Diskuse

Logika víry

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Friedrich Spee

8. 3. 2012 11:43
0 0
možnosti
KV

_-1-_

7. 3. 2012 22:10
snad je ten Buh tak prozretelny a nedopral takovemu pomylenci potomky .... aby jim mohl hloupostmi vzmzvst mozek

:-/

0 0
možnosti
F

Faustino

7. 3. 2012 23:16
Re: snad je ten Buh tak prozretelny a nedopral takovemu pomylenci potomky .... aby jim mohl hloupostmi vzmzvst mozek

Zajímavá myšlenka. Pokud tedy Bůh dopřál autorovi potomky, není prozřetelný.

Možná nám to autor stran dětí sdělí a tím se vyjeví pravá podstata Boha.

1 0
možnosti
FS

Friedrich Spee

7. 3. 2012 22:02
0 0
možnosti
C

Camino.

7. 3. 2012 22:13
Re: Pro falangu

Diky za ten link, poslechla jsem si take "Chant of the Templars", jeste ted mne mraziR^V

1 0
možnosti
FS

Friedrich Spee

7. 3. 2012 21:47
Pane Krausi

nebudu komentovat Vaší sebedestruktivní cestu. To je mi celkem ukradené. Písmo, jak poznali i ateisté neznáte. A když řeknu pravdu k víře Písmo vskutku netřeba. Co mě však zaráží, že místo na vlastní rozum se odkazujete na stránky, odkud berete biblické citace. Katolická teologie stojí na tom, že Písmo je možné pochopit na základě víry a rozumu, vy rozum vynecháváte. Jenže Písmo je slovo Boží i lidské psané člověkem. Člověkem inspirovaným Bohem a člověkem omylným. Několikrát Vám bylo řečeno, jak apoštolové mohli kázat, když neznali NZ, stejně jako jejich učedníci.

A na závěr, jste na úrovni muslimů, pro které je Korán nestvořené boží písmo. Cyril v disputaci s muslimy prohlásil. Islám je jako kaluž, co jde přeskočit, křesťanství je moře, jehož dna se nedohledáš.

Dobrou noc,

1 0
možnosti
JK

Jan Kraus

7. 3. 2012 22:07
Re: Pane Krausi

Váš katolický přístup k Písmu je velmi zvláštní. Vybíráte z něj, co se Vám hodí a jste schopni na vratkém podkladě několika veršů postavit zrůdnou konstrukci plnou nepodložených tvrzení. Příkladem může být  kompletní marianský kult (chudák Marie).

Pochopte, že pro mě není podstatné, co si katolici myslí. Z mého pohledu je Písmo možné pochopit pomocí Boží milosti a Jeho zjevení.

Je k pláči, jak zacházíte s vlastní vírou. Sice považujete Boha za Všemohoucího, ale vlastně tomu nevěříte. Nevěříte tomu, že Bůh je ten, který nás neustále nosí v srdci a je tak schopný a mocný, že je schopen činit pro nás zcela neznámým způsobem. A čistota Písma je, milý Friedrichu, věc zásadní.

Apoštolové měli možnost kázání bez NZ, protože OSOBNĚ znali Ježíše a byli 3 roky vyučováni Učitelem Učitelu. To se ale potom káže snadno.

Vaši poslední poznámku a moje zařazení, kterého jste se dopustil v posledním odstavci, nechci koémentovat.

0 0
možnosti
JK

Jan Kraus

7. 3. 2012 21:25
Pro frnka

Když to tak pročítám a promýšlím, volíte v diskusi optimální strategii.

0 0
možnosti
F

frnek

7. 3. 2012 21:55
Re: Pro frnka

Dobry vecer pane Krausi. Zdravim z druhe casti polokoule. Nevim co tim myslite optimalni strategii. Ale s temito diskutery to jinak nejde. Oni vas chteji jenom vyprorokovat a zesmesnit. Ja a hlavne  Vlad IV uz znam 2 roky. Diskutovat s nim je mareni casu.  On na jedne strance rika ze veri v Petra ale jeho skutky popira atd. Jim neco vysvetlovat. ti kteri se stavi nad Boha klani se modlam, je mareni casu. Jsou to deti Kaina. Uz I JEZISE pokouseli. A co On rekl JE PSANO. A v tom je ten problem. Oni neveri co je psano, ale co na to rika magisterium atd. Z de vidite udkud ten duch vane. Smilstvo Boziho Slova.Nenechte se temito lidmi vyprorokovat. ONI nepracuji podle KRISTA. Oni maji v sobe antikristova ducha.

0 0
možnosti
JK

Jan Kraus

7. 3. 2012 20:30
Pro Wolf778

Narážíte na věc, ve které není žádná jistota. Bůh pravděpodobně stvořil i náš čas, který pro Něj neznamená žádný problém.

