Naše hnědé vojsko

Zajímám se o vojenskou historii, sice povrchně, nesystematicky a ne nijak intenzivně. Proto mám na FB lajku u Našeho vojska. Mám rád jejich publikace i periodika. Dnes mi ale FB stránka NV nabídla triko a hrnek s Hitlerem!

Bez žádného historického kontextu, bez vtipu, prostě triko s Dolfem, nebo hrnek. Zíral jsem na to jak Bulhar do mlátičky a nemohl věřit svým očím. Ne, nejsem na stránkách Národního odporu, Ortelu ani Adama B. Bartoše, ale na stránkách NV - nakladetlství, které se víc či méně seriozně zabývá vojenskou a vůbec historií.

Pravdou je, že NV je soukromý subjekt, který má s Armádou ČR společného asi tolik jako Parlamentní listy s parlamentem. I tak je to ale nehoráznost, dle mého skromného mínění. Bohužel nejsem zběhlý v zákonech, tak nemohu posoudit do jaké míry je prodej podobných produktů v souladu s naší legislativou. Nejde totiž ani o žádné historické vyobrazení, je to "dílo" jakéhosi pana Cenkla(babička je na něj teď asi hrdá. Když si vemu jaké problémy NV mělo s prodejem dobových propagandistických materiálů ve formě kalendářů, tak se mi opravdu nechce věřit, že šli do tohoto projektu.

Ani jeden produkt už v nabídce není, ve FB diskuzi na stránkách nakladatelství ale prohlásilo, že to je z důvodu, že byly vyprodány, takže nešli do sebe a nestáhli tento Schweinerei. Moc dobře si dovedu představit, kteří lidé tyto "artefakty" skoupili. Nácci, nácci, co si říkají vlastenci a taky asi nácci.

Limitován pracovními povinnostmi jsem se dostal jen k napsání krátkého mailu řediteli nakladatelství, kde jsem se ptal, zda si myslí, že prodávání podobných věcí je podle něj etické, v souladu se zákony a buduje image nakladatelství, tak jak chtějí být prezentováni a chápáni. Odpověď zde:

"..nabídku produktů na našem e-shopu ovlivňuje poptávka zákazníků. Z tohoto
důvodu jsme se rozhodli zařadit do prodeje omezenou sérii těchto triček
a hrnečků. Pokud jsme se Vás tímto dotkli, omlouvám se Vám. Děkuji za
pochopení. "

 

Hmm, k zákonnosti se nevyjádřil, asi radši. Omlouvám se, nepřijde žádná třeskutě vtipná pointa nebo něco podobného, jsem prostě jen hooodně zklamaný a rozčarovaný. Budu rád, když se v diskuzi někdo s právnickým vzděláním vyjádří k zákonnosti prodeje podobných věcí.

 

Hezký den

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | úterý 21.2.2017 18:21 | karma článku: 12,75 | přečteno: 648x