Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J24a40n 37R33á56ž

1. 12. 2014 19:00

Vysokoškolské vzdělání hrazené ze státního rozpočtu má celospolečenský význam jen za podmínky, že absolvent svým působením v praxi uplatní své znalosti ve prospěch  občanů země, která mu studia hradí. Jinak  je to neopodstatněná sociální dávka!

Bezplatné vysoké školství tak jak je praktikováno v ČR plodí státnímu rozpočtu  "následné" škody finanční i morální:

1) Velká množina vysokých škol je spíše továrnami na získání akademických titulů, nikoliv  jako poskytovatelé v praxi uplatnitelných vědomostí a znalostí

2) Studuje každý, do se přihlásí bez ohledu na to, jestli jeho IQ a chuť poctivě se připravovat na uplatnění v reálném životě, je na patřičné úrovni. Výsledek: Studují se obory, které absolvuje i "cvičená opice" a obory o které je celospolečenský zájem studuje jen zlomek toho, co  trh potřebuje. Celková úroveň praktického využití absolventů rapidně klesá a s tím i úroveň našeho vysokého školství

3) Bezplatné vysoké školství zplodilo systém, kde zcela "nepříčetně" vzrostl počet studijních oborů, o jejíž absolventy není na pracovním trhu zájem. Výsledek: 40% absolventů je buď na pracáku nebo vykonává nekvalifikované práce zcela mimo obor studia

4) U medicínských oborů, kde  se stal výkon povolání tvrdým komerčním businessem, platíme studium lékařů, kteří v množství, nikoliv malém, zaplňují deficit v počtu lékařů v okolních zemích. Výsledek" Např. v Německu stojí stát studium všeobecné medicíny cca 15000 EUR/rok (zdroj Bundesärztekammer) a tím každý absolvent našeho bezplatného studia, který odejde pracovat do Německa  ušetří tomuto bohatému státu náklady na vzdělání lékaře ve výši cca 2,100.000Kč a u nás spoluvytváří prostředí,ve kterém lékaři stát bezostyšně vydírají.

 Argument, že v hrazeném studiu by se nemohli uplatnit studenti ze sociálně slabých rodin je naprostý nesmysl 

Kdyby např. v USA nemohl vystudovat sociálně slabý student, nemohl být prezident Obama absolventem Harvard Law School, kde náklady činí cca 65000USD/rok. Dostal totiž sociální stipendium.

0 0
možnosti
Foto

ODS jsou jen zoufalí socialisté, kterým někdo na pískovišti pobořil hrádek z písku. A jiní socialisté jim sebrali moc. To nevidíte, že to je jen jedna sebranka? Kde jsou ideje, kde je směr, kde je politické téma? Prázdné strany ODS, BOTTOM-09, Áno i ČSSD.

0 0
možnosti
JR

J22a88n 95R61á76ž

1. 12. 2014 18:05

S první větou bezvýhradný souhlas!

0 0
možnosti
Foto

studenti mě netrápí...vzdělání přeju chudším, ale dokonce i těm líným, co tam jsou o rok dva déle.

Znám hodně trojkařů, pařmenů z VŠ, co to pak v životě dotáhli výrazně dál než šprti.;-)

0 0
možnosti
MD

VS si zaplat, nemas-li pak bezurocna pujcka od statu s rozumnou splatnosti. I to je znacna podpora. A pak ji splacej treba z Nemecka ci Jupiteru.

0 0
možnosti
Foto

Stát plně garantuje jako bezplatné pouze základní vzdělání do 15 let věku dítěte, tož klidně může zavést školné už i na středních školách, kdyby na to přišlo. 

Co Vy na to?

0 0
možnosti
Foto

A tunely hrabou také králíci. ;-D

0 0
možnosti
JF

J30a88n 98F92r62o37l31í90k

1. 12. 2014 13:35

Státní rozpočet zde tunelují různé neziskovky, multikulti na soc. dávkách, majitelé ubytoven, multikulti na pěstounských dávkách, fotovoltaičtí baroni a našel bych tisíc jiných případů. Zrovna těm studentům to nezávidím, protože jen vzdělaní lidé vytáhnou tuto zemi z bolševického marastu Velebů, Zemanů, Hušáků a Štěchů. Za Rakouska chodili studenti a učni na vandr do Vídně aby se něčemu přiučili a bylo to prospěšné. Stejně tak jako dnes, když lékaři a nejen oni, získají nějakou praxi v zahraničí.

4 0
možnosti
Foto

Nedá mi to a ještě se vrátím k tématu tunelování. 

Mezi studenty totiž existují i skuteční tuneláři systému. Přihlásí se na školu, na přednášky a cvičení nechodí, zápočty a zkoušky nezvládají, nicméně sociální výhody čerpají. Jakmile jsou vyhozeni, plynule přejdou na další fakultu, načež postup vesele opakují, dokud to lze.

2 0
možnosti
Foto

To není tak horké. Takoví tunelují především své rodiče. Pokud např. 10% studentů nechodí na přednášky a cvíčka, tak tím přednášejícím a asákům práci ani neuberou, ani nepřidají.

Ti, co náš rozpočet vysávají, jsou někde úplně jinde.

1 0
možnosti
LP

Faktem je, že studenti pokrytecky volí pravici a přitom využívají "levicové" podmínky bez školného. V případě lékařů je to alarmující. Dokonce dovolí jejich nábor do zahraničí a přitom u nás lékaři chybí. Vzhledem k jejich platům, není dále možné "sponzorovat" jejich studium. Ve vyspělé Evropě to nemá obdoby. Tam si studium platí a dostávají na to půjčky.

5 1
možnosti
Foto

Volný pohyb pracovních sil je jedním z výdobytků EU.

1 0
možnosti
Foto

Já bych se nad těmi, co odejdou pracovat do zahraničí, nepozastavovala. Oni se většinou za pár let vrátí i s nově nabytými zkušenostmi, dovednostmi a způsoby. 

Spíš bych se ptala, proč to dělají. Absolventi mívají problémy se uchytit, bývají špatně placeni, mohou být i zneužíváni. Speciálně medicína není v tomto ohledu procházka růžovou zahradou. To potom není divu, že jdou za lepším.

8 3
možnosti
JR

J61a91n 85R20á68ž

1. 12. 2014 19:20

Když si studium zaplatí, tak jim budu přít jen to nejlepší,ale jestli  ušetřili na školném cca 1 Mio, tak jako daňový poplatník, který na jejich studium přispěl,  předpokládám, že mi to svou prací ve zdravotnictví vrátí.

P.S. Bezplatné školství je pozůstatkem socialistického přístupu ke vzdělání a vyplývá ze zcela mylného názoru, že mezi lidská práva patří i právo na bezplatné vzdělání!

0 0
možnosti
  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik