Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrá práce.R^ Zarazil mě tak malý počet imigrantů na Slovensku. U nás to byli před válkou na Ukrajině hlavně Ukrajinci a ti to mají na Slovensko blíže než k nám, takže logicky bych čekal, že jejich počet bude srovnatelný.

1 0
možnosti
Foto

Nemajú tu toľko pracovných príležitostí a sú tu menšie mzdy to ich asi odrádza.

0 0
možnosti
OU
Foto

Také striedavo oblačno, ale dá sa.:-)

0 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás, Ivanka.:-):-)

0 0
možnosti
IB

zajímavé čtení, děkujiR^

1 0
možnosti
Foto

Prajem krásny deň, Irenka.:-)

0 0
možnosti
MB

Jak to 1931? Má matka se narodila v Komárně, podobně teta. Jasná produkce dědy, českého policajta. Osa jeho služebního pohybu - zakládání Státní správy. Později mne to donutilo k pohledu až k 1918 - vznik ČR. Určitě radostná věc - zase umělohmotný slepenec. I nápady na uspořádání po vzoru Švýcarska - Kantony dle národnosti, nikdy nerealizováno ...

Ústava 1960, vyhraněný osobní vztah A. Novotného ke Slovensku. Jako Čech jsem to nevnímal. Pouze občasné přenice - Kdo na koho doplácí? Vše vyvrcholilo studiem VŠ v Bratislavě. Vše vynikající a přátelské. Nešlo přehlédnout rozjuchané večírky. Odvázaní spolužáci začali cosi mlít o samostatnosti! Já jim absolutně nerozuměl. K čemu je to dobré a co to řeší ...?

Postupně mi došla ta rozdílnost dějin. My za Karla IV císařství - Jinde chaos s nároky sousedů. Maďarskem, Polskem. První osamostatnění. Ostuda , jako spojenci Hitlera. Kontraverze Tisa. Později se mi připletl co cesty řidič. Ministra kultury L. Chudíka. Vděčně vzpomínal na vzácného člověka. Pochopitelně vzpomněl V. Mečiara. Vážně, neuvěřitelně charismatická osobnost. Doblbl i klér, popisoval i osobní zážitky - Služební cesta do Vatikánu ...

Závěr? Rozdělení zemí jako nejrozumnější věc. Naplnění tužby Slovenska. Konec tahanicím a hádek. Přirození přátelé se rozešli - Aby se sešli. V EU. Dodnes mám spostu přátel. Rád jezdím do Dunajské Stredy. Spolužák podniká v zelenině. Vzhlíží se v barvách Orbánovy šály! Nadává na vnitrozemí a cosi mele o samostatnosti. Já mu zase nerozumím, o čem to proboha zase mele ?... :-)

1 0
možnosti
Foto

Ďakujem za doplnenie, spolužiak spomína zrejme niečo z minulosti, teraz ani nie je aktívna žiadna strana tej národnostnej menšiny.

1 0
možnosti
Foto

Díky, zajímavé čtení Janka.

1 0
možnosti
Foto

Vďaka za prečítanie i komentár, pekný deň.

1 0
možnosti
PK

Jen pár poznámek

- Slovensko jsou 2 "krajiny" - západní má podstatně vyšší úroveň. Je to jen "objektivní"?

- Slovensko sráží velká romská menšina, větší problémy než v ČR

- i přes zprůmyslnění a velké transfery z "federace" slovenská ekonomika tolik lidí nikdy neuživila a gott sei dank za možnost migrace. Když v Praze přijdu u nás do lékárny do drMax-u, polovina jsou Slovenky. Většinou východňárky.

1 0
možnosti
Foto

Zaujímavé poznámky, určite len táto menšina nie je problémom, zase majú určitý rešpekt, a sú všade po svete, díky za prečítanie i zamyslenie.

0 0
možnosti
LU

S číslami sa dá manipulovať, ako je potrebné.

Slovensko v určitom cykle dobiehalo Česko, za posledných cca 10 rokov stagnuje, ale zatiaľ je na tom v porovnaní s Českom lepšie ako pred rozdelením.

Píšete:

"výkon slovenskej ekonomiky v parite kúpnej sily dostal na 7 467 dolárov na obyvateľa. V rovnakom roku sa výkon Česka dostal na 12 117 dolárov na obyvateľa."

to je 60% rozdiel v prospech Česka.

"na konci roka 2021 bol výkon slovenskej ekonomiky zhruba 33-tisíc dolárov na obyvateľa, Česko bolo o päťdesiat percent vyššie na úrovni 45-tisíc dolárov na jedného obyvateľa."

"Česko za uplynulých tridsať rokov urobilo dopredu jednoducho väčší skok."8-o

Nezamestnanosť po rozdelení na Slovensku 3x vyššia, dnes 2,5 x vyššia.

Za rok 2022 sa slovenský dlh znížil o 4,4%, český dlh narástol o 2,5%.

Dnešný dlh Slovenska na obyvateľa je nižší ako dlh Česka, Dlh voči HDP Slovensko 58,6%, Česko 42,9%.

0 0
možnosti
Foto

Údaje som si nevymyslela, sú zo stránky štatistického úradu a NBS a boli oficiálne zverejnené.

0 0
možnosti
Foto

Janka nezoufej. Vzhledem k tomu, jaká byla vaše a naše startovací čára v roce 1918, jste na tom dnes krásně.;-)

Ale vážně, myslím, že Dzurinda byl váš nejlepší premiér a je ho velká škoda. A velmi se obávám, že v tomto směru bude u vás ještě hůř.

3 0
možnosti
Foto

On má znovu ísť do volieb Dzurinda, tak uvidíme...

́t

0 0
možnosti
Foto

Vďaka, Horste, prajem pekný večer.

0 0
možnosti