Zápisky z jiného světa VI. – A První jezdec byl právník

Po dvaceti letech v soukromé investiční výstavbě jsem se nechal najmout na řízení nákladů významné stavby veřejného sektoru. Proč mezi těmi, kdo parazitují na veřejných zdrojích, je tolik právníků?

Hned na úvod, aby nedošlo k nedorozumění, musím uvést, že nemám nic proti právníkům obecně. Někteří z mých nejlepších přátel jsou právníci. No dobře, vlastně nejsou. Ale je vícero právníků, kterých si velmi vážím. A koneckonců, sám studuji na Právnické fakultě Masarykovi univerzity v Brně.

Už nějaký čas právnický způsob myšlení postupně vítězí1) nad zdravým rozumem a logikou. To co ale generuje právníkům napojeným na veřejné finance vysoké zisky, je jejich vzájemná spolupráce a stavovská soudržnost. Taky jste si všimli, že jednáte-li s externími právníky ve veřejném sektoru, jak si navzájem vytvářejí práci? Ze sebemenší drobnosti udělají kauzu na několik fakturačních hodin. Pokud navíc máte nějaký projekt, kde jsou dva veřejnoprávní subjekty, z nichž každý má svého právního zástupce nebo poradce, jistě mi dáte za pravdu, že v zastupování zájmů klientů jsou velmi důslední, ať to jejich klienta stojí, co to stojí. Všude tam, kde by se lidi normálně dohodli.

Zásadní rozdíl mezi rolí právníků v soukromé investiční výstavbě a veřejnoprávním sektoru je v míře zapojení právníků do procesu. V soukromém sektoru právník garantuje mnohokrát prověřenou smlouvu, a tím většinou jeho role končí. Dojde-li ke sporu, řeší ho nejprve technici a teprve, když se oni nedohodnou, nastupují právníci. Ve veřejném sektoru právníci každou smlouvu vytváří od prvopočátku, včetně mnoha potenciálních sporů a slepých míst, které následně musí titíž právníci řešit. Právníci ve veřejném sektoru fakturují před projektem, v jeho průběhu a ještě dlouho po skončení. Soukromý investor ví, že používat právníky zbytečně je velmi drahé. Zástupci lidu ve veřejném sektoru tuto skutečnost nepochopitelně ignorují.

Zajistit správnost všech procesů z právního hlediska je bezpodmínečně nutné. Avšak role externích právních poradců ve veřejných zakázkách je nehospodárně nadužívána. Je to znamení, že první pečeť byla rozlomena a apokalypsa začala, tak jako úpadek starověkého Říma provázel nárůst počtu právníků nad počtem inženýrů?

 

1) "A hle, spatřil jsem bílého koně a ten, který na něm seděl, měl luk. Byla mu dána koruna a on vyjel ve vítězství, a aby zvítězil." Zjevení Janovo 6:2

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | středa 31.7.2013 9:20 | karma článku: 13,11 | přečteno: 462x