Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

fr-mottl

25. 9. 2012 16:16
Václav Klaus kritizuje v novoročním projevu využívání orné

půdy pro pěstování plodin vhodných k výrobě biopaliv.

Prosel jsem Vaclavuv web., ale nikde jsem tam nenasel nejaky navrh, co se ma na tech polich smysluplneho delat. Jestli ma nekdo nejakou ideu, tak sem s ni.

A nebo, ze by lide, kteri kritizuji tu repku a ty panely prece jen nevedeli co na tom poli pestovat a jen tak hlope kecaj?

0 0
možnosti
C

certik_bertik

25. 9. 2012 17:04
Re: Václav Klaus kritizuje v novoročním projevu využívání orné

právě, pokud na tom dneska budete pěstovat potraviny, tak na tom dneska nemáte šanci vydělat ani na náklady, protože ty obchodní řetězce se chovají jako šílenci, měli by představu aby ten zemědělec dělal za nulu a ještě byl šťastný že to může dodávat do Tesca

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

25. 9. 2012 10:49
...

Pro ty, kteri veri ci doufaji v nejaky vyznamny pokrok v nasledujicich dvaceti letech ve fotovoltaice: doufate zbytecne. Nesmyslna podpora stavitelu fotoelektraren v minulych letech zpusobila, ze veskera fotovoltaika byla postavena na bazi zastaralych a neefektivnich, avsak dostupnych, technologii. Dotace tak netekly do smysluplneho vyzkumu a vyvoje neceho efektivnejsiho, ale jen do kapes spekulantu. Ted mame stav zapleveleny starou technikou, kterou je nutno nejprve amortizovat a teprve pak je mozno uvazovat o vymene (mechanismy trhu, prumyslove vyroby a ekonomiky vubec jsou neuprosne - zadny podnikatel nebude menit cele vyrobni linky pred navratem investice jen proto, ze se mu nelibi stavajici barva,ze). Zivotnost fotovoltaickeho panelu je v soucasnosti uvadena 20 let a tak byla i pocitana navratnost investic. Bohuzel, ucinnost panelu silne zavisi na vnejsich podminkach a ukazuje se, ze v realnych podminkach panely "starnou" podstatne rychleji, nez v laboratori - navratnost investice

0 0
možnosti
PN

Petr z Bologni II.

25. 9. 2012 11:02
Re: ...

se tak vzdaluje. Avsak fotoelektrarna nejsou jen panely, ale tez elektronika (menice, jistice, ...) a ta starne rychleji, napr menice napeti maji zivotnost jen 10 let pricemz se na cene elektrarny mohou podilet az 40%  (zalezi napr. na velikosti elektrarny). To znamena novou velkou investici do FVE po uplynuti poloviny doby predpokladane zivotnosti, se kterou napr. mali vyrobci nepocitali.

Hodne lidi pochopilo, ze soucasny zpusob investice do FVE je jen dalsi tunel a zacalo se silne ozyvat, politici, nasledujici hlas lidu, zarazili (zarazeji), opet plosne, dotace do FV obecne. Pro investory se i z takoveho duvodu slovo fotovoltaika stalo sprostym slovem.  Z techto duvodu financovani vyzkumu a vyvoje FV systemu se blizi k nule a bude tomu tak minimalne po nasledujicich 20 let. Jednoduse receno - nejprve se musi umorit ty stare krapy, jejichz mnozstvi uz ted prevysuje unosnou miru, nez se bude moci nesmele naznacit, ze by se treba nekdy za tricet, padesat let mohlo opet s FV zacit.

0 0
možnosti
JN

stroup

25. 9. 2012 9:16
...

Ono tvrzení že za zdražování potravin můžou pouze biopaliva je dle mého chybné, obchod s komoditami má na tom minimálně stejnou (a dle mého názoru i vyšší) vinu. když se člověk podívá kolem sebe kolik půdy leží ladem (každým rokem je to víc a víc)či se změnilo na pastviny pro chov skotu myslím že to mluví za vše..

0 0
možnosti
SB

Slavomír 1966

25. 9. 2012 8:22
Názor laika

Myslím si, že mezi fotovoltaikou a pěstováním řepky na biopaliva je jeden podstatný rozdíl: V současnosti sice obě ty metody jsou prodělečné, avšak fotovoltaika se může vyvíjet. Je to maldý obor a vědecký výzkum dokáže mnohdy zázraky. Možná za nějakých deset nebo patnáct let budeme umět vyrábět elektřinu i při zamračené obloze, stejně jako i při zamračené obloze vidí lidské oko. Řepka je však omezena svým biologickým potenciálem a nelze předpokládat, že by její pěstování v nejbližších desetiletích dosáhlo výrazného pokroku.

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

25. 9. 2012 8:29
Re: Názor laika

Další vývoj vidím ve využití světla hvězd v noci při zamračené obloze. Přesto se kloním spíše k využití zařízení, zvané perpetuum mobile. To pracuje i v absolutní tmě.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

25. 9. 2012 7:42
tak

kdyby se zemědělcům vyplatilo pěstovat pšenici tak by to dělali radši

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 9. 2012 8:19
Re: tak

řešení je prosté... za nic jiného než pšenici jim prostě neplatit.

0 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

25. 9. 2012 0:47
Ehm

Teď si ještě vzpomenout,že ten solární průser byl uvedem v život za úřednické vlády Fišera...

0 0
možnosti
K

kaktusak

25. 9. 2012 0:21
Co má socialismus společného s dotováním kapitalistů

přisátých na státní rozpočet? Až se to obrátí ke skutečnému socialismu, bude jako první zapotřebí tyto parazity odstřihnout.

0 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

25. 9. 2012 0:48
Re: Co má socialismus společného s dotováním kapitalistů

Aby se na něj mohli přisát paraziti jiní.Oba by je neuživil.

1 0
možnosti