Za uplynulých pět let Rusko opustilo 50 000 vědců

Postál Sibir.realii uvádí, že "za posledních pět let Rusko opustilo 50 000 vědců", jak řekl Valentin Parmon, viceprezident Ruské akademie věd a předseda Sibiřské pobočky Ruské akademie věd.

Parmon neuvedl zdroj dat. Zároveň poznamenal, že během tohoto období „žádná jiná země neztratila tolik pracovníků ve vědecké oblasti“.

Po začátku plnohodnotné války na Ukrajině odešly z Ruska statisíce Rusů. Podle odhadů neziskové organizace OK Russians opustilo Rusko před podzimní mobilizací asi 300 tisíc lidí. Stejný počet lidí mohl podle nezávislého demografa Alekseye Rakshy odejít po zahájení mobilizace. (Jiné zdroje uvádějí 1 200 000 nebo i více.)

Socioložka Margarita Zavadskaja, která v roce 2022 studovala migranty spolu s OK Russians, odhaduje podíl akademiků na zhruba 12 % z celkového počtu lidí, kteří odešli na jaře a v létě.

K tomu je třeba připočítat ruské vědce, kteří žijí na Západě již delší dobu. Není tedy divu, že hospodářství tak velké země stojí na prodeji nerostného bohatství a zbraní konstrukce z poloviny 20.století.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 18.5.2023 17:32 | karma článku: 21,07 | přečteno: 335x