Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vedení FIFA zuby nehty hájí nespravedlnost ve fotbale

Většině fotbalových fanoušků se při sledování zápasů Německa s Anglií a Argentiny s Mexikem asi pořádně zatmívalo před očima. Neuznaný anglický gól, kdy balon byl dobrý půlmetr v bráně, a naopak uznaný argentinský gól z alespoň metrového ofasjdu, to opravdu není něco, co by chtěl divák na takto prestižním turnaji vidět.

Sepp Blatter - prezident FIFA a tvrdý odpůrce videotechnologie ve fotbale

Není to ale jen případ tohoto mistrovství světa. Na mnoha prestižních turnajích, ať už jde o Ligu mistrů nebo například o Euro, se rozhodčí vždy dopustí několika fatálních chyb, které často ovlivní celý zbytek a tedy i konečný výsledek zápasu.

Fanoušci, fotbalisté i mnozí funkcionáři vytrvale orodují za zavedení videotechnologie do fotbalu, aby se tento nepřijatelný negativní vliv rozhodčích eliminoval. Sudí mají mít na hřišti roli spravedlivých arbitrů a pokud tuto funkci ze své lidské podstaty nezvládají, je opravdu potřeba s tím něco dělat.

Vedení FIFA, které vše kolem fotbalu řídí, se ale zavedení videa dlouhodobě a skálopevně brání. Jejich hlavní argumenty jsou:

A) Častá kontrola sporných situací na videu by zápas neúměrně zdržovala

→ Tomu se dá snadno zabránit. Stačí využití videorozhodčího nějakým rozumným způsobem omezit. Mohlo by se například vztahovat pouze na události ve velkém a malém vápně, či na momenty, z kterých padne gól. Týmy by mohly mít právo například jen 1x nebo 2x za zápas požádat o konzultaci s videem. Podobně, jako mají tenisté na některých turnajích možnost v omezeném množství využít technologii tzv. „jestřábího oka“.

B) Vysoké náklady – v chudších zemích by se nemohla videotechnologie zavést a nemohlo by se tak hrát všude dle stejných pravidel.

→ To je sice pravda, ale zrovna tak na některých stadionech například nejsou vyhřívané trávníky, a taky se na nich hraje fotbal. Velké a významné turnaje probíhají bez výjimky na technologicky dobře vybavených hřištích, kde by se zavedením videorozhodčího vůbec nebyl problém. Na špatně vybavených stadionech se zpravidla nehrají tak ohromně důležité zápasy, kde je chyba rozhodčího tolik fatální. Lze-li chybovost lidského faktoru omezit alespoň někde, pak je zajisté v zájmu všech zainteresovaných, aby k tomu došlo.

C) Lidský faktor pracuje i u videa – i videorozhodčí je jen člověk, proč tedy brát odpovědnost hlavnímu sudímu?

→ Naopak – proč nechávat sudímu odpovědnost za něco, co pořádně neviděl, a nechat ho rozhodovat sporné momenty jen na základě intuice či domněnek? Naproti tomu videozáznam sporných momentů uvidí krom videorozhodčího i miliony televizních diváků, čili rozhodčí u videa by si dal nepochybně velmi záležet na tom, aby rozhodl správně. Lidský faktor bez techniky je bohužel o dost méně spolehlivý než lidský faktor s technikou. Vedení FIFA by to mělo konečně vzít na vědomí!

D) Stačilo by zavedení čtvrtého a pátého rozhodčího za brankami. Toto opatření se již testuje.

→ Ano, testuje se a již se několikrát potvrdilo, že ani další rozhodčí za brankou není často schopen správně rozsoudit velmi sporné situace ve vápně. V porovnání s videem je zavedení dalšího rozhodčího jen velmi malým krokem vpřed.

E) Zavedeme míče s čipem, který pomůže rozpoznat, že míč již překročil brankovou čáru.

→ Jistě, to by pomohlo řešit momenty podobné tomu ze zápasu Německo – Anglie. Ale další desítky sporných situací by toto opatření neřešilo. Jako ofsajdový gól Argentiny nebo ruku Thierryho Henryho v zápase Francie proti Irsku v kvalifikaci MS.

