Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hanick

3. 7. 2011 22:00
Souhlas - bankrot nastane a občané to třeba ani nepoznají

záleží vše na ekonomickém okolí - pokud budou na tom všechny státy, které jsou na sebe ekonomicky napojeny podobně, nastane zvláštní úkaz spojených nádob. Vzpomínám si jen na zadlužení Polska, dluhy má i Čína, o USA ani nemluvě. Spíše by mne zajímalo, co by nastalo, kdyby se zhroutil dolar jako světová měna - a moc mu k tomu nechybí.

0 0
možnosti
LM

lada222

2. 7. 2011 0:37
Mezi státy

je třeba rozlišovat, Argentina zkrachovala při dluhu 60%HDP, Japonsko funguje s dluhem přes 200%. Velkou roli hraje struktura dluhu a výše úrokových sazeb. Podstatně lépe jsou na tom státy jejichž dluh drží z velké části domácí investoři, což je například zmiňované Japonsko, ale i Itálie a také USA, které mají navíc specifickou pozici s ohledem nato, že dolar je hlavní světovou měnou. Dluhy se stávají nezvladatelné v okamžiku, kdy růst HDP nestačí na splácení úroků, a to je dnes případ Řecka. Při současných sazbách Řecko nemůže bankrot odvrátit. Zatím pomoc Řecku jej pouze oddaluje, ale je možné, že řešení se najde anebo dojde k jeho bankrotu za příznivějších podmínek, kdy bude nižší riziko šíření dluhové nákazy na jihu Evropy a evropské banky budou lépe připraveny pokrýt ztráty.

0 0
možnosti
VT

vatty

1. 7. 2011 15:23
Mě se Váš článek líbí a

nemusíte se omlouvat, že jste byl jen "tupý druhák". Na to, aby člověk viděl, že EU jde do kytek, nemusí být kdovíjaký ekonom. Stačí selský rozum a ten jste evidentně použil. Otázka ale je, co to zhroucení systému bude vlastně znamenat? A tady mám obavy, že to nebude nic pěkného. A čím víc se bude hýřit, tím větší bude kocovina ...

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 7. 2011 13:43
jenom bych doplnil

Vládní dluhopisy nejsou bezpečnou investicí.Jsou pouze bezpečnější investicí než ty ostatní. Jednako, mnohem častěji krachují (a nezaplatí své dluhopisy) soukromé podniky než státy. Druhako, obvykle v okamžiku když vypukne státní bankrot, tak se obvykle zhroutí i celé hospodářství a své dluhopisy nezaplatí ani ty podniky. Navíc obvykle devalvuje státní měna, takže výnos a hodnota těch podnikových dluhopisů se reálně povážlivě snižuje.

bohužel, kdo si pouze přečetl v učebnici ekonomie že "státní dluhopisy jsou bezpečné" a sázel na to, má teď oči pro pláč...Ale to má v posledních letech většina investorů co chtěla dlouhodobě pasivně investovat...

0 0
možnosti
K

Kvasi

1. 7. 2011 15:08
Re: jenom bych doplnil

JJ, o tom zadna, tou dobou (vlastne jeste v prvaku) jsem ale ve dvou ruznych ucebnicich ekonomie nasel poucku, ze vladni dluh je vzdy bezpecnou investici, protoze vlada muze vybirat dane. Asi se to vztahovalo na USA. Samozrejme blbost, ale fakt to tam bylo :D Jedna z nich byla tusim Samuelson.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 7. 2011 12:21
Důsledky neponeseme?

Jak budou důsledky podle vás vypadat?  Podle mě takto: Stát nebude mít ani korunu (euro). Neplatí své zaměstnance (včetně policie), důchody, sociální pomoc, o dotacích (třeba do dopravy) nemluvě. Tyto důsledky neponeseme? Rozvrat, války přinejmenším občanské, vraždy, loupeže.

Své chytrosti si nechte do hospody (i když ani tam by se už snad neměly uplatnit).

0 0
možnosti
G

Gašpo

1. 7. 2011 12:30
Re: Důsledky neponeseme?

Vtip je v tom, že bankrotu sa nevyhneme ani v jednom prípade. Vy si ešte stále myslíte, že Kalousek a spol dokáže štátny dlh znižovať? Alebo aspoň zastaviť rast? Vážne si to myslíte? On na tom ani nemá záujem. To by totiž uťal zisky finančnej lobby, ktorá z rastu štátneho dlhu profituje. Toto neurobí žiadna farba politického spektra. Jeho záujem je len jediný. Udržať lietadlo vo vzduchu, dokiaľ to ešte ide. Lenže je to za cenu žmýkania daňových poplatníkov a dotlačenia aj strednej triedy k existenčným problémom. Bohužiaľ táto cesta je k chaosu a násilnostiam ďaleko bližšia. :-/

0 0
možnosti
PGS

pgjed

1. 7. 2011 12:05
Opravdu excelentní blbost!

Když do pekel tak ve zlatém kočáře! No mládenče vám bych nesvěřil ani pár kaček na zmrzlinu. Přesně vašeho stylu uvažování jsou všichni ti chytrolíni, kteří to dovedli tam kde jsme. ;-DRv

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

1. 7. 2011 11:46
Vůbec není podstatné, jestli máte pravdu, či ne

Skvělé je, že uvažujete nad závažnými problémy a za pomoci svého vzdělání a inteligence si pokládáte těžké otázky a hledáte na ně odpovědi. Místo papouškování klišé a dogmat a nadávání, jak je bohužel v místních krajích obvyklé.

0 0
možnosti
G

Gašpo

1. 7. 2011 11:27
Hehe Vy ste dobrý

Na úvod dáte vetu: "Taky anarchistické kecy o zhroucení systému bych si dnes odpustil."

A na koniec k tomuto záveru dospejete.;-D

Ale inak musím bohužiaľ súhlasiť. Pokiaľ nám vládne a bude vládnuť skorumpovaný systém, je cesta k bankrotu ala Paroubek príjemnejšia. Tiež som k tomuto poznaniu dospel postupne.

Pseudopravica nám totiž neponúka nič iné než oddialenie bankrotu s cieľom udržať štátne peňazovody funkčné pre korupčný systém do poslednej chvíle. Bude to ale za cenu drastického znižovania životnej úrovne, čo može postupne vyústiť v nepokoje a chaos.

Je to smutné. Ak nie je možnosť voľby ako sa bankrotu skutočne vyhnúť, je lepšia voľba vrhnúť sa mu v ústrety na parádnom ( hoc požičanom ) koni.:-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1135x
PhD student ekonomie v Cambridge, sekulární humanista.

Seznam rubrik