Mediální masáže: Olovo, Čunek, Bamberk

Podívejme se na kauzy, které se nejvíce citují v souvislosti s volbou presidenta. Tedy kauza Čunek ani moc ne, jako by byla tabu. Tu jsem zvolil jen pro porovnání.

Kauza olovo propukla v roce 2000. Byla součástí vnitrostranického boje uvnitř ČSSD. Přímá souvislost s panem Milošem Zemanem nebyla prokázána. Šlo o to, jak zdiskreditovat Petru Buzkovou - byl údajně vypracován jakýsi plán. S ohledem na to, že akce zůstala na papíře, lépe řečeno v elektronickém souboru a dále s ohledem na to, že nebyl prokázán skutečný autor textu, byl případ zastaven státním zastupitelstvím

http://zpravy.idnes.cz/afera-olovo-konci-bez-vinika-a-trestu-dsl-/domaci.aspx?c=A010614_171540_domaci_mhk.

Mimo jiné připomínám, že kauza olovo byla rozpoutána redaktory MF dnes.
Kauza Bamberk proběhla v roce 1998. Dnes je zajímavá tím, že se na webu ani nedočtete, jaký měla průběh. V pořadu Nadoraz ČT tuto aféru rozpoutali Lubor Kohout a Rebeka Křižanová. Operovali s memorandem, které se nakonec ukázalo jako podvrh. Dalo by se namítnout, že Karel Machovec, jako tehdejší místopředseda ČSSD na kameru údajně potvrdil platnost tohoto memoranda, ale jako dnes si vzpomínám na tyto záběry, které byly na noční ulici a ve světle lamp Karel Machovec, držel v ruce nějaký papír (jaký?) a prohlásil, že by to mohlo takto být.
Kromě nicotnosti obsahu obou kauz mají společné také to, že proběhly 3 měsíce před volbami, tedy v době, kdy se dá velmi dobře ovlivnit názor voliče – ne příliš brzy, ne příliš pozdě. Ale na podobné akce pravice před volbami jsme si už v naší zemi zvykli – třeba Kubiceho zpráva ...
No, a dostáváme se ke kauze Čunek. To máme – spousta otazníků, špíny, čachry a nezákonná opatření v průběhu šetření a konec kauzy – jihlavský státní zástupce zastavuje vsetínskou kauzu kvůli tomu, že čin se vůbec nestal. Přičemž případ byl převeden na jihlavské státní zastupitelství PROTIPRÁVNĚ.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-zak.php?itemid=7776

Navíc - nepřísluší takové rozhodnutí soudu?
A vzpomeňme, nyní, jak se zachoval presidentský kandidát Karel Schwarzenberg, člen vlády, jejímž členem byl i pan Čunek. Nejprve prohlásil, že pokud došlo ke korupci člena vlády, tak z takové vlády odstoupí. Poté prohlásil, že zveřejní audit financí pana Čunka. Audit proběhl, pan Karel ho nezveřejnil, neodstoupil, nechal to pěkně v klidu vyšumět (tož mě fascinují blogy o tom, jak je pan Karel křišťálově čestný).
A že by dnes bylo o kauze Čunek slyšet? Třeba aspoň jako o takzvaných kauzách Bamberk a olovo? Ani náhodou.
Dala by se v tom spatřovat jakási taktika. Nechám-li stranou, že za nitky tahající vlastníci médií potřebují na vhodném místě vhodného slouhu, potom věřte tomu, že za ryčného zvuku mediálních fanfár nové, nicotné kauzy namířené proti politickému odpůrci v klidu a tichosti kmotři uchvacují další veřejné prostředky, aby mohli po kmotrovsku smočit zobák.

Autor: Jan Kraus | sobota 19.1.2013 21:00 | karma článku: 20,19 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Jan Kraus

Lhát se smí, ale jen s námi

2.10.2014 v 9:01 | Karma: 34,70

Jan Kraus

Muži v burkách

15.9.2014 v 21:02 | Karma: 28,17

Jan Kraus

Ten Porošenko chce už zase střílet

8.9.2014 v 21:50 | Karma: 33,84

Jan Kraus

Taková ta sociální spravedlnost

8.9.2014 v 16:10 | Karma: 30,78

Jan Kraus

Je Putin pod vlivem satana?

6.9.2014 v 19:50 | Karma: 26,26