Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JG

Věřím v sebe samu a své schopnosti, věřím v karmické zatížení čili asi v boha, a že bych mohla někoho zabít? Mohla, ale po zbytek života bych se bála, že mi to v tom dalším životě někdo vrátí. Věřte, že jednodušší by pro mne bylo být například křesťankou - to bych se ze všech hříchů vyzpovídala a ten člověk (je-li to vůbec ještě člověk, když může dát jinému člověku rozhřešení) na druhé straně zpovědnice by mi řekl: "Děvče dej si pět zdrávasů," a já bych z kostela odešla zase čistá jako lilie. Takže kde je ta hranice, kdy údajně sami bez Boha nejsme schopni posoudit, co je správné a boží a co ne, a jak takový boží služebník může vědět, kolik modliteb má hříšník odříkat například za zabití? Vyzpovídat bych se nešla, měla bych neodbytný pocit, že jsem tady někomu za blbce. Toliko k mé víře.;-)

1 1
možnosti
MM

Paní Jitko, píšete: "Věřte, že jednodušší by pro mne bylo být například křesťankou - to bych

se ze všech hříchů vyzpovídala a ten člověk (je-li to vůbec ještě

člověk, když může dát jinému člověku rozhřešení) na druhé straně

zpovědnice by mi řekl: "Děvče dej si pět zdrávasů," a já bych z kostela

odešla zase čistá jako lilie".

Tak to je paní Jitko hodně jednoduchá představa křesťana. Bohužel církev svým postojem (kněz ukládající modlitby a odpouštějící hříchy, dogma o neomylnosti církve ve věcech víry) takovéto zjednodušené představy podporuje. Víra v karmu je víra, že za vše nesete osobní zodpovědnost a Váš život se mění s tím, jak se mění Vaše životní postoje, myšlení... Tomu věřím také. Ale taková víra podle mne není ve skutečnosti v rozporu s křesťanstvím. Myslím také, že vývoj jedince je ale zdravý ve chvíli, kdy člověk nechce zabíjet nikoli ze strachu z trestu, ale protože to sám nechce. A pokud jde o zpověď - pokud to není formální záležitost, ale vážná - může mít velmi dobrý psychologický dopad, nutí člověka k tomu, aby se nad sebou zamyslel a leccos si uvědomil.

2 1
možnosti
Foto

Myslím, že nejvyšším bohem současného systému, jakož i p.Matějky samotného, jsou peníze. Těm se podřizuje vše, je to evangelium režimu.

1 1
možnosti
Foto

Pane Kraus, vas nazor je k pousmani. Nezlobte se, ale uvadet priklady ze kdo si veri, muze zabit klidne souseda a jine ..no, nebudu na vanoce neslusny. Pana Matejku jste bohuzel naprosto nepochopil, a nebo pokud ano, pretocil jste to tak nejak, jak se pretaci vanocka. Vam nikdo viru nebere a vy muzete verit v boha do skonani , ale pravda, ze vira v boha prinesla lidstvu jenom problemy zustane stale stejnou pravdou. Jinou altrantivu jsme zatim nepoznali, mozna jendou, ale to uz ani ja ani vy tu nebudeme.

7 4
možnosti
JK

J17a79n 97K81r89a84u72s

26. 12. 2012 12:11

Dobrý den,

Pana Matějku jsem pochopil. S panem Matějkou nesouhlasím.

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane Krausi. Velmi poutavé čtení, nejen tento, ale  i Váš předchozí článek. Nicméně je tu nejeden velký rozpor a sice mezi písmem a jeho interpretací. Historie, a to i poměrně mladá, nám dává stovky příkladů, že "zbožní " lidé jsou zbožní jen na povrchu a pod sutanou se skrývají zvrhlíci těžkého kalibru. Kde se v písmu píše například o pedofilii, praní špinavých peněz, napojení na mafii a praní špinavých peněz?

5 2
možnosti
MM

Paní Klimovičová, myslím, že jakékoli zobecňující soudy jsou u tohoto tématu dost ošidné. Napsat, že "historie.... dává stovky příkladů, že "zbožní" lidé jsou zbožní jen na povrchu...." je hodně zjednodušující. Stejně byste mohla napsat, že máme spoustu příkladů o tom, že učitelé jsou pedofilové, lékaři jsou lhostejní k pacientům apod. To je přece vždy individuální. Pokud je ale člověk s k u t e č n ě zbožný, pak to nemůže být povrchní pokrytec (ten není ve skutečnosti zbožný). Skutečná víra v Boha a vyšší spravedlnost chybí, v tom souhlasím s autorem. Ovšem myslím si, že i víra v sebe sama je potřebná - jenom je třeba dodat z d r a v á víra v sebe sama. A je pravda, že mnoho lidí, kteří o sobě říkají, že v Boha nevěří, má lepší charakter než ti, kteří o sobě tvrdí opak. Ale to záleží vždy na tom, nakolik je daný jedinec vyzrálý. Zda se hlásí k víře či nevíře je věc jiná. A s tím souvisí i to, jak si člověk vykládá jednotlivé pojmy jako je "víra v sebe sama" apod. Zdravý a vyzrálý jedinec pochopí takový pojem zdravě a naopak.

A s vyzrálostí pak souvisí i umění r o z l i š o v a t a nedělat kvapné zjednodušující závěry.

4 4
možnosti
Foto

"Lidé nutně potřebují externí vzor či předpis chování k tomu, aby lidstvo přežilo." Chtělo by se mi rovnou napsat "božemůj" jenom to ne. Předpisů chování tu jsou tuny a přibývají každým dnem. Ale stačí mi, jako blogerovi, že jsem dnes už čtvrtého autora v řadě nenechal chladným... ;-) Mějte se hezky.

8 8
možnosti
PS

P88e25t65r 27S54k39á49c29e31l

25. 12. 2012 23:56

A přitom stačí úplně jeden, kniha knih. A umět v ní číst, poučit se správně.R^

2 2
možnosti
  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1347x
Muž hledající lásku, pravdu a život.

Seznam rubrik