Drzost a lži ekoaktivistů neznají mezí

Velmi mě pobavil článek šéfa Hnutí Duha pana Koželouha v Lidovkách s titulkem „Energetika v obležení Tykačem“. Pan Koželouh v něm krásně odkopal myšlení a metody ekoaktivistů. 

V komentáři se zabývá tím, že firma Sev.enenergy koupila od společnosti Alpiq teplárny v Kladně a Zlíně. Stačí se podívat na slovník, který v textu používá, a srovnat jeho věty s realitou.

Koželouh píše, že kontroverzní podnikatel nebezpečně posiluje svoji pozici v energetice i potenciál vydírat stát. To jsou pořádně silná slova vzhledem k tomu, že si jen jedna firma koupila dvě teplárny od jiné firmy. Ale když se to opentlí slovy jako kontroverzní, nebezpečně a vydírat, tak to získává dramatický potenciál. A o to ekoaktivistům jde.

Kromě slovníků je jejich klasickou metodou i selektivní přístup k faktům. Další Koželouhova věta: (Tykač) ovládl bývalou Mosteckou uhelnou společnost a z nástupnických firem vytáhl již 22 miliard do daňového ráje. Jaká je realita? Tykač si Mosteckou uhelnou koupil, zaplatil za ni 20 miliard korun. Firmu provozuje, zaměstnává lidi, platí daně a další poplatky v obrovské výši. Vedle toho má i zisk. Jenže to je smysl podnikání. To nepochybně ví i pan Koželouh. Přesto napsal, to, co napsal.

A máme zde další větu, opět řádně dramatickou: bez ohledu na zájmy státu a naše zdraví navyšuje výrobu v elektrárně Chvaletice a žádá nehorázné úlevy z limitů pro znečištění ovzduší. No a teď realita: Elektrárna Sev.en EC prochází modernizací za minimálně 7 miliard korun. Bude tak splňovat veškeré české i unijní parametry průmyslových emisí platné od poloviny roku 2020 a naprostou většinu požadavků nové směrnice BREF/BAT platné od roku 2021. Výjimkou jsou emise dvou látek, u kterých by další nevelké snižování vyžadovalo neúměrně vysokou investici. Evropská směrnice však právě na takovou situaci pamatuje a umožňuje elektrárnám získat částečnou a časově omezenou výjimku. Žádost o výjimku se týká emisí oxidů dusíku a zbytkové rtuti, jejichž koncentrace se po aktuální modernizaci budou pohybovat těsně nad nově stanovenými hranicemi. „K dosažení nově požadovaných limitů NOx by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích NOx by se přitom snížil o pouhých 0,05 % pro okolí elektrárny a maximálně o 0,02 % pro město Pardubice. Tak kde jsou ty NEHORÁZNÉ úlevy pane Koželouhu?

Šílených vět z pera pana Koželouha by se dalo rozebrat ještě mnohem víc, ale to by tenhle blog narostl do nesmyslné délky. Takže už jen poslední. Koželouh varuje před tím, aby ČEZ neprodával Tykačovi elektrárnu Počerady. Pokud obchod nezarazí tak prý: Stát a my všichni s ním bychom se tak dostali do obležení Tykačem, který bude žádat další úlevy a svaté právo dál poškozovat zdraví lidí i ekonomiku.

U téhle věty jsem opravdu smíchy poprskal noviny. Pan Koželouh totiž přesně popsal to, co neustále dělají ekoaktivisti, jako je on sám. Neustále někoho poškozují, napadají, lžou. A dělají to s přesvědčením, že na to mají svaté právo. Nemají. Naštěstí je skoro nikdo nebere vážně.

Autor: Jan Machač | pátek 24.5.2019 16:49 | karma článku: 40,01 | přečteno: 1898x
  • Další články autora

Jan Machač

Zelené pokrytectví jménem CSRD

27.1.2023 v 13:40 | Karma: 20,91

Jan Machač

Lžou Greenpeace za peníze, nebo…?

15.10.2019 v 13:06 | Karma: 39,61