Zápisky z jiného světa V. – Manipulace šedých eminencí

Po dvaceti letech v soukromé investiční výstavbě jsem se nechal najmout na řízení nákladů významné stavby veřejného sektoru. Jak se manipuluje se zaměstnanci veřejné správy?

V minulém díle jsem se zabýval tím, kdo drží skutečnou moc ve strukturách veřejných institucí. Dnes bych na toto téma navázal ukázkou příkladu, jak tito lidé s mocí a bez odpovědnosti manipulují svým okolím.

Například. Mám kolegu z oboru, který se podílí na velkém programu v jednom z ROP. Konzultujeme systémy finanční kontroly, a tak máme možnost definovat rizika a pokoušet se nastavit procesy tak, aby se rizikům předcházelo. Realizovali jsme jednoho pána napojeného na ROP, který má bez jakékoli odpovědnosti a pověření rozhodující vliv na miliardové investice z fondů Evropské unie a jednoho z ministerstev. Nikdo mu neřekne jinak (samozřejmě za zády) než „Pán vidlí“. Zcela podle hesla „Máme problém na každé vaše řešení“ soustavně vnáší překážky do systému řízení a samotného procesu realizace. Dlouho si všichni mysleli, že jeho cílem je projekt jako celek potopit. Tomu ale neodpovídala skutečnost, že vždy na poslední chvíli se nechal přesvědčit a přijal pracně sestavené řešení zcela imaginárního problému. Všichni si oddechli, ovšem pouze do okamžiku, než Pán vidlí „hodil vidle“ do dalšího procesu.

Většina lidí, kteří skutečně pracují na daném programu, tráví velkou část svého času řešením pseudoproblémů vytvořených Panem vidlí nebo lidmi pod jeho vlivem. Na samotnou práci na programu musí zůstávat po pracovní době a o víkendech.

To má za následek několik věcí. Jednak dochází ke zpoždění programu, za což Pán vidlí činí odpovědnými všechny kromě sebe. Mnozí zaměstnanci veřejných institucí zapojených do programu již předem rezignují na jakékoli racionální řešení a plní všechny požadavky Pána vidlí. Ale bohužel Pán vidlí nejenom že není odborník v daných programech, ale i ve svém oboru dělá zásadní chyby. A protože nemá žádnou odpovědnost, za všechny chyby odpovídají jiní. A na řešení spouště, kterou Pán vidlí napáchá, je třeba dalšího času a prostředků.

Proč to všechno dělá. To ví jenom Bůh. Tedy vlastně Pán vidlí. Osobně sázím na faktor započaté hodiny za každý jednotlivý e-mail, telefon, schůzku, kýchnutí, kývnutí,... Fámy tvrdí, že je napojený na některé dodavatele a vidle hází tam, kde působí jiní než spřátelení. To se kolegovi nepodařilo prokázat. Dost možná jde jen o opojný pocit moci nad záležitostmi, ke kterým by se měřeno odbornými schopnostmi nikdy nedostal.

 

Všechna jména a přezdívky byly změněny z důvodu bezpečnosti. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | pátek 26.7.2013 9:42 | karma článku: 12,74 | přečteno: 645x