Odpověď na západoafrické emailové podvody

Asi každý, kdo vlastní emailovou schránku a funguje na internetu se s tímto fenoménem setkal. Rozhodně nejsem naiva, abych věřil, že jsem vyhrál v Readers Digestu, ani jsem nespadl z jahody, abych věřil, že mi zesnulý strýček nechal na účtu v Nigérii 20 milionů dolarů, ale včera mě tento jev opravdu překvapil. Na LinkedInu mě požádal o „propojení“ jakýsi Koutinhouin Zanou se 75 dalšími kontakty. Byl jsem od počátku skeptický, zvlášť když měl jako pracovní pozici uvedeno „BUSINESS.“ Ale řekl jsem si, že na síti profesionálů se žádní „šmejdi“ snad nevyskytují a přijal jsem. Co vám mám povídat, do 24 hodin jsem obdržel od onoho pána email prakticky totožný s http://www.semicolon.co.za/uncategorised/wow-good-golly-me-my-uncles-dead.html (pro anglicky nemluvící: manager TOTALu Benin zesnul s celou rodinou a zanechal po sobě obrovské jmění a když budu spolupracovat a vydávat se za příbuzného, dostanu polovinu, vše absolutně legálně, stačí zadat moje nacionále, adresu, atd.). Zde je český překlad mé odpovědi tomuto virtuálnímu vykukovi:

Vážený pane Zanou,

je mi líto, že můj krajan a jmenovec a váš klient umřel tak hrozným způsobem spolu s celou jeho rodinou, ale předopkládám, že podobné nehody se v Beninu dějí prakticky denně. Jaký to smutný svět, ve kterém musíme žít. 

Chtěl bych vám poděkovat za váš návrh, ale bohužel jej musím odmítnout - zde je vysvětlení: 

Před měsícem jsem obdržel email od jednoho nigerijského obchodníka, který mne požádal o pomoc při převodu částky 43 milionu dolarů z Nigérie na můj účet s dvacetiprocentním podílem pro mne, pokud pomohu. Tyto peníze byly zapomenuty na jednom bankovním účtu předchozím vojenským režimem, což se v bohatých zemích jako je Nigérie stává určitě každý týden aspoň dvakrát. 

Týden poté mi poslal email právník z Libérie, že jistý pan Constantine Matuska, výkonný ředitel SHELLu Libérie a celá jeho rodina( manželka, oba rodičové a všech šest dětí) umřeli při nehodě na motorce na dálnici poblíž Monrovia a pan Matuska po sobě zanechal jmění ve výši 22,8 milionu dolarů. Souhlasil jsem,  že tomuto právníkovi pomohu s převodem peněz ze země a budu předstírat, že jsem synovcem dotyčného zesnulého, a díky tomu jsem obdržel poloviční podíl z celého obnosu. 

Ten samý den jsem pomohl jedné nebohé, nedávno ovdovělé ženě(přišla o manžela při sloním útoku) z Namibie, převést majetek zesnulého v hodnotě 26,3 milionů dolarů na svůj účet, z této transakce jsem obdržel podíl čtyřicet procent. 

Včera jsem se dozvěděl že jsem v losování UK – LOTTO, které se konalo Johannesburgu v JAR, vyhrál 25 milionů dolarů a to jsem si ani nekoupil tiket – takové štěstí, věřil byste tomu? 

Nyní můj majetek tedy dosahuje výše 55,52 milionu dolarů a píši vám ze soukromé jachty v Saint – Tropez. Bohužel ale začínám mít problémy s placením daní v České republice, a proto nemohu uskutečňovat žádné další transakce. Z tohoto důvodu bych vás chtěl poprosit o pomoc s převodem celého mého jmění z České republiky k vám do Beninu. Celá transakce bude naprosto legální a po jejím dokončení vám připadne podíl 20% z celé částky. Pokud mi tedy poskytnete vaše celé jméno a příjmení, adresu, datum narození, číslo vašeho bankovního účtu a heslo k němu, číslo vaší platební karty, PIN k ní a velikost vašeho spodního prádla, rád celý obnos převedu na váš účet a poté, co se vystěhuju z Evropy a peníze od vás převezmu, vám vyplatím váš podíl. 

Děkuji předem za vaši pomoc a jsem s pozdravem

 

JM

Autor: Jan Matuška | pátek 20.6.2014 10:11 | karma článku: 30,47 | přečteno: 1566x