Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevydržím to, pane Jane - jsem grafoman, prostě musím! Jak již níže řečeno, voda má paměť, ale i s tou pamětí lidé dovedou pěkně zatočit! v třicátých letech Hooverova přehrada na řece Colorado, vypitá zemědělstvím a hlavně v Las Vegas, takže do oceánu doteče potůček, ruské/sovětské inženýrství téže doby obrací syrdarju a Amudarju do stepí Kazachstanu pro zavlažování polí bavlny, takže vyschl Aral, a naopak obří čínská přehrada Tři soutěsky na Žluté řece a nedávné povodně v jejím povodí. A též to, co uvádíte i Vy o vysušení tamního jezera v BC. Matka Gaia má paměť také, takže když si lidé vy/myslí, že ví a umí více než ona, tak jim to, dříve či později, dá zatraceně sežrat. Zdravím Vás a držím Vám osobně i postiženým v BC palce! :-)

1 0
možnosti

J69a69n 75M83a89r52e44k

21. 11. 2021 16:24

Pane Farda, máte neprostou pravdu. Vysušovat jezero v lower BC byla kravina, Ale bylo to před sto lety a Indiáni se jim to snažili vytmavit. Ona tam totiž teče řeka ze státu Washington, a tu museli zastavit, aby ten prostor zůstal 'suchý', ale nepovedlo se jim to. Inu ...'poručíme větru dešti' není jenom majetkem komunistů.

3 0
možnosti

Zdravím, Honzo, přeju hodně štěstí a zdraví.

Trochu k našim předkům.

Po základce jsem nastoupila na průmyslovou školu stavební, obor vodohospodářský ve Vysokém Mýtě, která měla velmi zajímavou historii. Měla jsem štěstí na tamnějšího, skvělého ředitele, který se podílel na založení školy v roce 1930, s názvem meliorační. Meliorace znamená odvodňování či zavodňování krajiny...

K masivnímu odvodňování došlo už v 19. století, není to výdobytek poválečný, jde jen o to, která část krajiny byla v tomto případě zvolena. Na škole za ředitelování B. Váni, působili skvělí kantoři, odborníci.

https://www.stavebniskola.cz/o-skole/historie

0 0
možnosti

Jak píše níže pan Bautsch - voda má paměť! Nás pan ředitel Bohuslav (neměl přezdívku jako jiní kantoři) Váňa učil ve čtvrťáku meliorace už jen jako důchodec. Naše třída šla v lednu ́69 do Prahy na Palachův pohřeb pěšky; před dvěma roky jsme na pozvání školy o tom pro naše následovníky zavzpomínali. Zdravím pana Jana do malérem zkoušené Kenede a přeji rychlý návrat postižených k normálnímu životu ... a ať se všichni co nejrychleji zbavíme současných Covid trablů! :-) https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/jan-palach-pohreb-studenti-pochod-vysoke-myto-praha.A190121_452279_pardubice-zpravy_skn - https://zivot.vysoke-myto.cz/z-kultury/13059-studenti-maturitniho-rocniku-1969-se-rekli-qneco-musime-udelatq

1 0
možnosti
Foto

Milej Honzo, díky za náhled jinam! R^Drž se! Náš ročník, Pepik Laufer, se ještě neprobral, my dva máme zatím ŠTĚSTÍ, tak ať nám to ještě vydrží! Zdravím celou tvou rodinu, a i jim přeji dobré zdraví a štěstí v zádech!

1 0
možnosti

Jo, Pepík Laufer leží už půldruha roku na Homolce ... k tomu, aby mu opět "v pětatřiceti ve stínu ze střechy kapal tér", také držím palce! :-)

0 0
možnosti

J30a75n 27S12t94i98f40t18e78r

21. 11. 2021 8:56

Honzo, nedávno naše televise ukazovala ty záplavy tam u vás, byla to dost drastické. Jak jste na tom vy? Nejste od Vancouveru moc daleko, nepotrefilo vás to taky? Vzpomínáme a pozdravujeme!

2 0
možnosti

J49a85n 72M32a20r74e80k

21. 11. 2021 16:27

Jene, právě ten náš Vancouver byl ušetřen. Jestli vaše media píší o katastrofě ve vancouveru, je to mýlka. My jsme v pohodě, Vše začíná u Abbotsfordu a pak na severovýchod od nás. Díky Jene za návštěvu,,,

2 0
možnosti
Foto

J44a78n 63Š29i14k

21. 11. 2021 8:07

Díky za článek pane Marku. Covid úplně zastínil jiné zprávy. Je to hanba novinářské obce, že nás nedokáže vyvážené a přiměřeně informovat. Stálo by za to, abyste psal o událostech v místě dál. Hezký den

2 0
možnosti

J61a54n 88M31a89r33e87k

21. 11. 2021 16:33

Víte, pane Šik, psát o událostech zde (o těch negativních) se mi moc nechce. Psával jsem tak do diskusí pod blogy LN, které byly zrušeny. Když jsem psal pozitivně, vytahoval jsem se a hrabal dolary zatím co odvážní Češi bojovali prozi komunismu. Když jsem psal negativně...tak proč si tam lez ty vole, nebylo ti doma dobře? Ale musím říci poctivě, tento postoj už úplně zmizel, leč mám ho stále pod kůží...ale chystám se napsat něco o totální ostudě Kanady o těch podezřelých úmrtí stovek indiánských dětí v 'přeškolovacích' táborech. O tom později.

