Indiana Rath a kraj zkázy

Londýn, Praha(prc) - Poté, co v adrenalinovém klání v aukční síni Sotheby's zachránil pro Českou republiku vzácnou miniaturu z 15. století za 17.5 milionu korun, pouští se středočeský hejtman David Rath do dalšího dobrodružství. Hodlá ukořistit další artefakt nebývalé morální a národní hodnoty a opět jej předat Středočeské galerii. Tímto předmětem nemá být nic menšího než meč bájného knížete Bruncvíka!

Zatímco jiné kraje v republice dvakrát obrací každou korunu v ruce středočeský hejtman, poslanec, lékař a nástěnkář David Rath včera společně s Janem Třeštíkem, ředitelem Středočeské galerie, neváhali a za vzácný obrázek utratili 17,5 milionu korun z krajského rozpočtu. "Prostředky, které jsme vynaložili na koupi tohoto unikátního díla v krajském rozpočtu chybět nebudou. Na profinacování projektů, ze kterých jsme tyto peníze vzali, budeme redistribuovat finance z projektů jiných, nebo původní projekty zeštíhlíme." okomentoval situaci Rath. V souladu s tímto tvrzením také středočeské hejtmanství už jedná - nakoupilo 1000 dopravních kuželů a 500 cedulí "Silnice uzavřena" a 500 sad žebráckých misek a holí pro děti z dětských domovů.

Dalším dobrodružným kouskem Davida Ratha bude výprava za mečem knížete Bruncvíka. Mapku k tomuto pokladu objevil jeho kumpán v dobrodružství Jan Třeštík v archivu Středočeské galerie, když, jak komentoval "na mě z jednoho rukopisu vypadlo nějaké zmuchlané svinstvo." Lokaci bájného meče oba dobrodruhové pečlivě tají a to nejen kvůli jeho nesmírné umělecké a duchovní hodnotě. V tajnosti celou výpravu Rath držel také proto, že dle legendy, ten kdo Bruncvíkův meč najde, bude,mimo jiné, vypadat s motýlkem skutečně dobře a nejen jako sňatkový podvodník. Legenda také praví, že ten, kdo objeví pravou přední tlapu Bruncvíkova lva, má šanci chytit zvířecí choroby lidstvu již několik století neznámé.

Autor: Jan Matuška | středa 9.12.2009 15:06 | karma článku: 34,10 | přečteno: 2006x