Klimatická konference v Kodani - otepluje se až praští!

Setkání zástupců 192 členských zemí, které má za úkol dospět k dohodě, jež by nahradila Kjótský protokol, se koná od 7. do 18. prosince, ale už od počátku se musí potýkat s vážnými problémy. Již během prvního dne konference účastníci čelili tragickému nedostatku chlazených nápojů, zmrzliny, nanuků a také s poruchami klimatizace, kvůli kterým bylo v sálech neúnosné vedro.

Ačkoliv se tohoto setkání v poslední fázi zúčastní nejvyšší představitelé 105 zemí OSN, podle mnohých již přítomných účastníků, se klimatická konference změnila spíše na přehlídku rétorů a trumfování se v tom, kdo prokáže větší škodlivost globálního oteplování. 

S alarmujícím projevem vystoupil bývalý viceprezident USA Al Gore, který oznámil, že podle jeho matematických modelů už nyní roztál veškerý led na Arktidě a tím také vysvětlil to, že vystupuje s holínkami na nohou a záchrannou vestou. Dle jeho propočtů je totiž Kodaň pod úrovní mořské hladiny. Tato chybička jej neodradila od dalšího výčtu možných podobných scénářů pro budoucnost. Podle jednoho z nejhorších již za dva roky nebude led už ani ve whisky s ledem. Po čtvrthodině standing ovation nastoupil do přistaveného nafukovacího člunu a odpádloval sálem do šaten.

V podobném duchu se nesla vystoupení i dalších řečníků. Například člen polské delegace, klimatolog Piotr Sziszkuvcewicz ve svém projevu uvedl, že vzhledem k stále rostoucím teplotám na povrchu naší planety se stanou čtyři roční období, jak je známe, zbytečnými. Jako variantu navrhuje buď zredukování na pouhá tři roční období, nebo zachování čtyřech, ale pouze za předpokladu, že se zima přejmenuje na podzim II.

 

Autor: Jan Matuška | úterý 15.12.2009 15:41 | karma článku: 25,15 | přečteno: 1807x