1 0
možnosti
Foto

Ahoj Honzo, život není procházka růžovou zahradou. A nikdy nebyl. Nikde. Dávám ti za pravdu, že u nás v Česku se teď máme v porovnání se světem relativně víc než dobře. I dnešní penzisté se nemají vůbec špatně. Současně ale platí, že líp už bylo. Konec konců se o tom píše i v Knize knih. Na závěr tě musím vyvést z velkého omylu. Většina Čechů tady v Česku nemá ponětí kde se nachází Britská Kolumbie ;-)

2 0
možnosti

J38a32n 52M35a97r64e92k

21. 11. 2021 16:44

Máš pravdu Jirko, život není legrace, i když je spousta věcí k smíchu.Ale nelíbí se mi...a to mi promin...že líp už bylo a že bude hůř. Jsem 83 letej dědek a toto slyším už od útlého dětství. Myslím si osobně, že ten pesimizmus u vás je způsoben tím, že i když komunismus byla hrůza, nic se neměnilo, vše bylo 'pozitivní' a jediné co se mohlo stát, bylo, že se to zlepší....čili NADĚJE.tím, že ty zářné zítřky byly tisíckrát omílané to nakonec mělo účinek. Ted jste v normálním světě, a prožíváte 'normální' dobu, i když se vám zdá, že je vymknutá z kloubů. Ona je vymknutá od doby Adama a Evy. Nevím, jak jsi na tom s tvoji kdysi projevovanou vírou, ale já věřím jednomu zdejšímu klišé: "I've got no idea, what the future holds, But I am sure, who holds the future" Tak hlavu vzhůru a "furt se de" jak říkával Jan Masaryk.

3 0
možnosti

Pane Marku, zažil jsem na vlastní kůži povodeň na Moravě v červenci 1997. A mám z toho jeden poznatek. To, co postavili naši předkové, kteří měli 1) historickou paměť, 2) zodpovědnost hospodáře, 3) pokoru k síle přírody, tak to zůstalo vodou téměř nedotčené. A ti, co si postavili baráky v zátopových oblastech, nebo jim různí "vodohospodáři" obestavěli vesnice zbytečnými hrázemi, tak ti přišli o majetky.

Takže ve vašem případě - vysušit jezero a udělat z toho zemědělskou oblast je ukázka tehdejší lidské hlouposti a arogance vůči přírodě. Ta si teď vzala zpět to, co jí patří.

K požárům vím něco málo z Řecka - ostrov Zakynthos. Delegátka tam byla vdaná a znala místní lidi. A ta nám řekla toto - požáry jsou daň za civilizační pokrok. Dříve musela hospodyně poslat děti pro dřevo, aby mohla něco uvařit. Teď mají všichni doma bombu s plynem. Dříve se pěstovali kozy a ovce, ty vypásly trávu. Koza se podojila na mléko, ovce se stříhaly na vlnu. Teď se pro mléko a vlnu chodí do obchodu. Suché dřevo a spousta trávy včetně křovin leží a čeká na jiskru nebo nějakého blbce, který škrtne sirkou. A hasiči pak nestíhají.

Takže ruku na srdce, pane Marku - opravdu za to může jenom klima a příroda, že tam u vás hoří a jsou povodně?

V Česku zase máme v lese broučka, kterému moc chutnají smrky. A protože naši předkové jich v dobré víře nasadili spoustu, tak jich v posledních letech ten brouček spoustu zahubil. Starý smrk je jako starý člověk - nákaze se neubrání. Technický pokrok jenom způsobil, že tolik smrkového dřeva, co nám předkové nasadili, se nepotřebovalo. A smrková monokultura všude skoro stejně stará (a přestárlá) šla k zemi. Je to vina přírody? Není! Příroda monokulturu nikde nevypěstuje. Zase v tom má prsty člověk.

3 0
možnosti

J14a75n 52M75a34r48e34k

21. 11. 2021 2:56

Pane Bautsch, máte 100 procent pravdu. To vysušení jezera se jim/nám nevyplatilo. Tehdy je Indiáni varovali...nehrajte si s přírodou, ale oni jim zřejmě zacpali pusy penězma. Ona tam totiž teče řeka s Washingtonu, a tam je nainstalovaná pumpa. ta to ale nestačila odvrátit.

1 0
možnosti

L97u19k31a62s 74F50i40k75r

21. 11. 2021 1:26

Dalsi kalamita uz vas potkala - NDP (Non-Democratic Party) premier Horgan a jeho nenavist k oil&gasto v kombinaci s Crime Minester Justine Trudeau a jeho New Green Deal ... Jinak zdravim z Okotoks, AB - my zaplavy meli v lete 2013 a prezili to - tak se drzte.

1 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik