v Bruselu a Lucembursku

Evropská komise na popud komisařky Viviane Redingové zřídí asi šedesát kilometrů od Bruselu tábor pro Romy vysídlené z Francie. Na pozemcích, které pronajala Evropská komise na dalších čtyřicet let, budou vybudovány montované příbytky pro až 7000 obyvatel s veškerým potřebným zázemím, zdravotnickou péčí, zásobováním potravinami, cigaretami, alkoholem a oblečením. První vysídlenci se budou moci nastěhovat už za dva týdny.  

„Postup Francie je absolutně skandální, to že tito lidé nemají prostředky, páchají kriminalitu, nevládnou francouzštinou či se nechtějí vzdělávat nebo pracovat, neopravňuje Francii k tomu, aby je nutila opustit své území. Než uplatníme unijní právo na jasně diskriminační postup francouzských úřadů může to trvat třeba i rok a po tu dobu budou tito občané EU zcela nezaopatřeni. Vybudování tábora a poskytnutí potřebné péče stovkám rodin vyhnaných z Francie je akt nezbytné solidarity, na níž jsou postaveny základy celé Evropské unie.“ komentovala rozhodnutí komise Redingová.

Jakmile bude tábor připraven přijmout první nové obyvatele, budou na bukurešťské letiště vypraveny tři letecké speciály Evropské komise, které repatriované Romy přepraví do jejich nového domova. Dalších pět letadel bude Romy přepravovat přímo z Francie. Po příletu do Bruselu budou na Romy na letišti čekat přistavené autobusy, které je převezou do tábora. Už v autobusech obdrží migranti balíčky s potravinami, léky a ošacením, stejně jako jednorázový příspěvek 500 EUR na osobu, v táboře je budou čekat kompletně vybavené apartmány s nábytkem, televizí a klimatizací a každý měsíc „příspěvek solidarity“ 300 EUR pro dospělého a 100 EUR pro děti.

„Freedom camp“ jak zní pracovní název nového sídliště rumunských a bulharských Romů už získává obrysy a na nové sousedy se připravuje i nedaleké městečko Roosdaal. Místní podnikavci už budují deset nových barů a heren a širokou síť zastaváren. V místní škole také najali dva učitele ovládající bulharštinu a rumunštinu, více jich prý stejně potřeba nebude. Stejně tak reagovalo i lokální zdravotní středisko, které pro místní nechalo objednat stovky vakcín proti žloutence, vzteklině, syfilidě a moru. Na dotazy jestli bude Unie pro Romy chystat i nějaké pracovní příležitosti, reagovala Redingová značně podrážděně: „Nechceme jít ve stopách Francie a jejich fašizujících rozhodnutí. Dle unijní legislativy není práce povinností občanů EU a my jsme tu hlavně proto, abychom bránili práva našich spoluobčanů a ne abychom na nich vynucovali nějaké povinnosti. Toto rozhodnutí je čistě na nich a my jim v tom vyjdeme vstříc, ale v žádném případě tím nic nepodmiňujeme, jejich práva nebudou dotčena za žádnou cenu.“

Až se naplní kapacita „Freedom campu“ budou už v Lucembursku připraveny tábory „Freedom 2“ a Freedom 3“ pro 5000 a 3000 lidí. Francouzský prezident Sarkozy rozhodnutí Evropské komise komentoval slovy, že „snad konečně můžeme začít mluvit o doslova světlejších zítřcích pro Francii.“

 

Autor je občan EU :/

Autor: Jan Matuška | pátek 17.9.2010 12:23 | karma článku: 36,84 | přečteno: 3120x