Diskuse

Hara hachi bu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Opravdu zajímavý článekR^ Sám na sobě pozoruji, že pocit nasycenosti opravdu nastává zhruba 20 minut po jídle. Myslím tedy, že hospodští, kteří nedodržují správnou míru a váhu, mne sice šidí ale zároveň mi i prospívají. Všechno zlé je pro něco dobré:-)

2 0
možnosti
Foto

Veru, všetko zlé je na niečo dobré a naopak. Vďaka za prečítanie a komentár.

0 0
možnosti
Foto

Moc hezké a podnětné. Zvlášť teď v lednu.R^

1 0
možnosti
Foto

Nuž musíme vyraziť na Okinawu a kúpiť si tam poriadne jedlo:-)

1 0
možnosti
MP

R^ Velmi zajímavý a podnětný článek. Dálný Východ je pro mě mimořádně zajímavý, Čchi-kung (jasně, to je Čína), je nedílnou součástí mého života, stejně, jako zelený čaj :-). Ty zdravotní benefity ale asi neplynou jen ze stravy, řekl bych. Já myslím, že hlavním spouštěčem těch nemocí, které zmiňujete je stres. Ale o to je to zajímavější, protože - aspoň podle toho, co vím - je právě v Japonsku stresová zátěž obrovská (sebevraždy studentů, přepracovaní úředníci, válející se v oblecích na podlaze metra atd. :-)). Mně se vždycky zdálo, že to je snad země vůbec největších protikladů. Přeji Vám krásné dny.

3 0
možnosti
Foto

Pán Pavlíček, ďakujem Vám za prečítanie a zaujímavý komentár. Áno krajina protikladov. Ćchi-kung, tak to som vždy chcela vedieť. Ako sa dá naučiť?Neviem ako na to cvičenie ísť, či nejaký kurz si mám zohnať?

0 0
možnosti
OU
Foto

Tak to je dobrý nápad.:-) Ďakujem za prečítanie a komentár.

1 0
možnosti
Foto

Skvělé, Janka, já tedy miluji čínskou kuchyni, ale každopádně jsi to napsala moc hezky. :-) Jinak jsem kdesi kdysi četla, že člověk je jediný tvor na světě, který jí, i když nemá hlad, pije, i když nemá žízeň, a souloží, i když nechce plodit potomky.;-) Myslím, že je to pravda.

2 0
možnosti
Foto

Ďakujem, Maruška, za prečítanie a komentár. Áno asi sme jediní druh, čo do seba ládujeme stravu a všetko a nikdy akosi nemáme dosť.:-)

1 0
možnosti
Foto

Janka, díky za japonské rady!R^ Chutné sny dnešní noc!:-)

1 0
možnosti
DP

Pokud by někdo chtěl ten výraz správně japonsky vyslovovat, tak "hara hači bu", naše slovenské či české "ch" v japonštině nemají, je to anglický přepis. Jinak v pojmu "hači bu" je zakotvena i zásada, že člověk, a to zvláště ve starším věku, má být hodně zdrženlivý v pojídání věcí, které mu moc chutnají, jelikož má tendenci se těmi dobrotami přejídat. Dlouhověkost obyvatelů Okinawy má jistě svůj důvod (a možná i hlavní) v potravě - hlavně ryby a mořské plody, (během mých 10 dnů na okinavských ostrovech v roce 1986 jsem našel jenom jednu restauraci, kde měli na jídelníčku i maso) hodně zeleniny a střídmost v jídle a pití, i když na Okinavě mají dost oblíbený "tvrdý" alkohol, a nejlepší je prý ten, ve kterém vyluhují jedovaté a velmi agresivní hady "mamuši", (taky jsem si poháreček na zkoušku dal) ale pijí většinou s mírou. K dlouhověkosti jistě přispívá i tamnější subtropické klima, jižní temperament (na rozdíl trochu upnutých Japonců z hlavních ostrovů) což je bohužel důvod, že se na okinavce v jiných částech Japonska často "dívají z patra" , a taky údajně užívání si sexu, jak ženami tak muži i ve vyšším věku, k čemuž se dokonce i starší okinávské ženy v některých televizních záběrech bez ostychu přiznávají.

2 0
možnosti
Foto

Tak ono je to potom vlastne raj na zemi, či? Pekný večer a ďakujem za prečítanie i zaujímavý doplňujúci komentár. Ja som sa bála piť ten alkohol, keď tam človek vidí tie namočené živočíchy, nejak mi to nejde dolu krkom...

1 0
možnosti
Foto

Miluji japonskou kuchyni. A nikdy nemám dost;-DR^

2 0
možnosti
Foto

Ja každú, keď je dobrá.

3 0
možnosti
Foto

Janka, z 80% souhlasím. ;-D

2 0
možnosti
Foto

;-DTak to ma teší.To by mali s teba na Okinawe radosť.

1 0
možnosti
Foto

R^:-) P.S.: nevím, zda předci, a nejen naši, znali ono japonské přísloví. Bývalo kdys i u nás, ovšem v této podobě: ,,Jez do polosyta, pij do polopita!" TAKÉ SE ŘÍKÁVALO, ŽE i dobytek ví, kdy má dost. Ovšem to je mylné, neb i onen dobytek se dokáže chovat v lecčem stejně jako člověk, a i on se dokáže přežrat. Pak nastupuje budˇ veterina, anebo i kafilerie. Nejednou ovšem i člověk si může leccos ,,vychutnat" obdobně. Od nadváhy, a s ní spojené ,,radosti", třeba i přes cukrovku, i až po ono ,,poslední sbohem" A o nápojích ví též ,,své" třeba i játra;-)

1 0
možnosti
Foto

Áno, ako píšete, to všetko naša konzumná spoločnosť prináša.:-)

1 0
možnosti