Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

krllo

1. 2. 2012 16:51
Proč? Tak se nechte zaměstnat

jako zaměstnanec, když už jste v tom švarcsystému. Nevím nad čím pořád brečíte. Budete mít stravenky, dovolenou, nemocenskou, samé zaměstnanecké výhody.;-D;-D;-D

1 0
možnosti
A

Alfie

2. 2. 2012 12:35
Re: Proč? Tak se nechte zaměstnat

A co když o takové "výhody" nestojím? Co když je mi milejší svoboda, nemuset potupně nosit lístečky od lékaře a doprošovat se o dovolenou v době, kdy se to hodí mně?

0 0
možnosti

Maryša Šárecká

1. 2. 2012 14:03
švarcsystém je nemravnost

řešením by bylo snížit daňové zatížení zaměstnavatelů,  což není a ještě nějaký (asi dlouhý) čas nebude reálné - bohužel.

Kriminalizovat "živnostníčky" s dvanácti fakturami ročně stejnému odběrateli je nesmysl. Nikdo z nich do toho nejde dobrovolně. Zbývá tedy znepříjemňovat život firmám.

Pozn. Jsem OSVČ, švarcsystém se mě ale netýká.

0 0
možnosti
O

oslik

1. 2. 2012 14:21
Re: švarcsystém je nemravnost

Já třeba dělám na dlouhodobých zakázkách, takže se mi stává, že fakturuju několik let jen jednomu odběrateli. Zaměstnat se kvůli tomu rozhodně odmítám (dělám to dobrovolně a rád), a také odmítám, abych kvůli tomu byl kriminalizován já, nebo můj odběratel.

0 0
možnosti
JJ

tenkdomacas

1. 2. 2012 13:35
Myslím,že pro stát je výhodnější

živnostník, který sice platí minimum, ale nestojí frontu na úřadech práce. Tím pádem se o něj stát nemusí starat a je to tak lepší pro oba.

3 0
možnosti
K

krllo

1. 2. 2012 17:12
Hezký vtip.

Na úřadech práce stojí lidé, kteří si na podporu v nezaměstnanosti vydělali a stát jim po obstrukcích vrací malou část. Ale živnostníci platí velmi málo na zdravotnictví, pouze polovinu toého co průměr zaměstnance. Ale poloviční zdravotní péči nedostávají!!

.

1 0
možnosti
ZS

strnadz1

1. 2. 2012 8:52
problém není švarcsystém,

ale ohromná nerovnováha mezi odvody normálního zaměstnance a toho, kdo "pracuje na živnosťák". Samozřejmě, že ten, kdo se stará sám o sebe by měl být zvýhodněn, ale porovnejte si odvody (včetně těch od zaměstnavatele) třeba u takového zedníka, který odvede stejnou práci. V základních sazbách daně, sociálního a zdravotního pojištění není zas takový rozdíl, ale zásadní je, že ten, kdo "dělá na živnosťák" si může paušálně odečíst víc jako polovinu příjmů jako náklady aniž by musel něco prokazovat a o to víc mu pak zbyde.

Nechci tu obhajovat odírání živnostníků, jsou základním pilířem každé zdravé ekonomiky, ale srovnání podmínek. Rozdíl mezi živnostníkem a zaměstnancem by měl odpovídat míře rizika, kterou živnostník nese (není práce - není výplata, žádné benefity, nutnost vést alespoň nějaké účetnictví...), ale rozdíl v čistém příjmu za stejnou práci nesmí být takový.

3 0
možnosti
O

oslik

1. 2. 2012 9:16
Re: problém není švarcsystém,

Pořád lepší, když člověk odvádí státu minimum (tedy platí si pojištění a možná i nějaké daně), než když je tentýž nezaměstnaný. Jenže to mnohým zcela evidentně nedochází...

5 0
možnosti
J

jendazmoravy

1. 2. 2012 8:50
Ten problém je jinde.

Stát prostě musí nějak vybrat tu část daní, která se nazývá "sociální a zdravotní pojištění". A otázkou je, jak ty platby mezi lidi rozdělí. Tam, kde dochází k zaměstnávání, tak je státní aparát dobře vycvičený a dokáže si tyhle daně pohlídat. V jiných případech ta kontrola není tak jednoduchá. Tak jsou dvě možnosti řešení - buď se státní aparát "vycvičí", nebo prostě administrativně švarcsystém omezí.

0 0
možnosti

ould

1. 2. 2012 8:31
v podstatě souhlas

akorát jen drobnou poznámku. Píšete, že peníze je třeba brát těm kteří pracují a platí daně. Jenže ono právě u toho "švarcsystému" je to s tím řádným odváděním daní dost problematické, což jistě uznáte:-/

0 0
možnosti
PK

ahaswer

1. 2. 2012 8:35
Re: v podstatě souhlas

Dovolím si upřesnění: "problém" u tohoto systému není ani tak v daních,ale hlavně soc. a zdr. pojištění.

2 0
možnosti
  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2313x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik