Czechia – we're sexy and we know it

Stát dříve známý jako Czech Republic bude od teď znám jako Czechia. Třikrát ironické hurá! Nechci se pouštět do rádoby odborných rozborů historické, lingvistické nebo, nedej bože, zeměměřičské stránky této plánované změny. 

Na to máme osvícené diskutéry. Spíš mi jde tak nějak o člověka...a taky tu marketingovou, možná politickou stránku?

Bratru čtvrtstoletí si Czech Republic  v klidu existovala a pomalounku, polehounku vystrkávala starou dobrou Czechoslovakii z mysli světové veřejnosti, sice se o to místo malinko prala s Chechnyí, ale vcelku se jí dařilo. No a jednoho krásnýho dne, prásk ho, může to zabalit, protože se rozhodlo, že už není dost in a sexy a Czechii to určitě bude ve světě víc slušet.

To se dostávám k první otázce ohledně brave new Czechie – proč? Zcela okatě a drze budu ignorovat historické a zeměměřičské argumenty a zeptám se: what the hell was wrong with Czech Republic? Kde je, krucinál, psáno, že musíme mít anglický jednoslovný ekvivalent názvu země? Hrozily nám nějaké sankce, když si ho nevymyslíme? Jsou ostatní národy natolik retardovaný, že dvojslovný(dobře, troj...s určitým členem, dejme tomu) neudrží? Dostávalo zamini stovky rozhořčených nót sportovních komentátorů z celého světa? Bouřil se národ a davy s vidlema a pochodněma se dožadovaly jednoslovného anglického názvu země? 

Omluvte Honzu, je to jen prostý pobíječ much – flyboy Honza – a tak si i odpoví na tyto otázky, prostě po svým a pitomě. Nikde není psáno, že MUSÍME mít jednoslovný anglický název. To, že většina zemí ho má, to prostě není argument. Když většina ostatních zemí bude skákat z okna, skočíme taky? Po pravdě? Při naší blbosti bychom ještě předbíhali, abychom mohli skočit první, ale to je věc druhá, prostě nemusíme mít jednoslovný název, tečka. Co se týká ubohých sportovních komentátorů, kteří nestíhají během zápasů vyslovovat ukrutně dlouhé „Czech Republic,“ tak bych to vzal šmahem a rovnou nařídil i všem reprezentantům Lotyšska v týmových sportech, aby se pro mezistátní zápasy přejmenovali, protože proti jejich příjmením je Czech Republic fakt čajíček. A národ? Národu je to jako obvykle úplně ukradený, jak nám budou cizinci říkat.

Další pitomá otázka ohledně krásné nové Czechie – proč teď? Nemůžu si pomoct, ale mám z toho takový pocit, jakoby se někdo habaďůrou s Czechií snažil odlákat pozornost od nějakýho pořádnýho průseru. No jo, ale jakýho? Kauza Bocanie hniezdo? Altneriáda? Další úspěch hazardní lobby ve Sněmovně? To už tady všechno přece bylo... Prostě mě nenapadá proč teď, když jsme to třiadvacet let tak nějak přežili - to už to opravdu nešlo vydržet dál? Nemyslím si...

Teď to nejlepší – nový a minimálně o sto procent lepší a víc sexy sound nového jména naší drahé domoviny. Czechia. Čekja. Řekněte to. Řekněte to nahlas. To slovo se jen převaluje po jazyku a chce být vyslovováno. Když ho vyslovíte, chce se vám do té báječné sexy země jet. Aha, vy už tam jste, tak to musíte být šťastní! Opravdu?

Ne! Hlavně je to jméno hrozně pitomý a zní opravdu hloupě. V angličtině se po jazyku převaluje asi jako šváb s bodlinama, který potí kyselinu, kouše a nakonec vybuchne. A navíc nás to posunuje opět o kousek blíž Čečensku.  Naše krásné nové jméno taky zní jako „Check you,“ což sice není hrozný, ale určitě to není dobrý! „Czechia“ v angličtině zní spíš jako část těla, nebo nějaká ošklivá nemoc. Zkrátka to není slovo, co by samo prodalo letenku a zarezervovalo hotel. „Czech Republic“ není taky výhra v loterii, ale má svoji důstojnost a zní to rozhodně líp.
Jen můj názor.(?)

A ještě jedna věc - diky tomuto názvu nám klidně budou moci zcela logicky cizinci říkat Czechians, což je teda dost hrozný.

Vychází mi z toho, že tahle změna je absolutně zbytečná. Proč opravovat něco, co nebylo špatně? Nehodlám se rozčilovat, nepíšu otevřený dopis prezidentovi a nestavím nikomu šibenice, dokonce z toho ani neobviňuju uprchlíky, prostě to jen nechápu... Nakonec bude ale i nová Czechie pořád tou stejnou „starou“ zemí, kde prezident je Zeman, nejčtenější noviny Blesk, nejsledovanější televizí Nova a kde se jí kuřecí s třicítkou eidamem a broskví. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | neděle 17.4.2016 8:00 | karma článku: 39,01 | přečteno: 4044x