Vaše úvaha je slabá v místě "věděl, jak to všechno dopadne". Ono to už dopadlo? Já si myslím, že ještě nic nedopadlo. Pořád žijeme a snažíme se žít s Bohem, každý po svém způsobu.

Bůh samozřejmě vidí, jak to bude, problém je v tom, že my sotva vidíme, co je dnes a nedokážeme predikovat ani to, co bude zítra.

Proto nelze soudit Boží dílo podle dnešního stavu.

0 0
možnosti
FS

Friedrich Spee

7. 3. 2012 20:33
Re: Pro Wolf778

Odpovídate na dotaz, který Wolf nepoložil, to jen na okraj.

2 0
možnosti
VI

Vlad IV

7. 3. 2012 19:52
Logika ?

Aby vás sv.Tomáš Akvinský nakopl,až by mu ulétl sandál,nešťastníku......;-D

1 0
možnosti
FS

Friedrich Spee

7. 3. 2012 19:57
Re: Logika ?

Zrovna Akvinský je docela tvrdá škola. Syntéza platonismu a aristotelismu, jako odpověd na Averroese

0 0
možnosti
W

Wolf778

7. 3. 2012 19:00
Off topic - Bůh je vševědoucí

rád bych se zcela vážně zeptal na Boží vševědoucnost, kterou autor mj. zmiňuje. (Pominu tedy to, že snaha vyvozovat z dokonalosti Boha dokonalosti Bible stojí na poněkud chatrných základech.)

 

Do jaké míry je Bůh vševědoucí? Zná jen všechny informace o celém vesmíru v daném čase, nebo zná i budoucnost? Pokud nezná budoucnost, zdráhal bych se používat termín vševědoucí. Pokud ale budoucnost zná, pak tu máme problém s lidskou svobodnou vůlí, hříchem a zodpovědností za něj. Jestliže Bůh v okamžiku stvoření člověka znal doopravdy VŠECHNO, pak musel moc dobře vědět i to, jak se zachová nejen Adam, ale i všichni jeho potomci. Jaký smysl potom má jeho hněv nad chováním lidí, ničení země Potopou atd, když od začátku moc dobře věděl, jak se ten který člověk v daný moment zachová? Nerozporuji svobodnou vůli lidí, ale ptám se, proč Bůh nestvořil člověka tak, aby byl s jeho "svobodnými" volbami spokojenější? Proč třeba stvořil Satana, když v ten moment věděl, jak to s ním dopadne a tak dále?

4 0
možnosti
FS

Friedrich Spee

7. 3. 2012 19:03
Re: Off topic - Bůh je vševědoucí

Předpokládám, že narážíte na predestinanci.....a sám jsem zvědav jak Vám pan Kraus odpoví ;-)

1 0
možnosti
JK

Jan Kraus

7. 3. 2012 18:29
Milí hoši,

také jsem si myslel, že nejste dnes ve formě. A nedělejte se, dobře víte, že na rozdíl od Izraele jako Vyvoleného národa, na rozdíl od kněží řádu Áronova, což Bůh ustavil, dědičné kněžství či dědičné požehnání v katolické cirkvi případně teologie náhrady - katolická církev místo Národa Vyvoleného ustavila samotná katolická církev. A neutíkejte k podružným problémům. A teď mluvte.

0 0
možnosti
MR

.Muharib.

7. 3. 2012 18:34
Dobře ,

Vážený pane , lítáte v tom zas.

Z jedné závislosti jste slítnul rovnou do druhé.Rv

1 0
možnosti
F

Faustino

7. 3. 2012 17:06
Tedy držet se toho,

co Bůh jasně říká, o když to je v rozporu se současnými zákony?. Příkladů je mnoho. Např.:

Dt 20,18 Má-li někdo syna nepoddajného a vzpurného, který neposlouchá otce ani matku, a když ho kárají, neposlechne je, ať ho jeho otec i matka uchopí a vyvedou ke starším jeho města, k bráně jeho místa, a řeknou starším jeho města: „Tento náš syn je nepoddajný a vzpurný, neposlouchá nás, je to modlářský žrout a pijan.“

A tak ho všichni muži jeho města uházejí kamením a zemře.

2 0
možnosti
JK

Jan Kraus

7. 3. 2012 17:54
Re: Tedy držet se toho,

K naší smůle takový zákon už neplatí, protože lidé se rozhodli, že budou žít na Bohu nezávisle. Znamená to, že je to naše smůla, když se lidské zákony liší iod těch Božích.

0 0
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Muž hledající lásku, pravdu a život.

Seznam rubrik