Jak se stát hajzlem – life-kouč: 8. Buďte pyramidálně verbalističtí!

V lekci o komunikaci(lekce č.5) jsme si řekli, co má tvořit obsah verbální komunikace správného hajzla – jste to vy, vaše úspěchy, klady a zážitky všedního dne. Dnes se proto zaměříme i na formu vaší komunikace.

Jak jsem zmínil, tak obsah už máme zdárně za sebou(a opravdu jsme nemohli zvolit lepší), teď ale musíme vypilovat také formu vašich sdělení a nebude to o nic lehčí, pozor na to!  Slovní projev každého hajzla musí vzbuzovat dojem monumentálnosti, výjimečnosti a propracovanosti do posledního detailu. Musí se třpytit zlatým leskem a ozdobami jako prezidentský palác diktátora banánové republiky a odsoudit tak projevy ostatních lidí k buzení dojmu chudých rolnických chýší v téže zemi. 

Nebudu to zbytečně natahovat – způsobem jakým toho dosáhnout jsou cizí slova. Ano, je to právě správné používání cizích slov, které dodá vašemu slovnímu projevu patřičnou úroveň a nechá vaše už tak brilantní myšlenky prozářit tmavou šeď prostých sdělení běžných smrtelníků. 

Používání těchto výrazů ale musí být promyšlené a předem připravené, protože kdybyste ze sebe cizí slova chrlili bez ladu a skladu, tak riskujete, že si vás lidé budou plést s Mírou Bosákem nebo „doktorem“  z televizní reklamy.

První část tohoto tuningu slovní zásoby  jsou výrazy pro všední den, je to vcelku bezpečné a vyhrát můžete mnoho a ztratit prakticky nic. Takže si uvědomte, že hajzl nepřijímá – hajzl akceptuje; hajzlovi se to nezdá dětinské, ale infantilní; hajzl dané téma nepovažuje za okrajové, ale za marginální; hajzl neusuzuje, hajzl konkluduje; hajzl nechodí k očnímu lékaři, ale k oftalmologovi, atakdále, atakdále(pardon – etcetera). U těchto všedních cizích slov je cca 90% jistota, že jim lidé kolem vás porozumí, ale pořád vypadáte lépe. Navíc, tato běžná cizí slova pomohou odhalit ve vašem okolí naprosté idioty a dá vám to náskok do budoucna.

Druhá část je malinko náročnější, ale o to zábavnější v praxi. Popadněte slovník cizích slov a hledejte. Vyberte si cizí výraz, o kterém jste v životě neslyšeli, ale i tak ho v kontextu vašeho zaměstnání, vzdělání či zájmů budete moci použít. Ono je sice hezké, že si vyberete slovo, kterému nikdo nerozumí a zní legračně a krapet vulgárně, ale k čemu je vám to platné, když je to zastaralý knižní slangový výraz pro vzácnou palmu z rovníkové Afriky. Pro vaše nové slovíčko/slovíčka si musíte vyšlapat cestičky, které k němu neomylně povedou od několika  jiných, nesouvisejících témat. Takových slov je mnoho a je s nimi spousta legrace (např. perfidní, nepotismus, koncízní, pekuniární a další), hlavně když se shovívavě uvolíte ho s patřičným pohrdavým úšklebkem vysvětlit očividně nechápajícím účastníkům hovoru. Musíte se u toho tvářit, jakoby vás právě nutili, abyste jim vysvětlili, co znamená „rohlík.“

Teď varování na závěr – cizí slova jsou dobrý sluha, ale zlý pán! Nepoužívejte nic, co jste si předem neověřili a nenastudovali, protože jestli vás někdo nachytá na švestkách při nesprávném použití cizího výrazu, můžete svou kariéru hajzla rovnou zabalit a vrátit mi diplom z hajzlismu.  Jeden příklad za všechny – „notorický“ – podívejte se do slovníku, co doopravdy toto slovo znamená a jestli i pak použijete „notoricky známý,“ tak si rovnou vražte facku. To, že to říkají všichni, vás neomlouvá, „všichni“ jsou idioti a vaše poslání je jim to dokazovat a ne se k nim přidávat.

Takže, milí hajzlové, hezky studujte, cvičte a pak oslňujte a hlavně, ať nevyrobíte nějaký lapsus a nepřivodíte si faux pas.

Hezký den

Autor: Jan Matuška | pondělí 23.11.2015 8:36 | karma článku: 8,71 | přečteno: 398x