V Rusku testují systém sociálního hodnocení

Ruská státní sociální univerzita (????) testuje systém sociálního hodnocení "My" na svých studentech a zaměstnancích. Tento systém inspirovaný čínským modelem kombinuje osobní údaje, chování a názory k vytvoření sociálního skóre.

Systém "My" se zaměřuje na dvě klíčová čísla: sociální status a sociální úroveň jednotlivce. Sociální status je určen faktory jako věk, zdraví, vzdělání a stav, které odrážejí jeho společenský význam, hodnotu pro stát. Sociální úroveň zase reprezentuje očekávání státu vůči potenciálu jednotlivce.

Údaje pro hodnocení zahrnují osobní informace, jako jsou doklady, daňové identifikační číslo nebo telefonní číslo. Tento koncept má kořeny v čínském sociálním kreditním systému, který ovlivňuje přístup jednotlivců k pracovním příležitostem, úvěrům, ale třeba i k veřejné dopravě.

Systém je zatím ve fázi testování, ale je navržen tak, aby podle vyjádření univerzity "poskytl vládě a veřejným organizacím nástroj pro rychlou a objektivní sociální podporu obyvatelstva", jinými slovy absolutní kontrolu. 

Stejně jako čínský vzor i ruská verze vyvolává otázky o soukromí a etice a představuje hrozbu pro osobní svobody a práva. Jedná se jen o další krok k totalitnímu státu.

Zdroj: sibreal.org

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirků | sobota 7.10.2023 12:53 | karma článku: 9,60 | přečteno: 218x