EK žaluje ČR kvůli pomazánkovému máslu, sankce budou přísné!

Další závažný problém otřásl Evropskou unií v základech. V České republice se již třicet let beztrestně prodává pod pojmem "pomazánkové máslo" produkt, který má s máslem(obsahujícím min. 80% živočišných tuků) pramálo společného. Tento skandál nevídaných rozměrů přinutil Evropskou komisi odsunout do pozadí svého zájmu takové prkotiny jako romský problém v členských státech, imigraci, či zadluženost největších zemí EU.

"Navzdory ujištění premiéra Nečase, že Češi již nebudou troublemakery EU, bohužel zjišťujeme, že Česká republika stále pokouší trpělivost Unie. Záludnými manévry se snaží obcházet platné regule Evropské unie, v tomto případě to vypočítaví Češi udělali dokonce s časovým předstihem třiceti let. Zvažujeme drastická opatření vůči České republice!" zuřil na tiskové konferenci v Bruselu předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Kauza s pomazánkovým "máslem", kterým čeští výrobci záměrně poškozovali tisícovky slovinských, bulharských, slovenských a polských zákazníků, kteří pořádali zájezdy do tuzemských řetězců a ve velkém skupovali pomazánkové máslo v naději, že se jim opravdu dostane másla takového, jak je znají ze svých mateřštin a z předpisů EU, je však jen začátek. Pomazánkové máslo je jen pověstnou špičkou ledovce! Evropská komise odhalila i další podvody, jichž se Češi dopouštějí na důvěřivých zákaznících z ostatních členských států. "Španělské ptáčky, frankfurtskou pečeni nebo francouzské brambory, které nabízejí české restaurace a obchody nelze pojmenovat jinak než podvod na turistech ze států EU." dodal Barroso.

Evropská komise kromě žalob u patřičných soudů také připravuje vyslání speciálního kontingentu jednotek Evropské komise, které obsadí všechny české obchody s potravinami větší než dvacet metrů čtverečních a budou dohlížet na bezpečí zákazníků a vyhledávat klamavé produkty. Pokud však žaloby ani nasazení vojsk nepomohou, je Barroso rozhodnut prosadit téma českého okrádání zákazníků na program jednání Rady bezpečnosti OSN namísto plánovaných sankcí vůči Iránu.

 

Autor je úplný máslo

Autor: Jan Matuška | čtvrtek 30.9.2010 14:43 | karma článku: 31,84 | přečteno: 3230x