Nominační dopoledne Českého vola právě začalo

První ročník výročních politických cen Český vůl, kterou pořádá Český politologický institut a Česká zemědělská univerzita v Praze, začal dnes krátce po jedenácté hodině dopoledne na půdě Poslanecké sněmovny PČR. Moderátorem a hlavní hvězdou nominačního dne je dle očekávání středočeský hejtman, poslanec, lékař, stínový ministr zdravotnictví, zastupitel města Hostivice, zasloužilý bigamista a nositel řádu Zlaté štafle MUDr. David Rath.

Nominační schůze, která pro mnoho poslanců a politiků znamená jeden z vrcholů jejich kariér, probíhá v značně euforickém duchu. Z přítomných politiků přímo sálá nadšení a touha získat pro sebe aspoň nominaci, když už ne hlavní cenu. „Tyto ceny jsme potřebovali již dlouho, poslanci a politici vůbec pro tento stát tvrdě dřou každou schůzi a zatím se tak dělo bez jakéhokoliv ocenění.“ komentoval zahájení politických cen Český vůl poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek. Na rozdíl od filmových cen Český lev, mají jednotlivé kategorie i vlastní názvy, ne jen fádní „Český lev za nejlepší režii“ apod. Vítězové jednotlivých kategorií však dostanou stejnou sošku – zlatého vola z 24 karátového zlata, dle vyjádření jednoho z pořadatelů je to proto, „aby si ti pacholci nezáviděli a nervali se o ně.“

O tom jakou radost politici z vyhlašování cen mají, svědčí poprask, který se strhl už při vyhlášení prvního nominovaného v kategorii Král hulvátů. Jakmile z úst moderátora Ratha zaznělo jméno ministra Bárty, dotyčný začal euforicky poskakovat ve své lavici zahrnoval Davida Ratha salvou komplimentů a projevů vděčnosti a nedovolil tak prozatím Rathovi vyhlásit další nominované.  Mimo jiné ocenil jeho státnické schopnosti, když ho přirovnal k ruskému gubernátorovi. Vzdal také hold Rathově mužnosti, když se přiznal, že sám má o jednu ženu méně než středočeský hejtman a to ještě „takovou nedomrlou“. Bohužel Bártovo nadšení schůzi i vyhlašování dalších nominovaných prozatím přerušilo a bude pokračovat až přítomní zdravotníci podají ministru Bártovi sedativa. Na vyhlášení nominovaných v kategoriích Vládce korupce, Kníže lhářů, Mistr podrazů, Princ hlupáků a dalších, si budeme muset ještě chvíli počkat. Zajímavostí nominační schůze je volba moderátora. David Rath se sám ochotně vzdal všech možných nominací i cen, protože kdyby se předávání cen zúčastnil jako soutěžící, bylo by více než pravděpodobné, že ve všech kategoriích získá hlavní cenu.

Autor: Jan Matuška | čtvrtek 3.2.2011 14:07 | karma článku: 29,11 | přečteno: 2002x