Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TS

Tomas Stanek

5. 10. 2011 16:57
Ono s tou Mnichovskou dohodou...

je to těžké. Samozřejmě mocnosti měli prokouknout Hitlera a utnout mu tipec. Na druhou stranu jednalo se o legitimní požadavek lidí žijící na jednom území (kde měli většinu), kteří se dožadovali práva na sebeurčení. Díky stejnému právu jsme si my mohli založit náš stát...

Pomiňme to, jestli jejich nespokojenost byla objektivní a jestli to byli všichni nácci, zkrátka se chtěli odtrhnout. Pak je velmi těžké nacházet argumenty proč ne. Odvolávat se na České království čí podobné dávno zapomenuté územní útvary je pitomost. Podle stejného klíče bychom tehdy měli náležet úplně jiné a o dost novější monarchii...

Tedy zrada to byla, všechny jednající strany se staraly jen o vlastní zájmy. Na druhou stranu se na to musíme umět podívat i víc objektivně...

0 0
možnosti
JW

georges

5. 10. 2011 17:10
Re: Ono s tou Mnichovskou dohodou...

Máte pravdu.Ta nespokojenost objektivní byla.Byl zde stát Čechoslováků,který je bral jako trpěnou menšinu a ani práva zaručená ústavou nabyla v praxi dodržována.Nebyl to stát budovaný na občanském principu.Ještě horší bylo,že jsme si na nich vybíjeli komplexy z Rak.Uherska.Co měli s rakušany mimo jazyku společného?

0 0
možnosti
JM

janacz

5. 10. 2011 11:47
Odškodnění patří nám.

Kdyby nebylo hloupé německé války, nedošlo by ani ke komunistickému teroru a našemu celkovému zpoždění.  Následkem války jsme chudý stát. !!

0 0
možnosti
JW

georges

5. 10. 2011 16:41
Re: Odškodnění patří nám.

Překrucujete dějiny,jako Beneš.Po II.WW jsme byli nejméně postiženým státem v Evropě,navíc jsme měli vyspělý průmysl díky německým investicím na zbrojení a ještě jsme dostali reparace v strojních zařízeních.Komunisty jsme zvolili ve svobodných volbách.Stejně tak Beneše,jehož politika vedla k tomu,že jsme byli obklopeni nepřátelskými státy a pro jeho věrolomnost od nás dávali spojenci ruce pryč.

0 0
možnosti

jasisy

5. 10. 2011 11:17
Je moudou žádat za vše

dnes pmluvu,ale nezaznamenal jsem,že by se za mnichovskou zradu Československu omluvil,naopak,dnes to jsou naši největší přátelé.

0 0
možnosti

dva mraky

9. 10. 2011 19:28
Re: Je moudou žádat za vše

No myslím že za to šakredě zaplatili.

0 0
možnosti
RS

autor_tohoto_blogu

5. 10. 2011 8:57
První půle není druhá půle

První půlka článku dobrá. Až k té EU - samozřejmě to nesmí být nějaká nadvláda EU nebo nějaký EU-superstát. ALE!!! Radši žít ve spořádané a dobré EU pod taktovkou precizního Německa než v českém, byť národním, bordelu. Podívejte se na to co se tady u nás děje - politika, mezilidské vztahy, vztahy v ekonomice, nad tím vším oni "Němci snící o staleté nadvládě, nyní prostřednictvím EU" jen mohou kroutit nevěřícně hlavou, jen nám to v tom sice smradlavém, ale teplém českém rybníčku nepřijde. A k té české národovosti - proč tedy, když jsme tak hrdí na svůj stát, na svátek sv.Václava i na 28.říjen místo pění u pomníků trávíme čas v hypermarketech??

2 0
možnosti
JM

JardaM

5. 10. 2011 8:55
Fšak fi ještě pochópit

že ta EU pro fas tópra. Fi fšichni budete efropáni ať chcéte nebo ne chcéte. A ta Mnichof to bila ochrána našich soukmenovec  před čéska soltatéska. Frštén? Rosuměla? Tak hubu držela fšichni a pracofala pracofala. Je daně třeba platit aby muj Helmut v tom EU topra vyplata měl.

0 0
možnosti
JW

georges

5. 10. 2011 16:47
Re: Fšak fi ještě pochópit

Hodně hloupé.Němci jsou největšími daňovými přispěvateli.Spíš by jsme se měli zamyslet,jakto že tak zdecimovaná země se pozvedla opět na výsluní Evropy.Asi si vládnou lépe než my a kradení tam není součást národního kolorytu.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

5. 10. 2011 7:30
... ono se taky v médiích víc vzpomíná...

... na vzorné obce SS, kde si po válce konfidenti vyřizovali účty, a dnes je to uváděno jako příklad zvěrstev, kterých se češi dopouštěli na němcích, než třeba na Lidice... a to i ve veřejnoprávní čT...

0 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

5. 10. 2011 8:14
Re: ... ono se taky v médiích víc vzpomíná...

