Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Béda47

17. 2. 2012 12:15
Jde o něco jiného

Euro a finance v evropském prostoru jsou čím dál víc politickým tématem. Ekonomické vazby jdou stranou a předpokládalo sem že když budou fungovat rozhodující ekonomiky, tak bude fungovat vše. Tak vůbec nejde o nějakou ekonomiku Řecka. Nyní jde pouze o to, že z rozjetého vlaku se jak známo blbě vyskakuje.

0 0
možnosti
PK

bakules2

17. 2. 2012 9:33
jednoznačně-karma

0 0
možnosti
VH

Stará kára

16. 2. 2012 11:26
Snad jen doplním

Přesná pravidla pro mnohé skutečnosti byla dána. Jenže: Již při vstupu Řecka do Eurozóny bylo oficielně známo, že kriterium státního dluhu do 3 % splňuje jen účetní machinací (oficiální, ale neopakovatelnou - bylo tedy zřejmé, že kritérium nebude plněno). Neoficielně se všeobecně (opravdu všeobecně - i ti pověstní vrabci ...) vědělo, že závěrečné účty Řecka jsou každoročně falšovány.

Přesto bylo Řecko přijato, ostatní státy souhlasily bez mrknutí oka.

Po dvou či třech letech některé státy (Řecko, Portugalsko, tuším Itálie) vysoko překračují 3% hranici. Komise (či něco obdobného) s nimi zahájila řízení o zavedení sankcí. Jenže co čert nechtěl: v následujícím roce překročilo kriterium Německo a přiblížila se Francie (s hrozbou dalšího růstu schodku). Náhle byla na světě dohoda, že krátkodobé vybočení nevadí. Jen se zapomněla definovat ta krátkodobost (obdobně, jako kdysi dočasnost).

Tak to ovšem bude stále.  Státy si vždy najdou způsob, jak sami sebe nepotrestat.

1 0
možnosti
JK

Jan Kraus

16. 2. 2012 12:14
Re: Snad jen doplním

Plný souhlas. Dnes jsme nebo budeme svědky toho, jak budou státy vyhýbající se trestu potrestány díky tomu, že realita hospodaření má svoje zákonitosti (které nemusí odpovídat všeobecně přijímaným názorům odborné veřejnosti) a ten trest si státy vyzobnou za všechny minulé prohřešky najednou.

0 0
možnosti
LC

OK313

15. 2. 2012 22:51
Přesně tak.

Jestli ono, obecně, chování socialistů v Bruselu není ovlivněno tím, že EU lídři více četli spisy Velkého kormidelníka než Lenina. Ten totiž před předbíháním politiky před ekonomikou silně varoval (docvaklo mu to hned - viz. NEP). A Euro je úplně klasickým příkladem takového předběhnutí. ;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 2. 2012 22:19
na to otočení si ještě počkáme

Když si uvědomíme, kolik stamiliard vrazilo EU do Řecka na doporučení Sarkozyho a Merkelové- a stále se ještě diplomaticky mluví "o půjčkách", tak asi není tak pravděpodobné, že by titíž politici tu pomoc stopli a vehnali Řecko do bankrotu.Protože  nejde o to nedat Řecku dalších 130 miliard,ale jde o to tím odepsat všechny předešlé půjčky a přiznat že ty peníze byly -a to právě na doporučení  Sarkozyho a Merkelové vyhozeny luftem,a už nikdy nebudou věřitelským státům vráceny.To už by asi neznamenalo jen rozpad eurozóny a EU,ale mělo by to  fatální důsledky pro mezinárodní postavení Německa a Francie.

Pokud by snad k něčemu takovému mělo dojít tak bych snad očekával nějaký komplot  ostatních států (či i dalších politiků Německa a Francie) ,které by ty dva zbavili moci. Popřípadě by tito sami, z nějakých důvodů odešli ze svých funkcí v jednání EU a určili náhradníky.. 

Ale spíše bych to viděl tak, že se oba budou snažit protahovat situaci kolem Řecka až do konce své politické kariéry

0 0
možnosti
N

NewDorianGray

15. 2. 2012 21:12
Vaše úvaha má na první pohled logiku.

Ono to ale tak jednoduché nebude. Zbankrotovalo mnoho zemí, Řecko mockrát. Jenže tohle je něco jiného. Myslím, že něco podobného se ještě v dějinách nestalo.

Řecko vyhlásí bankrot a tím se zbaví dluhového i úrokového břemene. Bude mít Eura, kterými bude moci vnitřně obchodovat nadále...

Jenže to je omyl. Peníze nemají jen funkci oběživa. Řeco nemá trezory plné natištěných bankovek. Má jen čísla na účtech, a ta přes noc spolu s krachem řeckých bank zmizí. Bude muset opravdu zavést vlastní měnu a vnitřně obchodovat s ní. Zbývající oběživo se bude snažit stáhnout od občanů kvůli zahraničnímu obchodu a možná to i dokáže, když máte hlad, i této jistoty se vzdáte. No, nebudou to mít snadné.

0 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v2

15. 2. 2012 21:57
Re: Vaše úvaha má na první pohled logiku.

jednoduché to ani být nemůže, neb tento stav je naprosto bezprecedentní...bohužel vůbec nevíme (myslím tím samozřejmně hlavy odborné a znalé a rozhodující), jak tuto situaci vyřešit...autorovi i přesto dávám karmu, jeho blogy mají jak hlavu, tak i patu:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Muž hledající lásku, pravdu a život.

Seznam rubrik