Foto

Dobrý den Janka. Největším nebezpečím obrany liberální demokracie je , že můžeme tímto způsobem dojít ke ztrátě demokracie jako takové. Již dnes je ve společnosti viditelné pěstování panské rasy ( nejen u nás) , kdy není třeba znát, umět, udělat.... ale mít správný názor.

IB

Demokracie není samozřejmost, musíme o ní pečovat.

Janka, moc děkuji za poučný blog.

Foto

Aj ja Ti ďakujem, Irenka, za prečítanie a milý komentár. Maj pekný deň i zbytok týždňa.

Foto

Velkým nebezpečím pro demokracii je populismu. Populisté se nás snaží přesvědčit, že tu jsou dvě skupiny, lidé a vládnoucí zkorumpované elity. Oni jsou ti, kteří nás budou chránit před tímto zlem. Stačí, když jim dáme důvěru a moc rozhodovat. Aby uspěli, musí tyto skupiny definovat. Lidé jsou znevýhodňovaní vlastenci, o které se vláda špatně stará. Oni se budou strat daleko lépe za předpokladu, že budou moci rozhodovat autokraticky bez patřičných kontrolních mechanizmů. Oni budou rozhodovat o tom, co je morální a co ne. Na takhle malém prostoru jako je diskuze je těžké popsat morální nebezpečnost takového myšlení. Je to apelování na nejnižší lidské pudy a zneužívání lidské touhy po bezpečí. Populisté systematicky napadají demokratické instituce jako výmysly a nástroje zkorumpované elity. Ať to jsou soudy, policie, bezpečnostní služby, media atd. Tvrdí, že je nahradí něčím, co bude sloužit lidu, tedy sebou samými.

Vašek

Foto

Tak to je. Akosi sa z toho nevieme vymotať. Aj keď ideálny stav neexistuje.Aj keď nevieme, k čomu ľudstvo niekedy dospeje a čo bude považovať za normálne.

LV

Hezký blog. Jenomže bohužel svoboda je pro mnoho lidí nikoliv darem, ale břemenem. A to tak těžkým, že si s ním neví rady.

Svoboda je nejen volnost, ale i odpovědnost. Odpovědnost za sebe sama. A to dá práci.

Proto se mnoho lidí raději svobody vzdá ve prospěch toho, kdo jim slíbí, že je zbaví břemene odpovědnosti.

Foto

Demokracie v sobě stále nese naději, že může být ještě lepší a čistší. A současně i nebezpečí, že když o ní lidé nebudou pečovat, začne upadat. Dokonce se jí lidé mohou chtít vzdát a později litovat své slepoty nebo slepoty svých předků.

Foto

O všetko treba vždy pečovať aj o seba. Možno je to naozaj tak, že demokracia je pánske huncútstvo..

PC

Janka, tento případ je mi bohužel velmi blízký. Nebyl jsem (jako v té době - 70. léta 20. stol. - mnoho dalších) z politických důvodů přijat na medicínu, a to navzdory mým průběžně nadprůměrným studijním výsledkům na gymnáziu. Takže vím...

Teď je ovšem na školách problém poněkud jiný, dost možná zcela opačný. Jsou přijímána kvanta studentů (zatím bohudík bez politického omezení), z nichž značnou část tvoří uchazeči s naprosto podprůměrnými studijními výsledky již na ZŠ, kteří by v době mých studií neměli žádnou šanci dostat se na SŠ. Tohle se nakonec pravidelně projevuje v podobě problémů studentů u maturitní zkoušky, kdy si nevědí rady s triviálními úkoly. Informují o tom čím dál častěji a otevřeně i média.

Jinak: Dnešní "demokracii", ať už ji nazveme jakkoli, si příliš neidealizuji. Zdaleka nesplňuje to, co jsme si v roce 1989 pod pojmem svoboda a demokracie představovali.

Proto se také o politiku už víceméně nezajímám, spíše ji jen pozoruji...

P.S. Nechtěl bych se dočkat toho, co jsme byli nuceni před r. 1989 prožívat.

Foto

Áno, chápem. Rôzna korupcia je i teraz. Niekedy si zase nevážime možnosti, ktoré máme. Na Slovensku sa hovorí tak, že sa znehodnotilo vzdelanie, nemyslíme tým to, že by nemalo byť prístupné každému, ale na niektoré odbory by mali byť zvýšené kritéria alebo psychotesty.

Dokonca aj na gymnáziach u nás sa vyberá tzv.zápisné, čiže pred prijímačkami a tým škola zarobí a na VŠ to už sú iné sumy, preto berú každého a zostane niekedy na absolvovanie iba 1/3.

Niekto si pod slobodou predstavuje, že si môže robiť čo chce. Aj keby to bolo vyšpecifikované, čo to je, ľudia by aj tak špekulovali a vnucovali niekomu to, čo on nechce.

Sloboda je možnosť voľby a i v tom je to jej riziko.

MP

Hezky napsané, se zájmem jsem si přečetl. Osobně se však už politikou nezabývám.

Foto

Ďakujem, pán Pavlíček, za prečítanie i komentár. V podstate ani ja nie. Len sa mi to pri písaní toho príbehu akosi samé vyrojilo, tak som to tam dala.

Foto

Vďaka, Vildo, za prečítanie a milý komentár. Ideálne to nebude nikdy.

AK

Je pěkné a správné připomínat praktiky minulé doby, ale nemělo by nám to bránit být ostražití vůči tomu, kam pomalu směřujeme dnes. Nabízí se paralela (kterou před mnoha lety použil někdo jiný) s důležitostí zpětného zrcátka, které ovšem nesmí svou velikostí zastínit pohled vpřed. To že jsou věci (časy) lepší, nemusí znamenat, že jsou správné.

Foto

Človek musí bdieť aj vzhľadom na seba. Na svoje limity a svoje názory, postoje. To dokáže ovplyvniť priamo. Sám seba. Ostatné nepriamo.

Demokracie je bohužel i to, že si lidé demokraticky zvolí nedemokrata, jak se stalo nedávno na Slovensku (a jak se může brzy stát i u nás).

Foto

Ľudia majú tie svoje uhly pohľadu, čo sa im zdá normálne a čo nie, aj čo sa im zdá demokratické a čo nie. A tá väčšina vždy vyhrá.

  • Počet článků 184
  • Celková karma 28,38
  • Průměrná čtenost 1113x
Študovala psychológiu, právo a ekonómiu. Profesne sa pohybuje v ekonomickej oblasti.

Hovorí, že približne tridsať centimetrov z hlavy do srdca je najdlhšia púť, ktorá nás čaká na ceste životom.

"Úsmevy, ktoré rozdávaš, slzy, čo plačeš, všetko, čo dosiahneš, všetko, čo uvidíš, to bude tvoj život.
Preto sa rozhliadni a vyber si svoju zem, kde budeš dlho žiť a vysoko vzlietneš." (Pink Floyd)

Seznam rubrik