Další multikulti plácanec do vody – rádio v romštině

Studenti brněnské katedry žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, jak informuje jejich médium STISK, rozjeli projekt romského rádia, které bude vysílat v romštině. Do doby, než se ve spolupráci s neziskovkou IQ Roma servis rozjede samostatně, bude fungovat v rámci studentského rádia R, a to v podobě romského pořadu(okénka?). Ještě by se slušelo podotknout, že rádio R funguje pouze na internetu. Toliko zpráva, která určitě nenechala jedno romské oko suché a žádnou tvář bez úsměvu.

Výborně, Romové budou mít kromě pořadu na ČRo i vlastní rádio. Ještěže tu FSS máme – kromě genderových a jiných  studií, zda jsou feministky dostatečně feminisitické, homosexuálové dost homosexuální a globální oteplování dost teplé, budeme mít od nynějška jistotu, že Romové budou dostatečně romští. Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že tu něco zavání nošením dříví do lesa. Nechci v žádném případě znevažovat důležitost vlastního jazyka pro sebeurčení jakéhokoliv etnika, to ani náhodou. Akorát si prostě nemyslím, že by zrovna romské etnikum nějak jazykově strádalo, alespoň co se týče romštiny. Popravdě si nemyslím, že ani já bych strádal nedostatkem romštiny. Mám ji přehršel, pokaždé když jedu tramvají, nebo se, chraňbůh, vydám do Kauflandu. Ale budiž, ať dělají studenti romské rádio v romštině, já se na ně zlobit nebudu. Kde je poptávka je i nabídka.

 A to bude asi hlavní zádrhel celého projektu rádia v romštině. Autoři projektu totiž začali budovat dům od střechy – přišli s nabídkou a čekají na poptávku. Tomu také odpovídá profil jejich cílového publika, tím je „sedmnáctiletý kluk, který neví, co s volným časem, a tak půjde do nízkoprahové klubovny, kde si může rádio poslechnout.“ Samozřejmě, kdo jiný by to poslouchal? Nechte mě hádat – takovýchto kluků určitě jenom po Brně běhají tisíce a každé odpoledne strávené něčím jiným než posloucháním rozhlasové relace v romštině je pro ně peklo na Zemi. Další stovky romských teenagerů určitě dychtivě očekávají až si budou moci ve své mateřštině vyslechnout pořad o historii řemesel jejich etnika, místo aby se i nadále věnovali fotbalu, kouření a plivání na chodníky, nebo poslechu gangsta rapu a diska na Óčku. Ti z nich, kteří se přes všechny nástrahy ulice do nějakého nízkoprahového klubu a na internet dostanou, si určitě jako první věc vygooglí „romské rádio“ – porno a srandičky jsou přece nuda a teenagerům nemají co říct. 

Studentskému rádiu v romštině nicméně přeji hodně štěstí, ačkoliv se modlím za to, aby fungovalo dvojjazyčně(rozuměj v kombinaci s češtinou), protože naši Romové nemají problém s neznalostí romštiny, ale je to čeština(respektive její neznalost), která jim brání nastupovat do základních škol od první třídy, sehnat práci, bydlení. Kdyby bylo vysílání pro Romy takovouto jazykovou symbiózou, možná by se mohla romština obohatit o výrazy jako: „škola, práce, daně, sociální a zdravotní pojištění, antikoncepce a vyhláška o nočním klidu.“ 

Autor: Jan Matuška | úterý 20.10.2009 13:53 | karma článku: 28,69 | přečteno: 1696x