Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Svoboda a demokracie se navzájem vylučují !

Jak říká anglické rčení: "nikdo si nemůže být jist majetkem ani životem, když zasedá parlament. "

1 1
možnosti
RH

nikoli nutně. Záleží na definici svobody. Pokud myslíme absolutní svobodu, pak tu má přibližně jen nějaký neomezený diktátor..

0 1
možnosti
LJ

Já bych zavedl pojmy: svoboda vnější a svoboda vnitřní. Vnější svoboda je jasná: mohu dělat co chci, když tím nikoho neohrožuji. A co myslím tou vnitřní svobodou? Že mne nečiní nesvobodným vlastní špatné sklony. Je mnoho lidí, kteří ví, že jim kouření škodí, ale vlastní návyk jim nedovoluje přestat - a trápí je to. Měl jsem spolužáka, s nimž se žena rozvedla kvůli jeho sklonu k alkoholu. A později dosáhla toho, že mu soud zakázal stýkat se se dvěma syny. Velmi tím trpěl - a pil více. Jsou lidé nesvobodní kvůli závislosti na automatech. Jsou lidé, kteří si nadělali půjčky a exekuce z nich udělala bezdomovce. Případů vnitřní nesvobody je skutečně celá řada. A vnitřní nesvoboda je horší než vnější nesvoboda. Na druhé straně jsou lidé vnitřně svobodní, které žádné vnější okolnosti nepřinutí, aby někoho nenáviděli, soustavně na něco nadávali ... atd. Vnější svobodu nám může dát nebo vzít politický systém. Vnitřní svobodu si dáváme nebo berem sami.

0 0
možnosti
Foto

Ano, ale autor se zamýšlí, jestli je skutečně pravdou to, co se oficiálně hlásá - dnes je více svobody než dříve. A správně na to i odpovídá - jak pro koho. V zaměstnání je to pro mnohé horší než dříve. A nedávné nucené práce tomu všemu daly korunu. V demokratickém a svobodném starém Římě měli také otroky.

1 1
možnosti
PJ

P33e57t86r 26J79a20n32č

1. 1. 2013 18:05

Ten článek jsem asi příliš nepochopil.Za totatality svoboda nebyla,dnes je.To,že na některé možnosti ekonomicky nestačím neznamená,že je to totéž jako za komoušů.Mám možnost,svou situaci vylepšit a svého cíle dosáhnout.Souhlas domovního důvěrníka nebo jiného blba k tomu nepotřebuji.

3 3
možnosti
MR

Já jsem článek pochopil. Jeho motivem je záááááávist.

0 3
možnosti
Foto

Za minulého systému chtěl leckdo cestovat z bodu A do bodu B a ne vždy to mohl realizovat. Za tohoto režimu zase naopak cestovat nechce, ale musí. Těžko říci, co je svobodnější, nelze to, bez detailního posouzení jednoznačně říci.

3 2
možnosti
Foto

Pan prezident nám v dnešním projevu řekl, že generace před námi se po materiální stránce nikdy neměly tak dobře jako my. A měl pravdu. Rodina Klausových se nikdy neměla tak dobře, jako se má dnes. Horší s námi. A karma a souhlas s Vaším článkem.

4 3
možnosti

I79v49o 65Ž88á50č52e30k

1. 1. 2013 18:06

A vy mluvíte za koho, že jsem tak smělý?

2 2
možnosti
RH

Přestože s pojmem svoboda každý rád manipuluje, tak je každému normálnímu člověku význam pojmu jasný. Jde o absence překážek k uskutečňování vlastních cílů. Pozitivní svobody nejsou svobodami v pravém slova smyslu.

3 2
možnosti
Foto

:-)! Svoboda je svoboda a rovnost je rovnost. Tyto dva pojmy se často míchají a pletou. Mám teď na mysli svobodu jako jev spíše politický a společenský.

Na rozdíl od rovnosti, jako projev určité osobní, rodinné a sociální danosti.

O svobodu je potřeba stále usilovat.¨Nerovnost pbčanů - tak jak ji mám na mysli - je určitá danost. Tu je potřeba akceptovat a posléze každý sám za sebe překonávat.

Ona nerovnost je logicky vysvětlitelná jedině učením o karmě - každý se narodí do podmínek, které si zaslouží /anebo vytvoří/ předchozí existencí.

Takto chápaná svoboda je v demokracii nesrovnatelně vyšší než za minulého režimu.

0 1
možnosti
JK

J61a22n 57K60r52a70u48s

1. 1. 2013 17:14

NE. Svoboda je možnost učinit Vaše vlastní rozhodnutí bez vlivu cizí vůle.

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Muž hledající lásku, pravdu a život.

Seznam rubrik