Barták se přiznal, za jeho úplatkářské kauzy může duševní nemoc

S překvapivým prohlášením přišel náměstek ministra financí ( mimo službu) Martin Barták na včerejší tiskové konferenci, kterou svolal s tím, že se vyjádří ke kauze úplatků, jež měl požadovat po představitelích automobilky Tatra. Překvapením bylo také to, že se na konferenci dostavil v doprovodu svého osobního lékaře psychiatra MUDr. Pavla Fráně. Během hodinové tiskové konference se Barták přiznal nejen k braní úplatku v kauze armádních zakázek pro Tatru, ale také ke korupci při nákupu terénních vozidel Dingo, pandurů a mnoha dalších. Nejednalo se však o přiznání kriminálníka, ale o doznání těžce nemocného člověka, který dlouhé roky bojuje se svojí chorobou, jak vysvětlil jeho lékař.

na této fotografii sio říká Barták o úplatek od Jiřího Paroubka

Bartákův syndrom

Poté, co zlomený Barták domluvil a potvrdil tak i ty nejhorší spekulace, chopil se slova jeho psychiatr MUDr. Fráně a vysvětlil médiím, že bývalý ministr obrany trpí syndromem chorobného korupčního chování, který byl následně po něm i pojmenován jako tzv. Bartákův syndrom. „Osoby trpící touto nemocí cítí neodolatelné nutkání říkat si o úplatky a také je přijímat, stejně jako alkoholik touží po skleničce nebo kuřák po cigaretě. Do jisté míry se dá tato touha ovládat, nebo skutečné úplatky substituovat nějakým symbolickým úplatkem – sladkostí, obrázkem, ale ne na dlouho.“ vysvětlil MUDR. Fráně. „My jsme s Martinem na jeho nemoci pracovali dlouhá léta, protože Martin trpí syndromem od narození, ale stejně jako alkoholismus, tak i tento syndrom lze jen otupit, ale ne úplně vyléčit. Ačkoliv Martin není zdaleka jediný člověk trpící tímto syndromem, je snad úplně první, kdo s tímto problémem šel za psychiatrem, proto také to pojmenování syndromu.“ dodal psychiatr Fráně.

Bral úplatky na pískovišti i na kolotočích

Bartákova nemoc se projevovala už v jeho raném dětství. Od zdroje z Bartákova blízkého okolí jsme se dozvěděli, že jako tříletý bral úplatky od dětí na hřišti za to, že se nevymočí do pískoviště. Ve školním věku ho nemoc nutila brát provize od jinak otrlých kolotočářů za každou jízdu, kterou svému synkovi Bartákovi rodiče zaplatili. S jeho vstupem do politiky se však průběh nemoci rapidně zhoršil. Neváhal brát úplatky od zbrojovek, ale choval se korupčně i ke svým kolegům politikům. Naposledy se ho podařilo fotografům přistihnout při braní úplatku přímo na půdě Poslanecké sněmovny PČR. Na fotce je zachycen Barták právě v momentě, kdy si říká poslanci Paroubkovi o úplatek za to, že neprozradí, že má Paroubek mezi spisy v podpaží schovaný pornografický magazín. Za ním stojící Bohuslav Sobotka už vytahuje z peněženky poplatek za další týden bez fyzického napadení.

Bartákova budoucnost: léčba a charitativní činnost

„Tímto bych chtěl oznámit, že s okamžitou platností rezignuji na veškeré politické pozice, ve kterých působím a odcházím z veřejného politického života na klinickou léčbu do psychiatrického sanatoria.“ přiznal zdrcený Barták s tím, že po skončení léčby se přeci jen na veřejnosti objevovat bude, ale tentokrát v roli charitativní. „Vím, že lidí s nemocí, kterou trpím já je u nás nejen v politice, ale i jinde hodně a vím, že ti lidé se hrozně trápí. Nejenže je ničí jejich nemoc, ale ve valné většině ze studu tají svoji chorobu i před svými nejbližšími. Mým dalším posláním bude na tuto nemoc upozornit a pomoci lidem, kteří jí trpí.“ svěřil se Barták a dodal, že pro nadaci ještě nemá jméno, ale už na její podporu nafotil kalendář odvážných fotek a také spolu se svým psychiatrem založili dárcovské konto, na které může veřejnost posílat příspěvky a pomoci tak vyléčit tisíce lidí v České republice a jejích zákonodárných a výkonných institucích.

Dárcovské příspěvky lidem postiženým Bartákovým syndromem můžete posílat na účet: 1002-801-029/0800 nebo DMS zprávou ve tvaru BARTAK v hodnotě 50,-Kč na číslo 900 372 372.

Autor: Jan Matuška | pátek 19.11.2010 15:29 | karma článku: 25,76 | přečteno: 2702x