Masakr v Lidicích řídil příslušník sovětského NKVD, šéf protiparašutistického referátu gestapák Willy Leimer. Za války tajně vyznamenaný řádem Rudého praporu. Nemluvě o dalších nacistech z Lidic, které komunisté omilostnili a poslali na západ jakožto agenty StB. Copak to nevíte?

0 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

5. 10. 2011 5:32
A znáte pane autore

vůbec znění Mnichovské dohody? Ta totiž neřeší pouze vztahy českých Němců, ale i dalších národností obývajících francouzský protektorát nazývaný Československo. Rovněž je nutno podotknout, že více než půl milionu Čechů v pohraničí odstoupenému nacistickému Německu i nadále zůstalo a to i po dobu celé druhé světové války. Tedy odkud byli Češi vyháněni nebylo území Sudet, ale Slovenska. A to s nejvyšší povolenou částkou pět set korun a několika kilogramy zavazadel. Měl by jste se seznámit s fakty. Nikoliv s propagandou.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

5. 10. 2011 7:38
Re: A znáte pane autore

... aha, takže ono se tam vlastně nic nestalo, a češi žili v sudetech stejně jako před tím, jako plnoprávní občané... kdyby vás slyšela moje babička, která tam tenkrát žila, nejspíš by si před vámi jen odplivla, protože za nic jiného byste jí nestál...

0 0
možnosti
LZS

Lemuz ze Sudet

5. 10. 2011 4:26
EU a CR.

Vzhledem k vasemu vecnemu narikani a brojeni proti EU se divim ze jste jeste nezabalili vasich pet svestek a te strasne  EU nedali sbohem. No jo, na kecani jste halt byli vzdycky machri.

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

5. 10. 2011 8:45
Re: EU a CR.

Jestli jsme my (ať uz tím myslíte kohokoliv) bxli vždycky machři na kecání, pak vy (ať už jste kdokoliv) jste asi byli vždycky machři na útěky a balení si švestek.

0 0
možnosti
PN

viglib

5. 10. 2011 3:52
Nedomyslene

Jak byste si predstavoval takove pripominani? Oslavoval byste nebo byste se donekonecna litoval nebo byste chtel, aby nas francouzi a anglicani prosili, abychom jim odpustili? Nemci si take pripominaji, ze zacali valku? Nebo ktery narod si pripomina svoje prohry? Dle meho nazoru se domahate neceho absolutne nerealizovatelneho. Jestli vas mrzi 70 let stara udalost, tak bych doporucil soustredit se hlavne na budoucnost. Pitvani se v necem, se stejne nezmenite, je k nicemu. V tom by se meli pitvat hlavne francouzi a anglicani, ale budme uprimni, takovy bezny obcan nema o necem takovem jako je mnichovska dohoda potuchy a i kdyby vedel, tak plna lednicka jidla mu bude blizsi. Skratka, sneste se zpet na zem.

0 0
možnosti
D

dobro

5. 10. 2011 8:25
Re: Nedomyslene

Ptáte se který národ si připomíná svoje prohry. Např. Německo pravidelně vzpomíná a oživuje odsun sudetských němců - nebo to byla jejich výhra? A jako upozornění na neustálou jednostranou snahu překroutit historii a udělat z agresorů oběti je tento počin chválihodný.

0 0
možnosti

Dr No

5. 10. 2011 2:45
Asi rozpálím do běla pravé vlastence,

ale dovolím si tvrdit, že Mnichovská dohoda byla asi tím nejlepším, co nás v tehdejší podělané době mohlo potkat. Když pominu fakt, že asi nešlo o "zradu západních spojenců", ale o legální mezinárodní arbitráž, řešící dodatečné hraniční spory, která byla údajně zakotvená v dohodách o vzniku republiky, dá se předpokládat, že bez Mnichovské dohody by se situace mohla vyvíjet dvěma směry.

0 0
možnosti

Dr No

5. 10. 2011 2:46
Pokračování,

Bez alibi, které tato dohoda poskytla našim politikům aby mohli jen tak vydat náš stát Hitlerovi, by asi došlo k vojenské konfrontaci. V ní by naše armáda dostala zcela nepochybně na zadek, protože naše armáda byla spolek pro srandu králíkům (bez ohledu na údajné odhodlání našich vojáků). Mělo by to ten důsledek, že by zbytečně zemřela spousta lidí (a mezi nimi v první řadě i spousta pilotů, kteří pak v rozhodujícím okamžiku války pomohli Velké Británii odvrátit nacistický útok). Není také vyloučeno, že by válka proběhla podobným způsobem jako v Polsku, kdy se z druhé strany přidali naši bratři z východu (i s podobnými poválečnými územními následky).

Je tady ovšem také další možný scénář. Nepochybně by se u nás našlo dost vlezdoprdelků, kteří mohli (podobně jako bratia Slováci) stáhnout kalhoty ještě daleko před brodem a přidat se k Hitlerovi dobrovolně. Takže, kromě toho, že by naši vojáci umírali za Třetí říši, bychom po válce nemuseli patřit k táboru vítězů, ale k těm poraženým ...

0 0
možnosti