 

Pan Sepp Blatter ve vedení FIFA by se měl konečně chytit za nos a uvědomit si, že prakticky celý fotbalový svět si zavedení videa do fotbalu přeje. Lidé chtějí vidět spravedlivý fotbal, kde vyhrává ten lepší proto, že si to zaslouženě vybojoval. Chybné výroky sudích takového kalibru, jaké byly k vidění v neděli 27.6. v osmifinále MS, je třeba z vrcholového fotbalu co nejdříve vymýtit.

 

 

Můj předchozí blog: Koncesionáři vydělávají na ředitele Janečka

Autor: Honza Mareš | pondělí 28.6.2010 14:14 | karma článku: 40,47 | přečteno: 6834x
  • Další články autora

Honza Mareš

Válka kolem uprchlíků

Debata o utečencích z afrických a asijských regionů u nás vytváří pestrobarevný koktejl. Minorita těch, kdo na celou věc nemají názor, přihlíží debatě, místy přecházející v slovní atomovou válku, kde se nešetří jad(e)rnými slovy.

1.9.2015 v 22:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 910x | Diskuse| Společnost

Honza Mareš

Řev není jen projevem neandrtálců, Miloši Zemane.

Náš drahý prezident se syndromem neomylnosti se na druhý svátek vánoční rozhodl národu sdělit, že "nikdy nebude ustupovat řvoucímu davu". Zapomněl už jen nahlas konstatovat zřejmé - že nikdy nebude ustupovat nikomu a ničemu.

26.12.2014 v 18:19 | Karma: 30,79 | Přečteno: 1577x | Diskuse| Politika

Honza Mareš

Distancuji se od těch, kdo po Zemanovi házeli vejce

Těch, kteří cítí hluboký nesouhlas se slovy a činy Miloše Zemana, je v této republice mnoho. Jsou to všichni ti, kteří si selským ani akademickým rozumem nedokáží vysvětlit, proč si někdo v roli prezidenta tolik libuje v provokaci. Jsou to středoškoláci, vysokoškoláci, mladí rodiče, střední generace i senioři - zkrátka průřez společností. Ale bohužel jak už je tradičním jevem, v každém davu se najdou pitomci.

17.11.2014 v 23:59 | Karma: 19,83 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Politika

Honza Mareš

Jirko Paroubku, díky!

Při pátečním dopoledni zastihla nás na titulních stranách zpravodajských serverů jiná tvář, než na kterou jsme byli několik posledních dnů zvyklí. Miloše Zemana trochu nečekaně nahradil na mediálním výsluní Jiří Paroubek. Rozhodl se totiž, že svou nezapomenutelnou politickou kariéru definitivně ukončí. Pro blaho svoje, pro blaho své rodiny, pro blaho politické strany LEV21, pro blaho všech.

7.11.2014 v 18:00 | Karma: 18,21 | Přečteno: 822x | Diskuse| Politika

Honza Mareš

Budu bít ženy, pane prezidente

Hned zítra vyrvu, alespoň na čas, ze svých hluboce zakořeněných zásad tu, která praví, že ženu ani květinou neuhodíš. Léta jsem se jí držel a to včetně nezlidovělého dovětku, že dokonce ani tehdy, když si to zaslouží. Nyní ale nově inspirován logikou našeho nejvyššího ústavního činitele chystám změnu. Ženy budu bít s gustem a čistě dle subjektivního výběru a momentální nálady. Rád bych tím totiž rozvířil veřejnou debatu o tom, zda je vlastně vhodné ženy bít. Snad se tak díky mému hluboce promyšlenému triku nad sebou pokorně zamyslí všichni ti, kteří kdy nějakou ženu byť snad jen po hýždích něžně poplácali. A kdyby náhodou ne, tak tím alespoň ještě více naštvu své stávající nepřátele. A to za to přece stojí.

5.11.2014 v 0:50 | Karma: 25,04 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5044x
Člobrda, který přemýšlí o dění okolo sebe vlastní hlavou, který je nerad zticha, když něco není, jak by mělo být, nebo když něco stojí za komentář.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy